Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Mijenja se zakon zbog autotaksija

Mijenja se zakon zbog autotaksija

Vlada prihvatila nacrt

Državna tajnica Irena Petrijevčanin predstavila je Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a koje se odnose na autotaksije.
 
'Budući da važeći Zakon o sigurnosti prometa na cestama ne sadrži uvjete za razvijanje sustava automatiziranih vozila niti propisuje uvjete pod kojima ova vozila mogu sudjelovati u prometu, potrebno je isti dopuniti novim odredbama koje će ovim vozilima omogućiti sigurno i nesmetano sudjelovanje u realnim uvjetima u prometu na cestama', pojasnila je državna tajnica Petrijevčanin.

Propisivanjem zakonskih uvjeta za prometovanje ovih vozila, među ostalim će se urediti i uvjeti koje moraju ispunjavati sva vozila koja sudjeluju u prometu na ovaj način, a uz navedeno osigurat će se provedba uredbi Europske unije u području automatizirane vožnje.

Kako bi se takvim vozilima omogućilo sigurno prometovanje, izmjenama ovog Zakona osigurava se provedba akata Europske unije, kojima se regulira i postupak ispitivanja i homologizacije ovih vozila.

Među ostalim, ovim se izmjenama Zakona uređuje i pitanje odgovornosti u slučaju nesreće ili prometnog prekršaja, ovisno o tome je li ih počinio proizvođač, vlasnik vozila ili operator u vozilu, odnosno operator intervencije na daljinu ili ostali sudionici u prometu te odgovorne osobe poput proizvođača, uvoznika ili sl.

Automatizirana vozila moći će prometovati isključivo na ograničenom odobrenom testnom području pod propisanim uvjetima, kako ne bi predstavljala povećanu opasnost za druge dionike u prometu.

Također, određene su obveze i dužnosti operatora u vozilu i na daljinu, odgovornost za počinitelje prekršaja, obveza dostave podataka nadležnim tijelima i druge obveze svih dionika Zakona.

Vlada RH prihvatila je Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Vaša reakcija na temu