Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Bjelovar live General Džanko iz Gudovca: Nema revizije povijesti! To su radile ustaše, to nisu radili Hrvati

General Džanko iz Gudovca: Nema revizije povijesti! To su radile ustaše, to nisu radili Hrvati

Obilježavanje 81. obljetnice pokolja 195 Srba

Luka Džanko, hrvatski general u mirovini, danas se pojavio na obilježavanju 81. godišnjice brutalnog pogubljenja 195 Srba u Gudovcu nedaleko od Bjelovara, kako bi im polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odao počast i poklonio se njihovoj žrtvi, javlja Bjelovar live.

Inače, prvi je to masovni ustaški zločina nad Srbima u bjelovarskom kraju koji se zbio na današnji dan, 28. travnja 1941. godine.

Prvi hrvatski general koji je govorio u Gudovcu

Džanko je na Spomen područje Gudovac stigao kao potpredsjednik VeDRA-e, braniteljske Udruge s bazom u Splitu koja okuplja veterane Domovinskog rata i antifašiste. Prvi je to put da je jedna braniteljska udruga proizašla iz Domovinskog rata prisustvovala na komemoraciju u Gudovcu, a Džanko je prvi hrvatski general koji je govorio na Spomen području u Gudovcu.

Džanko koji je, između ostalog, u Zbornom području Bjelovar od 1994. godine vodio pripreme za Operaciju Bljesak, imao je priliku biti jedan od govornika.

- Kad smo odlučili da idemo u Bjelovar, rekao sam: 'Idemo u moj Bjelovar'. Zašto sam to rekao? Prošao sam ratni put i na kraju za nagradu Vrhovni zapovjednik je donio odluku da dođem u Bjelovar i da pripremamo operaciju Bljesak. Vrlo teški trenuci su bili u to vrijeme, ali stanovnici Bjelovara su se pokazali tada spremnima da naprave ono što smo i nakanili, a to je oslobođenje Zapadne Slavonije, kasnije u Oluji cijele države. Ovdje nisam došao kao general, već kao antifašist, hrvatski branitelj koji na svojem putu antifašizma želi da svim mladima pokažemo da su nevini ljudi ovdje izgubili život. Konkretno, zato što su bili Srbi. I to od jedne nečasne tvorevine NDH koju nitko ne može obraniti. Ponosan sam na zadaću da danas i ubuduće svi zajedno možemo jasno reći što se zaista dogodilo. I za što se borimo. Nema revizije povijesti! To su radile ustaše, to nisu radili Hrvati - kazao je Džanko i zahvalio se organizatorima što su mu ukazali čast da se obrati skupu.

Jedini hrvatski general koji je prošao sva bojišta

Inače, General bojnik Luka Džanko jedan je od planera i zapovjednika vojnoredarstvene akcije Maslenica, planirao je i uspješno izvršio akciju 'Bljesak' i bio je jedan od zapovjednika koji su imali važnu ulogu u Operaciji 'Oluja'.

Jedini je hrvatski general koji je prošao sva ratišta: Južno bojište, Maslenicu, Bljesak i Oluju. Bio je pomoćnik Janku Bobetku i zamjenik Anti Gotovini. Profesionalni je vojnik, iz JNA je prešao na početku, a umirovljen je odmah nakon Domovinskog rata. Njegove zasluge u Domovinskom ratu i na spomenutim bojištima su neupitne, piše Bjelovar live.

Vaša reakcija na temu