Foto: Image by FMedic_photography from Pixabay Svjetska banka objavila dokument o sigurnosti stanovanja

Svjetska banka objavila dokument o sigurnosti stanovanja

Neugodne vijesti za Zagrepčane i Riječane

Niti dva mjeseca prije potresa koji je pogodio područje Petrinje, Gline i Siska, Svjetska banka objavila je rezultate istraživanja rizika stanovanja u višeobiteljskim stambenim zgradama u Središnjoj Europi, na Balkanu i u Središnjoj Aziji. Iz Hrvatske istraživanje je obuhvatilo dva grada, piše N1.

Riječ je o Zagrebu, za kojega se posebno navodi niz podataka iz potresa iz ožujka 2020., te o Rijeci. Cjeloviti dokument što ga je na svojim stranicama objavila Svjetska banka, za dva grada iz Hrvatske, kao i niza drugih gradova iz analiziranih područja, u jednoj od tablica navodi 'sažetak rezultata procjene rizika od potresa'.

Tamo za Zagreb stoji da u obiteljskim zgradama izgrađenima prije 2000. godine živi 418.080 stanovnika, odnosno 52 posto ukupnog stanovništva. Samo po sebi to nije problematično.

Neugodna vijest je to da je istraživanje utvrdilo da u zgradama koje se opisuju kao 'top 2 visokorizična tipa zgrada' stanuje 280.000 stanovnika, što predstavlja, također se navodi, 35 posto ukupnog stanovništva grada.

Za Rijeku stoji da u obiteljskim zgradama izgrađenima prije 2000. godine živi 64.260 stanovnika, odnosno 54 posto od ukupnog stanovništva, što je otprilike isti odnos kao i za Zagreb. Sličan odnos vrijedi i za postotak građana koji stanuju u zgradama koje se opisuju kao 'top 2 visokorizična tipa zgrada'. Za Rijeku navodi se da je riječ o 38.000 stanovnika ili o 32 posto građana.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(86938, "");
Pregledaj komentare