Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MORH/ T. Brandt VIDEO Kadeti Hrvatske vojske nakon položene prisege: 'Želim postati najbolja verzija sebe'

VIDEO Kadeti Hrvatske vojske nakon položene prisege: 'Želim postati najbolja verzija sebe'

Svečanost je upriličena na Hrvatskom vojnom učilištu 'Dr. Franjo Tuđman' u Zagrebu

Na Hrvatskom vojnom učilištu 'Dr. Franjo Tuđman' u Zagrebu u nedjelju je održana svečana prisega kadeta 22. naraštaja.

Svečanu prisegu domovini položio je 71 kadet, a od toga 15 kadetkinja. Također, kadetima 22. naraštaja dodijeljene se beretke kao znak pripadnosti Hrvatskoj vojsci.

U ovoj prigodi, državni tajnik Branko Hrg u ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića čestitao je kadetima na položenoj prisezi: 'Čestitam vam i zahvaljujem što ste odlučili svoja znanja i vještine usmjeriti u jačanje nacionalne sigurnosti i što svojim primjerom svjedočite što znači svjesnost i briga o očuvanju mira i sigurnosti'.

Također, državni tajnik Hrg naglasio je kako su Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane usmjereni na jačanje vjerodostojnosti i snage Hrvatske vojske sustavnim ulaganjem u obrambene sposobnosti i modernizaciju Oružanih snaga te kako je upravo hrvatski vojnik središte i okosnica obrambenog sustava.


General Kundid kadetima: Vjerujemo u vas jer vi ste budućnost Oružanih snaga

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Tihomir Kundid kazao je kako je prisega jedan poseban trenutak u životu kadeta: 'Davanjem prisege, ovim činom na poseban način ušli ste u vojnu profesiju. Čestitam vam na vašoj odluci da budete kadeti. Položenom prisegom postali ste dio moćne i snažne Hrvatske vojske. Oružane snage nisu samo vojna sila, već su jamac sigurnosti hrvatskog naroda'.

Na kraju general Kundid poželio je kadetima uspjeh u daljnjoj karijeri i poručio: 'Ponosno i s vjerom u sebe koračajte hrabro i odlučno na putu koji je pred vama i koji će vas dovesti do vašeg cilja. Vjerujemo u vas jer vi ste budućnost Oružanih snaga!'.

Zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta 'Dr. Franjo Tuđman' general-bojnik Slaven Zdilar uputio je čestitke mladim kadetima i poželio im dobrodošlicu na Hrvatsko vojno učilište istaknuvši: 'Dokazali ste sebi da imate želju, volju i snagu da budete dio obitelji Hrvatske vojske. Naša je obveza da vas učimo i obučavamo u cilju da postanete kvalitetni časnici'.

“Ovi mladi ljudi osim vojne karijere izgrađuju sami sebe, kreću u novi život i stoga budimo uz njih kada im treba pomoć, podrška i savjet”, poručio je general Zdilar.

Kadeti Hrvatske vojske na prisezi: “Želim postati najbolja verzija sebe”

Svoje dojmove o tome kako je prošao pripremni kamp i koji su bili njihovi motivi za odabir vojnih studijskih programa ispričali su kadeti Katarina, Lucija i Marijan.

Kadetkinja Katarina Jurić, koja je upisala vojni studijski program Vojno vođenje i upravljanje ispričala je kako upravo smjer Vojno vođenje i upravljanje najviše odgovara njezinim sposobnostima i vrlinama koje će tijekom studija još više unaprijediti. Vezano za dojmove o pripremnom kampu kadeta rekla je kako je kamp prošao odlično i ispunio je sva očekivanja.

“Želim postati najbolja verzija sebe i vidjeti u kojem smjeru će se nastaviti moja profesionalna karijera”, poručila je Katarina na početku svog kadetskog puta.

Kadetkinja Lucija Pajić izabrala je Vojno pomorstvo i istaknula: 'Upisala sam Vojno pomorstvo jer volim more, volim ploviti i more me čini sigurnom. Motivacija mi je bio moj otac koji je također završio pomorstvo i služio je u vojsci'.

Kadet Marijan Šaltić upisao je smjer Vojna kontrola zračnog prometa, koji je izabrao zbog dostojanstva samog poziva, osobnog razvoja i stege. 'Pripremni kamp bio je nezaboravno iskustvo. Na častan i pošten način služit ću svojoj domovini kao kontrolor leta i nadam se da ću biti u Zadru', rekao je kadet Marijan o svojim planovima za budućnost.

Uz obitelj i prijatelje kadeta, svečanosti na Hrvatskom vojnom učilištu nazočili su izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Ivica Olujić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane, državni tajnik Branko Hrg, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general-bojnik Slaven Zdilar, vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan, predstavnici akademske zajednice i drugi.

71 kadet položio prisegu Domovini

Od ukupno 71 kadeta koji su prisegnuli Domovini, prisegu su položila 32 kadeta sveučilišnog studijskog programa Vojno vođenje i upravljanje, 10 kadeta sveučilišnog studijskog programa Vojno inženjerstvo i 10 kadeta sveučilišnog integriranog prijediplomskog i diplomskog studija Vojno pomorstvo, 14 kadeta sveučilišnog prijediplomskog i diplomskog studija Aeronautika smjer Vojni pilot i 5 kadeta sveučilišnog prijediplomskog i diplomskog studija Aeronautika smjer Vojna kontrola zračnog prometa.

Školovanje na Hrvatskom vojnom učilištu ove godine počinje i pet kadeta iz Bosne i Hercegovine i to na studijima Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo.

Vaša reakcija na temu