Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash SYDNEY OPERA HOUSE Ovo su manje poznate činjenice o izgradnji arhitektonskog čuda

SYDNEY OPERA HOUSE Ovo su manje poznate činjenice o izgradnji arhitektonskog čuda

Niz je zanimljivosti vezanih uz izgradnju

Sydney Opera House najpoznatija je građevina u Australiji te ujedno jedna od najpoznatijih na svijetu. Opće je poznato da je uvrštena na UNESCO-v popis svjetske baštine te da na koncertima bilježi više od milijuna posjetitelja svake godine, a kada se uzme u obzir broj ljudi koji je posjećuju kao turističku atrakciju ta je brojka veća za još nekoliko milijuna.

Međutim, uz njenu se izgradnju veže niz manje poznatih zanimljivih činjenica. Projektirao ju je danski arhitekt Jørn Utzon. Prema pisanju World Tourism Groupa, tri puta je odbijen njegov prijedlog dizajna - tek je iz četvrtog puta odabran među još 232 kandidata zahvaljujući američkom arhitektu Eeru Saarinenu koji ga je proglasio izvanrednim. 

Utzon je podnio ostavku na mjestu glavnog arhitekta u veljači 1966. godine nakon što je izabrana nova vlada koja mu je prestala plaćati. Izbili su prosvjedi na ulicama, a on je napustio Australiju. 

K tome, prvotna procjena troška iznosila je 7 milijuna dolara. U konačnici je izgradnja stajala znatno više - čak 102 milijuna dolara. 

Istaknimo i da je krov građevine prekriven s više od milijun pločica. Izradila ih je švedska tvrtka Höganäs.

Poznato je da ima najveće orgulje na svijetu, ali naglasimo i da je za njihovu izradu bilo potrebno čak deset godina i - 10 154 cijevi. 

Vaša reakcija na temu