Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Sport-IT CRO RACE Pobjednik prve etape Alexander Kristoff iz Uno-X Mobility tima

CRO RACE Pobjednik prve etape Alexander Kristoff iz Uno-X Mobility tima

Bicikliste dočekao sinjski gradonačelnik Miro Bulj

Norvežanin, 37-godišnji Alexander Kristoff, član momčadi Uno-X Mobility, pobjednik je prve etape ovogodišnjeg izdanja biciklističke utrke CRO Race vožene od Vodica do Sinja u dužini od 162.5 kilometara.

Kristoff je pravovremeno krenuo u svoj završni sprint u Sinju te je slavio s dužinom bicikla ispred dvojice Talijana, drugog Giovannija Lombardija (Polti-Kometa) i trećeg Alberta Bruttomessa (Bahrain Victorious). Ovo je 95. pobjeda u karijeri za Kristoffa, a prva na CRO Raceu nakon drugog mjesta u ukupnom redoslijedu prošle godine. Samim time Kristoff će ponijeti i crvenu majicu vodećeg u ukupnom redoslijedu u drugoj etapi, dok je on i vodeći u natjecanju za plavu majicu koja se dodjeljuje najboljem vozaču po bodovima. Zelenu majicu na ovoj etapi osvojio je Axel van der Tuuk (Metec–Solarwatt p/b Mantel), a bijelu za najboljeg u poretku mladih vozača do 23 godine osvojio je Alberto Bruttomesso (Bahrain Victorious).

'Danas ujutro sam imao laganu prehladu i na početku etape se nisam osjećao dobro, pa smo odlučili dati veću prednost bjeguncima. No, zbog pada u samom bijegu njihova je prednost značajno pala. Završnica je bila prilično stresna zbog uskih ulica i oštrih zavoja, ali momčad je ostala u dobroj poziciji. U završnici sam se uspio pozicionirati iza Vivianija i iznenaditi ga što sam ranije krenuo u sprint. Lani sam na ovoj utrci bio drugi u ukupnom redoslijedu, ali bez etapne pobjede. Sada imam etapnu pobjedu, a vidjet ćemo što će biti na kraju. Ove sam godine ipak puno umorniji nego lani', kazao je Kristoff.

Kako je prvi prolazni cilj, a samim time i prva prilika za osvajanje bonifikacijskih sekundi bio u Šibeniku, samo 14.5 kilometara nakon starta, peloton je ostao kompaktan do te točke, a prvi je prolaznim ciljem prošao Britanac Fred Wright (Bahrain Victorious) koji je tako osvojio i tri sekunde bonusa. Drugo mjesto i dvije bonifikacijske sekunde osvojio je Belgijanac Jordy Bouts (TDT-Unibet), a treće mjesto i jednu bonus sekundu Nizozemac Luc Wirtgen (Tudor).

Ubrzo nakon prolaznog cilja iz glavne su se skupine izdvojila trojica vozača, Španjolci Johin Murguilday (Caja Rural-Seguros RGA) i Francisco Munoz (Polti-Kometa) te Čeh Filip Reha (ATT Investments), a njima su se zatim još pridružili Australac Cyrus Monk (Q36.5) i Nizozemac Axel van der Tuuk (Metec-Solarwatt p/b Mantel). Tih je pet vozača ostvarilo četiri minute prednosti prije prvog uspona dana na Ljubičiće, a prvi je na vrh stigao Van der Tuuk ispred Rehe i Murguildaya. Prednost vodeće skupine povećala se na 5:50 minuta, a drugim prolaznim ciljem u Drnišu prvi je prošao Monk ispred Van der Tuuka i Munoza.  Do početka uspona prve kategorije na Tešije prednost vodeće skupine narasla je na čak 7:50 minuta, no već u prvoj polovici etape dobrim radom momčadi dsm-firmenich POSTNL ta je razlika pala na manje od 6:30 minuta, a onda je Munozov trenutak neopreznosti u jednom zavoju u kojem je prosklizao, pao i sa sobom na tlo povukao Rehu i Murguildaya, doveo do toga da je razlika naglo pala za još dvije minute. Nažalost, u padu je najlošije prošao Reha koji je i otpao iz bijega. Van der Tuuk je prvi prošao i brdskim ciljem na Tešijama čime je osigurao nošenje zelene majice najboljeg penjača u drugoj etapi, dok su kao drugi i treći tom točkom prošli Murguilday i Munoz. Glavna je skupina do vrha uspona smanjila zaostatak na tri minute, a ta je razlika nastavila padati i tijekom spusta.

Vodeća četvorica ipak su do prvog prolaska ciljnom ravninom u Sinju uspjela zadržati dvije minute prednosti u odnosu na peloton, tri sekunde bonifikacije osvojio je Monk, dvije Van der Tuuk, a treće Murguilday. No, već na samom ulasku u završni krug Munoz i Van der Tuuk su se odvojili od Murguildaya i Monka, ali niti njih dvojica nisu uspjela odoljeti naletu velike skupine koja ih je 'progutala' 14.5 kilometara prije cilja.

Bicikliste su na startu prve etape pozdravili gospodin Josip Pavić, državni tajnik, ispred Ministarstva turizma i sporta, dr. sc. Marko Jelić, župan Šibensko-kninske županije, Ante Cukrov, gradonačelnik grada Vodica, Anita Franin Pečarica, direktorica Turističke zajednice grada Vodica, Dino Karađole, direktor Turističke zajednice Grada Šibenika, te drugi važni uzvanici destinacijskih partnera.

Dolazak biciklista na cilj upriličili su Miro Bulj, gradonačelnik Sinja, Petar Župić, predsjednik Gradskog vijeća grada Sinja, Denis Bobeta, zamjenik gradonačelnika grada Sinja i Monika Vrgoč, direktorica turističke zajednice grada Sinja.

Druga etapa utrke vozit će se u srijedu 2. listopada od Biograda na moru do Novalje u dužini od 114,5 kilometara.

Više informacija o utrci CRO Race

Ovogodišnje izdanje utrke CRO Race, održava se od 1. do 6. listopada i obuhvatit će gotovo 1000 kilometara diljem Hrvatske. U utrci će sudjelovati 20 timova iz sve tri kategorije Svjetske biciklističke organizacije - UCI WorldTeams, UCI ProTeams i UCI Continental Teams. Gledatelji će utrku moći pratiti uživo na HRT i Eurosportu, a prenosit će se u 140 zemalja. Tako, uz promociju biciklizma, utrka CRO Race pozicionira Hrvatsku kao atraktivnu turističku destinaciju, donoseći kadrove bogate hrvatske kulturne i prirodne baštine u domove gledatelja diljem svijeta. Od prvog izdanja CRO Race podržavaju najviše državne institucije, a tako i ove godine Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatska turistička zajednica, Grad Zagreb te brojni drugi gradovi i županije koji su domaćini starta i cilja ili prolazni gradovi nekih od ovogodišnjih etapa. Pored HEP-a kao jednog od glavnih sponzora u projekt su uključeni i drugi brojni sponzori i partneri: Valamar Riviera, Škoda, Carwiz, Keindl Sport, Alé, Essperto, Elite, Vinistra, Cetina, Bilić-Erić, Jadrolinija, Europlakat, Karcher, BKOOL, Kraš, Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski biciklistički savez, Zagrebački holding, MUP te medijski i produkcijski partneri Hrvatska radiotelevizija, Hanza media, Sportske novosti, Amaury Sport Organisation, Croatel, NEP.

Vaša reakcija na temu