Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PETROV: Sve sam ih htio na listi, ali neki to nisu mogli prihvatiti

PETROV: Sve sam ih htio na listi, ali neki to nisu mogli prihvatiti

'On nije pogriješio u stavu Mosta, ali je pogriješio što se u tom pritisku ogradio od kolegice'

Nakon raskola u Mostu zbog čega će Nino Raspudić u Saboru biti kao nezavisni zastupnik, a ne kao zastupnik Mosta, što je na presici potvrdila i Marija Selak Raspudić, javnosti se obratio predsjednik Mosta Božo Petrov.

'U eteru su se pojavila razne netočne informacije. Sa strane Mosta nije bilo nikakvih uvjeta, mi smo htjeli da mi koji smo prepoznatljivi budemo svi na listi. Smatramo da ta lista treba biti jaka, jer se te loše zakonske inicijative donose u EU, a naša vladajuća klika ih samo provodi. Smatramo da se glas zdravog razuma treba čuti i u Europskom parlamentu. Kolegica Selak Raspudić i kolega Raspudić su se odlučili povući.

Zbog intenziteta kampanje dođe do pogreški. Smatram da su njih dvoje izrazito principijelni karakterni i čestiti ljudi. Ja sam birao i želio da budu svi na listi. A oni taj dio nisu mogli prihvatiti. Vi izvucite zaključke, žao mi je što nećemo ići svi na toj listi.

Ne mislim da je pukla stranka, kolege će djelovati samostalno i nadam se da ćemo surađivati u Saboru. Most s HSP-om i Suverenistima čini jedinu pravu alternativu s desne strane', rekao je Petrov, javlja Index.

Jeste li izabrali Miletića umjesto Selak Raspudić?

- Ja sam izabrao Most, nismo imali uvjeta. Mi smo njoj ponudili prvo mjesto koje je ona odbila.

Ako ste htjeli da ona nosi listu, procijenili ste je da je vrijedna, i onda ste stali na stranu Miletića?

- Ja nisam stao ni na jednu stranu, ja sam htio nju i Nina koji nije htio, i Miletića, Grmoju i Troskota, ja sam ih htio sve na listi, a neki drugi to nisu mogli prihvatiti.

Je li to uvjetovala ona ili Miletić?

Što se tiče izbora, ponuđeno je da budu svi. Njoj je to bilo neprihvatljivo. Vi vidite da njima to iz njihovih razloga nije bilo prihvatljivo.

Je li vama sporno što se Miletić ogradio od Selak Raspudić?

U kampanji dođe do usijanja i dođe do pogreški. Smatram da Miletić nije pogriješio u stavu Mosta, ali je pogriješio što se u tom pritisku ogradio od kolegice. On se i ispričao.

Zašto zadnji dan?

U tom trenutku su se predavale liste za parlament.

Niste ih uspjeli pomiriti?

Dugo smo razgovarali, postojale su različite stvari koje su se događale. U svakoj kampanji se dogode različite stvari koje su nekada ugodne, nekada manje ugodne. Nema smisla da o tome pričamo, događaju se svakakve stvari koje se tiču kampanje. Meni je žao apsolutno svake osoba koja je otišla, ja sam htio sve na listi.

Dakle niste joj uvjetovali oko nositelja liste?

Dapače htjeli samo da Marija bude ta koja će nositi listu.

O pregovorima

Što se tiče političke trgovine, mi imamo svoje politike ali niti u jednoj politici ne vidimo HDZ jer stranka koja je provodila kriminal i korupciju i šutjela o tome šteti narodu i treba je poslati u oporbu. Što se tiče ostatka priče mi ne vidimo bilo kakvu suradnju, niti s Možemo niti s SDSS-om, što se tiče suradnje s DP-om, Suverenisti i Most smatra da se trebaju okupiti političke stranke oko inicijative da se složi vlast. Ako će SDP provoditi naše vrijednosti i prihvatiti naše politike, onda se može ići u konstituiranje Hrvatskog sabora. Što se tiče SDP-a njima kažu da im ja najvažnije maknuti HDZ-ovu korupciju, ako prihvate naše obiteljske vrijednosti, onda možemo razgovarati.

Mi govorimo o konstituiranju Sabora, ne o Vladi. Netko iz DP-a može biti predsjednik Sabora. Hrvatski sabor je najviše zakonodavno tijelo, a ne vlada. To što je Plenković napravio Sabor kao vlastitu ispostavu, gdje oni donesu zakone pa onda dignu ruke. Hrvatski sabor je najviše zakonodavno tijelo. On donosi zakone, a Vlada predlaže. Ako je tako, onda Hrvatski sabor može i predlagati i donositi zakone. Nek postoji tehnička Vlada, što se nas tiče. Ja ne vidim nikakvog razloga da ne bi podržali zdravu normalnu priču.

Koja je razlika između Možemo i SDP-a?

Problem s Možemo je što provode i pokušavaju i na sve moguće načine progurati rodnu ideologiju. HDZ to isto radi, ali HDZ to radi krišom kroz zakonske prijedloge, a Možemo radi, to je barjak i stijeg, oni su ti koji nose tu priču, oni ne žele pristati na obiteljske vrijednosti. Pitajte ih hoće li pristati na te vrijednosti...

Postavlja se teza da mi nekoga tražimo, mi imamo jasan stav. Ako oni nas trebaju onda će prihvatit obiteljske vrijednosti, zemlja bez korupcije i normalni zakon.

Zar nemaju Možemo i SDP iste vrijednosti?

Možemo je tu puno intenzivniji, ajmo tako reći.

Zašto ne bi u Saboru zajedno donosili druge zakone, a ne moraju ove koje navodite?

Svatko normalan u državi bi trebao podržati naše ove prijedloge.

Nekako ste danas blizu DP-u... Kako to?

Sve isto govorim kao i prije. Ne SDSS, ne Možemo i ne HDZ.

Kako biste razriješili Turudića?

Sa 76 ruku.

Je l' znate kako ide Zakon o Državnom odvjetništvu?

Evo kako se može konstituirati Sabor, treba nam 76 ruku. Nakon toga idu zakoni koji će ga smijeniti. Ja predlažem da se i HDZ pokaje.

Jeste li pročitali da Vlada podnosi zahtjev za razrješenje? Kako mislite promijeniti zakon i razriješiti?

Kada se napravi većina, kada se provedu određeni zakoni koji idu u korist građana, onda se ili ide na nove izbore ili na nove odluke...

S DP-om niste htjeli na izbore, a sad ste jedini koji s njima kažu ne Možemo i ne SDSS-u?

Uz jednu razliku, mi smo rekli i ne HDZ-u. Mi smo njima rekli jasno svoje stavove, i da nam se mogu obratiti ako raskrste s HDZ-om.

Vaša reakcija na temu