Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
IVAN ŠAPINA Pobjedom u posljednjoj sekundi do plasmana na Olimpijske igre

IVAN ŠAPINA Pobjedom u posljednjoj sekundi do plasmana na Olimpijske igre

Četvrto je to mjesto za Hrvatsku na olimpijskom taekwondo turniru i treće za splitski klub

Nevjerojatni Ivan Šapina iz splitskog Marjana plasirao se na olimpijske igre u Tokyu preko europskog kvalifikacijskog turnira koji se održava u Sofiji u Bugarskoj pobjedom u posljednjoj sekundi odlučujuće borbe.  Četvrto je to mjesto za Hrvatsku na olimpijskom taekwondo turniru i treće za splitski klub koji je nakon izvrsnog europskog prvenstva napravio novi veliki uspjeh hrvatskog sporta. Sustav kvalifikacija u taekwondou je užasno težak i tek rijetki uspiju izborit put na olimpijske igre, samo šest sportaša po olimpijskoj kategoriji direktno i još dvoje sa kontinentalnih kvalifikacija. 


Ždrijeb i put Ivana Šapine preko kvalifikacijskog turnira nije bio niti malo lagan jer su se u teškoj kategoriji našli ponajbolji svjetski teškaši, olimpijski pobjednici, svjetski i europski prvaci. U takvoj konkurenciji bez plasmana ostao je jedan veliki Radik Isaev, olimpijski pobjednik iz Rija, branitelj naslova, svjetski i višestruki europski prvak, bez plasmana je ostao aktualni prvak Europe od prije tri tjedna Marshal Silla, inače trostruki prvak Europe od 2016. do danas. 

Šapina je u prvom kolu pobijedio Ukrajinca Bondara prekidom 24:3 da bi u polufinalu u posljednjoj sekundi pogodio protiv fenomenalnog reprezentativca Turske Ateslija za ogromno slavlje trenera Dejana Mesarova i hrvatskog stožera u Sofiji. Podsjetimo da je Turčin prije toga deklasirao aktualnog prvaka Europe Sillu i ostavio ga bez olimpijskog turnira. 

Tako će na olimpijske igre u Tokyo Kristina Tomić iz Osvita do 49 kilograma te troje Marjanovaca, Matea Jelić do 67 kg, Toni Kanaet do 80 kg i Ivan Šapina plus 87 kg. Ujedno je to prvi put da će Hrvatska na olimpijskim igrama imati četiri predstavnika među kojima su prvi put dva muška predstavnika. 

Vaša reakcija na temu