Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ARHEOLOŠKA SENZACIJA Preko puta zgrade Županije bila je Dioklecijanova tržnica - macelij

ARHEOLOŠKA SENZACIJA Preko puta zgrade Županije bila je Dioklecijanova tržnica - macelij

Nalaz baca potpuno novo svjetlo na to razdoblje života Splita

Tijekom radova na rekonstrukciji asfaltnog pokrova na pločniku i kolniku u Ulici Domovinskog rata u Splitu, ispred zgrade Županije, ukazali su se masivni temelji i zidovi velike građevine kvadratnog oblika.

Arheolog Nebojša Cingeli koji nadzire radove koje izvodi tvrtka Temenos, uz nadzor konzervatora, za Radio Split je otkrio kako se na tom mjestu vjerojatno nalazilo macelij ili kasnoantička tržnica koju je izgradio car Dioklecijan. To otkriće baca novo svjetlo na nastanak Splita i gradnju s početka 4. stoljeća koja izgleda nije bila ograničena samo na palaču i vodovod. 

'Pronašli smo pravokutni objekt s dva kružna zida, možda nađemo i treći. Nalazimo se ispod razine ovog objekta koji je izgrađen u doba Dioklecijan, kasnije razgrađen, iz njega je uzet kamen. Ovo je bila divna građevina, dugačka 67 metara, dominirala je krajolikom. Pozicija je zaista izvanredna. U nekoliko istraživanja smo sumnjali da bi ovo moglo biti ispod asfalta. Pretpostavljali smo da kraj jednog objekta koji je sličio na teatar. Ovo je sada rezultat tih istraživanja iz 2013. godine. Govorimo o Dioklecijanovom razdoblju. Postoje indicije da je bila i druga namjena ovog objekta. Vodovod i palača su bili osnovni objekti. Sada na osnovu ovih rezultata možemo potražiti još neke javne građevine', pojašnjava arheolog Cingeli. 

Ističe kako će se sve dokumentirati, javnost će biti upoznata s nalazima. 

'Zaštit ćemo ih i najvjerojatnije vratiti sve u prvobitno stanje, odnosno prekriti. Ono što daje mogućnost urbanistima jest da u budućnosti razmišljaju možda o izmještanju prometa ili nešto slično', ističe arheolog. 

Zanimljivo je i kako su na samom rubu ovog lokaliteta, odnosno na prostoru na kojem se sada gradi Small Mall, pronašli tragove svrdla. 

'Moguće da je taj prostor bila kao kava Dioklecijanu iz kojeg je on crpio materijal. Međutim, nekoliko probnih istraživanja nije rezultiralo nikakvim nalazima', pojasnio je arheolog Cingeli, dodavši kako ne znači da se tijekom izgradnje Small Malla ipak neće nešto pronaći.

Dodao je i kako za obližnji arheološki lokalitet, Ad basilicas pictas, u tijeku izrada projekta prezentacije. 

Vaša reakcija na temu