Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash DIZALICE I BAGERI DILJEM HRVATSKE Ubrzano raste cijena stanova, a potražnja nikad veća

DIZALICE I BAGERI DILJEM HRVATSKE Ubrzano raste cijena stanova, a potražnja nikad veća

Godišnja hrvatska plaća - 7 kvadrata

Dizalice i bageri diljem države! Stanogradnja se zahuktala i samo Zagrebu, primjerice, nedostaje desetak tisuća stanova. Biserka Domazet iz agencije za nekretnine za HRT kaže kako se teže prodaju stanovi u centru radi potresa, ali novogradnja plane iako se cijene kreću od 3 do deset tisuća eura po kvadratu.

Lista čekanja na neviđeno, 5 tisuća eura po kvadratu

U prvoj polovini godine prodano je gotovo dvije 2400 stanova, a zamah izgradnje potvrđuje i rekordan broj izdanih građevinskih dozvola. Primjerice, na jednoj atraktivnoj lokaciji sagradit će se stotinjak stanova s cijenom kvadrata od 5 tisuća eura. Iako temelji još nisu postavljeni, zainteresiranih kupaca već više od tisuću.

U lavini poskupljenja građevinskog materijala i energenata ne čudi i rast cijena nekretnina. Ministar Darko Horvat upozorava kako se događaju određeni poremećaji na tržištu, i nema alata kojima bi se to moglo obuzdati.

Godišnja hrvatska plaća - 7 kvadrata stana

Nedostatak građevinskih radnika i niske kamate na stambene kredite također dižu cijene stanova, naglašava Maruška Vizek s Ekonomskog instituta Zagreb. Tu je još i povećanje raspoloživog dohotka stanovništva, programa subvencioniranja i permanentna potražnja jednog dijela bogatijih koji štednju spremaju u nekretninsku imovinu, dodaje.

Međutim, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever upozorava na socijalne nejednakosti - jer za godišnju plaću većina Hrvata može kupiti oko 7 kvadrata stana.

Hrvati u bankama drže golem novac oko 236 milijardi kuna, no većinu ušteđevine drži tek 20 posto imućnijih građana. Njih oko pedeset tisuća na računu ima više od milijun kuna pa su im nekretnine sigurna i isplativa investicija.

Vaša reakcija na temu