Foto: Photo by Daniel Wirtz on Unsplash Milanović u Kninu dodijelio odlikovanja umirovljenim generalima: To je naš dug časti

Milanović u Kninu dodijelio odlikovanja umirovljenim generalima: To je naš dug časti

'Bilo bi dobro da se ne sramotimo kao država', poručio je Milanović, osvrćući se na najave pojedinaca da će na sutrašnju središnju proslavu 25. obljetnice VRO Oluje u Kninu ponovno doći u majicama s porukom 'Za dom spremni'

Predsjednik Republike Zoran Milanović u utorak je navečer priredio prijem na Kninskoj tvrđavi povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 25. obljetnice Oluje i uručio odlikovanja zaslužnim generalima Hrvatske vojske i gardijskim brigadama HVO-a, piše Index.

Moramo ponoviti da je rat koji nam je bio nametnut bio nužan i pravedan, istaknuo je predsjednik države i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović. Kazavši kako za sve postoji vrijeme, rekao je da je 25 godina nakon velike pobjede u Domovinskom ratu vrijeme da se okupimo i ponovimo koliko su to velike stvari koje je mala grupa ljudi učinila i postigla, izlažući sebe, svoj život i sigurnost, u korist velikog broja ljudi, hrvatske nacije i države.

Milanović je uručio odluke o odlikovanju Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom umirovljenim generalima HV-a za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te odluke o odlikovanju Redom Nikole Šubića Zrinskog gardijskim brigadama HVO-a i Specijalnoj policiji MUP-a za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu.

Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom odlikovani su umirovljeni general-pukovnik Miljenko Crnjac, umirovljeni general-pukovnik Đuro Dečak, umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, umirovljeni general-bojnik Rahim Ademi, umirovljeni general-bojnik Luka Džanko, umirovljeni general-bojnik Nojko Marinović, umirovljeni general-bojnik Damir Krstičević, umirovljeni general-bojnik Vinko Vrbanac i umirovljeni brigadni general Ante Kotromanović.

Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovane su 1. gardijska brigada HVO-a Ante Bruno Bušić – Livno, 2. gardijska brigada HVO-a - Mostar, 3. gardijska brigada HVO-a Jastrebovi - Vitez, 4. gardijska brigada HVO-a Sinovi Posavine i Specijalna policija MUP-a HR HB.

Predsjednik Milanović rekao je da dodjela odličja brigadama HVO-a nakon 25 godina 'naš dug časti'.

Održavanje svečanosti počelo je na Kninskoj tvrđavi u 18 sati, a nikada do sad nije bilo tako loše vrijeme. U jednom trenutku počela je pljuštati kiša uz olujni vjetar.

Zbog kiše koja se spustila na Knin uzvanici na kninskoj tvrđavi se nalaze pod dva, tri šatora. Zbog toga je teže pridržavati se epidemioloških mjera.

Stanko Sopta, umirovljeni general HVO-a za N1 je komentirao odlikovanje koje su postrojbe HVO-a dobile.

'U svečanom trenutku mislima sam povezan sa svojim ratnim prijateljima 2. gardijske brigade koji su ugradili živote za našu slobodu, oni su najzaslužniji za ova odličja koje ćemo uklesati pored njihovih imena u spomen kapelici sv. Ivana Krstitelja u ratnoj bazi 2. gardijske brigade u Mostaru', rekao je.

Za Odluku predsjednika Republike Zorana Milanovića da odlikuje postrojbe HVO-a kaže da je utemeljena i osnovana u cijelosti te da ruši lažne stereotipe o HVO-u.

Rahim Ademi danas je primio odlikovanja predsjednika Zorana Milanovića. 

'Odličje koje mi se večeras ovdje dodjeljuje, to je odličje koje se dodjeljuje za strateško planiranje operacije tijekom Domovinskog rata, za vođenje i zapovijedanje grupama i strateškim operacijama i za planiranje operacije', rekao je Ademi u razgovoru za RTL.

'To mi odlikovanje puno znači jer ono zaokružuje moje sudjelovanje tijekom Domovinskog rata od 1991. do 1995. godine. Zbog tri sam razloga presretan jer sam zapovijedao s operativnim grupama koje su izvele operacije Zima '94, onda taktičkom operacijom Skok 1, operativno strateškom operacijom Skok '95, tzv, Skok 2 i najznačajnijom operacijom Ljeto '95 kada je oslobođeno Bosansko Grahovo i Glamoč i time je 90 posto riješeno pitanje oslobođenja Knina', kazao je Ademi. 

Sudionik Oluje bio je i Miro Bulj. U razgovoru za N1 kaže da mu je jedan od najsretnijih dana u njegovom životu bio kada je s Dinare vidio Knin jer je znao tada da je Domovinski rat gotov.

'To je bila čista operacija koja je potjerala srpskog agresora', rekao je i podsjetio da je Oluja kruna prijašnjih operacija, danas se nastavlja borba za uređenu Hrvatsku.

Milanović je ranije danas odlikovao postrojbu Prvi hrvatski redarstvenik te u govoru upozorio na 'glupu izmišljotinu' da se hrvatski obrambeni rat prikaže kao zajednički zločinački pothvat. 

'Rat smo dobili, rat je gotov i nakon rata bilo je pokušaja da se na Haškom sudu sve to prikaže kao zajednički zločinački pothvat, ta je namjera propala', rekao je predsjednik na 30. obljetnici ustroja prve oružane postrojbe Prvi hrvatski redarstvenik.

'Bilo bi dobro da se ne sramotimo kao država', poručio je Milanović, osvrćući se na najave pojedinaca da će na sutrašnju središnju proslavu 25. obljetnice VRO Oluje u Kninu ponovno doći u majicama s porukom 'Za dom spremni'.

'Nije to isto. U Okučanima je to bio protokol. Došli su ispred premijera i mene, a ovo je drugo. Bilo bi dobro da se ne sramotimo kao država, a ako već žele vikati, neka viču, ali neka ne oblače te majice, to nam radi štetu', izjavio je Milanović. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(71776, "");
Pregledaj komentare