Foto: Unsplash Cijene nekretnina i dalje rastu, u Istri ih gotovo pola kupuju stranci

Cijene nekretnina i dalje rastu, u Istri ih gotovo pola kupuju stranci

U Hrvatskoj je lani prodano oko 32 tisuće nekretnina, 3 tisuće manje nego u godini prije pandemije

U Hrvatskoj cijene stambenih kvadrata i dalje rastu - i uz potrese i nesigurna gospodarska kretanja u pandemiji. No, pandemija je ipak dovela do laganog pada prodaje nekretnina.

- Treba istaknuti da je taj rast cijena nekretnina prije svega uzrokovan rastom cijena novosagrađenih stanova za koje postoji posebna potražnja u gradu Zagrebu nakon potresa - istaknuo je Dubravko Ranilović pri HGK za Novu TV

Ali, promet je pao, kaže, u odnosu na prošli kvartal. 

- Oni koji očekuju nekakav pad cijena - mi ga skoro ne vidimo, ali sigurno će doći do neke stabilizacije tržišta u tom smislu jer ipak su očekivanja prodavatelja bitno nerealnija od onog što se dešava u realizaciji - tvrdi Ranilović. 

Vedran Šošić iz HNB-a za Novu TV izjavio je:

- Te cijene rastu brže i od dohodaka i od troškova gradnje i od najmova tako da ocjenjujemo da su one sad u jednoj umjerenoj razini precijenjene u odnosu na neku razinu koja bi bila opravdana s obzirom na te ekonomske varijable koje utječu na cijene nekretnina.

Prema podacima HNB-a u Hrvatskoj je lani prodano oko 32 tisuće nekretnina, 3 tisuće manje nego u godini prije pandemije. U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji 12 tisuća, dvostruko više nego 2015. A rast cijena poticali su povoljni uvjeti financiranja, subvencije stambenih kredita, stabilnost zaposlenosti i dohodaka, rast štednje kućanstava. U Dubrovniku je pao promet, ali ne i cijene.

- Imamo nekretnine koje imaju dobre karakteristike, potražnja je tu veća od ponude, oskudica je takvih nekretnina na tržištu, a imamo i nekretnine koje imaju slabe karakteristike, one se ne mogu prodati ni po smanjenoj cijeni - kazao je vlasnik agencije Igor Koprivica.

U Istri pak gotovo pola nekretnina kupe stranci, najviše Nijemci, Austrijanci, Slovenci. 

- Najviše traže male apartmane u povijesnim jezgrama, u centrima grada gdje je rentabilna nekretnina ili se može brzo prodati ili dugoročno iznajmiti, kao nekakva investicija recimo - zaključio je Siniša Popadić iz agencije za nekretnine.

Dok se na Jadranu nadaju da će dobra turistička sezona pomoći i tržištu nekretnina, iz HNB-a upozoravaju: ako se brz rast cijena nastavi, rizici za financijsku stabilnost će jačati.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(99989, "");
Pregledaj komentare