Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Pridružite se 13. Splitskoj biciklijadi udruge Sunce!

Pridružite se 13. Splitskoj biciklijadi udruge Sunce!

Sve što morate znati na jednom mjestu

Povodom Europskog tjedna mobilnosti, koji traje od 16. do 22. rujna i promiče aktivnu, održivu, urbanu mobilnost te korištenje javnog prijevoza i drugih čistih prijevoznih rješenja, udruga Sunce organizira 13. Splitsku biciklijadu!

Ove se godine Biciklijada održava na Svjetski dan bez automobila, 22. rujna s početkom u 16 sati. Biciklijadom žele dodatno usmjeriti pažnju građana i vlasti na problematiku zagušenih prometnica i nedostatak biciklističke infrastrukture u Splitu. Glavni cilj je, naravno, promovirati alternativne oblike prijevoza – kao što je bicikl!

Prijavom na Biciklijadu i vi možete postati aktivni sudionici promjene. A kako bismo vam olakšali taj proces, sakupili smo na jednom mjestu do sada najčešće postavljena pitanja i pripadajuće odgovore o Biciklijadi.

Kako sudjelovati na Biciklijadi?

Na Splitskoj biciklijadi možete sudjelovati na nekoliko načina:

- kao vozač bicikla

- kao volonter

- kao sudionik na aktivnostima na cilju

- kao promatrač (i navijač).

Biciklist

Ako se prijavite kao vozač bicikla – s drugim sudionicima vozit ćete bicikl rutom od Crkve sv. Frane, oko Marjana, do Đardina. Ovom velikom grupnom vožnjom želi se ukazati vlastima na postojanje kritične mase koja želi koristiti bicikl kao sredstvo transporta u Splitu. Osim toga, možete sudjelovati na zanimljivim aktivnostima na cilju (o njima nešto kasnije u tekstu) koje s organizirali kako bi dodatno istaknuli važnost bicikliranja i poboljšanja biciklističke infrastrukture u Splitu.


Volonter

Ako pak želite vidjeti 'što se događa iza kulisa' i spremni ste pomoći Suncu da ovaj događaj prođe što uspješnije, prijavite se za volontera na Splitskoj biciklijadi.

- Računamo na učenike srednjih škola, dugoročne volontere Sunca, međunarodne i lokalne volontere – zapravo sve one koje zanimaju teme mobilnosti, održivosti i očuvanja okoliša i spremni su, uz konkretnu pomoć na događanju, promicati ključne ideje Biciklijade među okupljenima. Ako već duže vrijeme razmišljate o tome da bi se voljeli uključiti u neki oblik volontiranja, znajte da je ovo odličan početak jer na ovom događanju ni u jednom trenutku nećete biti prepušteni sami sebi, sve se radi u timu i pod mentorstvom iskusnih zaposlenica i zaposlenika Sunca. Uz to, steći ćete super poznanstva koja vam mogu poslužiti i u daljnjem volonterskom ostvarivanju! - kaže Tihana Arapović, organizatorica događanja iz Sunca.

Prijave za volontiranje možete slati na mail: marija.majic@sunce-st.org ili, ako vam je lakše, možete nas nazvati na broj+38521360779. Volonterske prijave zaprimamo do 15. rujna, s time da nema naknadnih prijava na dan Biciklijade.


Podržavatelj

S obzirom na to da su na cilju planirane razne aktivnosti, u Splitskoj biciklijadi možete sudjelovati spontano – bez prijave na vožnju ili volontiranje. Dođite na cilj u Đardin, zabavite se, porazgovarajte s ostalim sudionicima i naučite nešto o temi održivog prijevoza, a možda sa sobom ponesete i pokoju vrijednu nagradu partnera i sponzora. Ovo je super prilika i da pitate sve što vas zanima o mogućnostima učlanjenjavolontiranjaobavljanja stručne prakse i zaposlenja u Suncu. Doznajte koje prednosti nosi sa sobom svaka od ovih vrsta uključenosti u Suncu i postanite važna karika u ostvarenju naše vizije:

Hrvatska je zemlja očuvanih prirodnih vrijednosti, mora i obale te lokalnih zajednica čiji se razvoj temelji na načelima održivosti i kružne ekonomije.

Na štandu Zelenog telefona, građani koji žele prijaviti neki problem vezan za zaštitu okoliša i prirode, mogu se obratiti stručnjacima. Uz podršku pravnice Sunca saznat ćete kako Postati glas okoliša.

I, dakako, ako 22. 9. budete u gradu te primijetite bicikliste ili štandove Sunca, uvijek možete zastati, promotriti što se događa, pitati što vas zanima i podržati sve motivirane sudionike. Kad vidite sve to uživo, možda sljedeće godine i vi sami odlučite sudjelovati.


Kako se prijaviti?

