Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Nužna revitalizacija hrvatskog taekwondoa: 'Klubovi gube članove, natjecat ćemo se na otvorenome'

Nužna revitalizacija hrvatskog taekwondoa: 'Klubovi gube članove, natjecat ćemo se na otvorenome'

Krenuli bismo dolaskom toplog vremena, vjerojatno po Dalmaciji

Proteklog vikenda na Gripama se održao radni sastanak čelnih ljudi Hrvatskog taekwondo saveza na čelu s predsjednikom Antom Nobilom i predstavnicima klubova Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Dio je to incijative Saveza da se u što kraćem periodu obiđu regionalni centri diljem Hrvatske kako bi se utvrdile posljedice COVID-19 krize na taekwondo sport.

- Nakon gotovo godinu dana korone klubovi su u teškoj situaciji. Neki poput splitskog Marjana, koji ima vlastite dvorane, doživjeli su manje gubitke, no neki su izgubili i do polovicu članova jer škole nisu dozvoljavale treninge u svojim dvoranama. Nadam se da nećemo izgubiti cijele generacije - rekao je Nobilo pred novinarima u Olimpijskom centru na Gripama.

Plan Saveza je da se u travnju održe polaganja za crne pojaseve regionalno diljem Hrvatske i da se održe natjecanja u disciplini tenike. 

Za motivaciju djece za treninge nužna su natjecanja u skladu s uputama Stožera

Kako bi premostili zabranu održavanja natjecanja u zatvorenom prostoru, taekwondoaši će organizirati natjecanja na otvorenom čim to vremenski uvjeti dopuste. 

- To je nešto što nismo nikad napravili. Krenuli bismo dolaskom toplog vremena, vjerojatno po Dalmaciji. Našli bismo igrališta za košarku ili rukomet s tribinama i na beton bi stavili tatami, ali bismo izbjegavali veliki broj natjecatelja. Plan je cijelog ljeta održavati takve turnire kako bismo u rujnu, uz dovoljnu procijepljenost, mogli krenuti u normalniju novu sezonu - objasnio je Nobilo.

U ime domaćina TK Marjan sastanku je prisustvovao i Mario Kozić, ujedno i član Upravnog odbora HTS-a. Apostrofirao je glavni problem:

- Klubovi ne mogu trenirati u školskim dvoranama i zato neki imaju pad članstva i do 50 posto. Djeca često završe u izolaciji pa nemaju kontinuitet treninga. Gubimo praktički cijelu generaciju kadeta, ali nije to ništa s čime ne možemo izaći na kraj.

Vrhunski sportaši spremni za najveća natjecanja

Za vrijeme pandemije treninge su redovno pohađali vrhunski sportaši poput Lovre Brečića iz Marjana, potencijalnog olimpijca:

- Ne znam još kako će izgledati europske kvalifikacije za Tokio, ali morao bih ući u finale za plasman. Stalno sam u treningu i ne osjećam da sam izgubio natjecateljsku formu - rekao je Brečić.

Paraolimpijac Ivan Mikulić, član splitskog Galeba sigurni je putnik na Paraolimpijske igre u Tokio.

- Prošlo je godinu i pol od zadnjeg nastupa i baš mi fale natjecanja, ali dobro treniram i u Tokio idem po zlato - uvjeren je Mikulić.

Inicijativa HTS-a jako je dobro prihvaćena od strane klubova koji imaju prilike iznijeti probleme s kojima su suočeni i dogovoriti plan rada za naredno razdoblje, sve s ciljem revitalizacije taekwondo među mlađim dobnim skupinama.

Vaša reakcija na temu