Liječnica upozorava: Radimo protuzakonito, više obolijevamo, tko će liječiti?

Liječnica upozorava: Radimo protuzakonito, više obolijevamo, tko će liječiti?

Problem reprezentativnosti liječnika traje šest godina

Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata u Newsroomu N1 televizije  je podsjetila da problem reprezentativnosti liječnika traje šest godina, a uzrokovan je promjenama zakona zbog čega sindikat nema pravo pregovarati za prava liječnika.

- Zajedničkom akcijom liječničkog korpusa pokrenuli smo akciju u kojoj tražimo od Vlade da riješi pitanje prava liječnika na pregovaranje. Na današnjem sastanku nam je resorni ministar poručio da je Vlada sklonija donošenju zakona o plaćama liječnika nego strukovni kolektivni ugovor - rekla je.

Kaže i da su se pomaknuli centimetar jer su se usmjerili prema zakonu o plaćama liječnika. Pojasnila je da je u Hrvatskoj radno vrijeme 40 sati tjedno i maksimalno 180 prekovremenih sati godišnje.

- Situacija je takva da liječnici godišnjih 180 prekovremenih sati odrade već do svibnja. Prosječni broj prekovremenih sati odrađenih u Hrvatskoj je oko 500, a zakon bi trebao decidirano odrediti kako se plaćaju prekovremeni sati - rekla je za N1.

- Liječnici rade protuzakonito jer radimo više nego što nam to zakon dozvoljava. Onog trenutka kada počnemo raditi sukladno zakonu neminovno će se smanjiti dostupnost zdravstvene zaštite. Liječnici moraju početi malo brinuti i o sebi, sve smo stariji, pobolijevamo isto kao i ostali. Ostali bi paf kada bi išli raditi istraživanje oko čega pobolijevaju liječnici - upozorila je.


Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(55547, "");
Pregledaj komentare