Prijave za vožnju na Biciklijadi zaprimaju se online, do 20. rujna. Ne brinite, i dalje ćete se moći prijaviti na dan Biciklijade, tako što ćete doći nešto ranije na štand Sunca i registrirati se uživo.

Svi koji se prijavljuju na taj način, moraju se javiti na štand 'Registracija', a oni koji su se prijavili preko online obrasca uputit će se na štand 'Online registracija'. Svi prijavljeni dobit će i listić za tombolu, koja će se održati na cilju, u Đardinu.

Tko se može prijaviti?

Na Biciklijadu mogu se prijaviti svi koji imaju bicikl i koji se osjećaju kao da bez većih poteškoća mogu završiti zadanu rutu (detalji rute u nastavku). Svi mlađi od 14 moraju biti u pratnji roditelja, skrbnika ili neke odgovorne osobe.

Na aktivnostima na cilju, kao što je već rečeno, mogu sudjelovati i oni koji nisu odvozili biciklističku rutu. Iznimka je tombola, za koju su listić mogli dobiti samo oni koji su se registrirali za vožnju biciklističke rute.

Kako se o/pripremiti?

Osim vlastitog bicikla i zaštitne kacige, od vas ne tražimo nikakvu posebnu opremu, međutim,

Sunce savjetuje da:

- ponesete višekratnu bocu vode kako biste se putem mogli okrijepiti;

- ponesete energetsku pločicu ili nešto slično, u slučaju da vam dođe slabo;

- odjenete prozračnu sportsku odjeću prikladnu za toplije vrijeme (izbjegavajte široke nogavice, a ako ih imate, pričvrstite ih nekom kopčicom kako ne bi dodirivale lanac bicikla);

- obučete udobne tenisice;

- ne nosite previše stvari, a one koje nosite stavite u torbu/ruksak prilagođenu za bicikl (pazite da se ne opteretite);

- iako temperature nisu više toliko visoke kao u srpnju i kolovozu, nanesite zaštitni faktor na dijelove tijela koji su izloženi suncu.

Također, ne bi bilo loše da se prije vožnje malo razgibate kako biste ugrijali tijelo, a to posebno vrijedi za one podložne ozljedama.

Ne zaboravite i dan prije Biciklijade provjeriti bicikl kako se ne biste u zadnji čas neugodno iznenadili. Zapravo bi prije svake vožnje bilo pametno napraviti ABC (Air, Brakes, Chain) pregled, odnosno pregled zraka u gumama, kočnica i lanca.

Kako izgleda ruta?

Novogodišnja ruta Biciklijade duga je oko 12 kilometara. Start je kod crkve sv. Frane, u 16 sati, a ruta se nastavlja:

- oko Marjana

- kroz Ulicu sedam Kaštela (put Poljuda)

- Ulicom Zrinsko Frankopanska (uz Poljud put Lore)

- Put Supavla (od Poljuda do Jokera)

- Stinice (oko Jokera)

- Ulicom Domovinskog rata do Općine

- Livanjskom, Senjskom, Zagrebačkom ulicom do Đardina.


Što se događa na cilju?

Na cilju – bilo da dođete do njega biciklom ili pješke – čeka vas besplatna okrepa (voće, zdrave grickalice i piće).

- S obzirom na to da ne koristimo jednokratnu plastiku, imajte na umu da ćemo piće posluživati u Sunčevim višekratnim plastičnim čašama za koje je potrebno dati kauciju. Iznos kaucije je 2 eura, koja vraćamo pri povratu čaše. Naravno, tko želi, može zadržati čašu za uspomenu i onda u tom slučaju ne vraćamo novac - kaže Arapović.

Osim hrane i pića, na cilju će biti organizirane razne zabavne aktivnosti, popraćene glazbom i u kojima će moći uživati sve generacije:

1. tombola – na njoj mogu sudjelovati svi koji su odvozili biciklističku rutu;

2. Biciklistička alka – baš kao prava Sinjska alka, samo na biciklu;

3. BMX akrobacije – prilika da vidite uživo vratolomije na poznatom malom, ali moćnom BMX biciklu, a djeca će moći sudjelovati i u prigodnoj radionici o tome;

4. Eko-kviz za djecu – pet pitanja o biciklima i održivosti na koje treba što brže odgovoriti (mogu sudjelovati svi koji imaju pametan mobitel kojim će skenirati QR kod za kviz).


Kako sudjelovati u navedenim aktivnostima možete saznati na štandovima Sunca koji će biti postavljeni u Đardinu.

Za sve aktivnosti, partneri i sponzori osigurali su vrijedne nagrade, o kojima ćemo nešto više reći uskoro, stoga pratite mrežnu stranicu i društvene mreže Sunca!

Požurite, prijavite se na 13. Splitsku biciklijadu i postanite aktivan sudionik promjena!

Vaša reakcija na temu