Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: David Mark from Pixabay 400 GRAĐEVINSKIH DOZVOLA GODIŠNJE: U Zadru niče zgrada do zgrade, a infrastruktura i zelenilo to ne prate

400 GRAĐEVINSKIH DOZVOLA GODIŠNJE: U Zadru niče zgrada do zgrade, a infrastruktura i zelenilo to ne prate

Cijena četvornog metra u novogradnji je od 2800 eura na više

Nekretnine na jadranskoj obali prosječnoj hrvatskoj obitelji teško su dostupne, ali ne i strancima. Imati nekretninu na lijepoj lokaciji, još uz mogućnost zarade od turizma, mnogima je privlačno. No gradovi na obali teško se s time nose. U Zadru niče zgrada do zgrade, a infrastruktura, zelenilo i sadržaji to ne prate.

Na moru idila, uz more radovi. U Zadru se svake godine izda oko 400 građevinskih dozvola za kuće i zgrade, javlja HRT.

Cijena četvornog metra u novogradnji je od 2800 eura na više. Graditeljstvo u procvatu, prodaja baš i ne.

- Ako ne kupuje primarno lokalno stanovništvo jer nije u mogućnosti, nije kreditno sposobno ili nema neka druga sredstva financiranja, kupit će stranci - ističe Vedran Vinketa, agent za nekretnine.

Koliko će njih poslije postati apartmani, ne zna se. Mogu se registrirati u svakom trenutku, nitko im ne brani.

- Da se na neki način regulira način prelaska stambenih jedinica u apartmane jer to u konačnici utječe i na sam grad i na stanovnike grada, susjede, infrastrukturu, praktički život svih građana -, naglašava Darko Kasap, pročelnik za prostorno uređenje i građenje Grada Zadra.

Neki smatraju da se i ne moraju registrirati.

- Mi na cjelokupan broj registriranih iznajmljivača moramo pridodati broj od barem 30-40 posto ilegalnih iznajmljivača - upozorava Ante Sjauš, pročelnik Odjela za gospodarstvo i turizam Zadarske županije.

Ove je godine podneseno više od 2700 novih zahtjeva za kategorizaciju apartmana, lani ih je bilo čak 6000.

- Mi nismo destinacija masovnog turizma, to daje neke kratkoročne rezultate ako idemo u brojkama i brze zarade, ali dugoročno, to radi mnogo veću štetu - ističe Ante Sjauš.

Novi urbanistički plan Grada Zadra u završnoj je fazi.

- Veće količine zelenila, više prostora između zgrada, preslagivanje volumena, ograničenje broja stambenih jedinica, povećanje broja parkirnih mjesta i u svakom slučaju poticanje izgradnje hotela visoke kategorije - naglašava Darko Kasap.

Ali stroža pravila za ovu šumu zgrada dolaze prekasno.

Vaša reakcija na temu