Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FINALE: Pašalić ili Stanišić, tko će večeras podići europski trofej?

FINALE: Pašalić ili Stanišić, tko će večeras podići europski trofej?

'Za Alonsovu nogometnu filozofiju još nitko nije pronašao rješenje, ali s druge strane stoji iskusni Gasperini, koji će mlađem kolegi na sve načine pokušati zapapriti'

Iznimno atraktivna sezona Europske lige dolazi svom kraju. Preostalo je još samo finale, pravi spektakl koji će se odviti u Dublinu na Aviva Stadionu. Atomski Bayer Leverkusen, čija se ovosezonska dominacija teško može opisati riječima, odmjerit će snage s Atalantom, koja je ove godine svojim igrama iznenadila i najoptimističnije među svojim navijačima. Sva pozornost nogometne javnosti bit će večeras usmjerena na irsku metropolu, u kojoj će jedna od ove dvije maestralne ekipe okruniti svoju povijesnu sezonu. 

Za Bayer Leverkusen sezona 2023/24 nije ništa manje nego čudesna. Strateška briljantnost sportskog direktora Simona Rolfesa te nepokolebljiv pobjednički duh i nogometna genijalnost Xabija Alonsa podigli su ovu momčad u nebesa te nadimak 'neverkusen' bacili u zaborav. Prva su momčad u povijesti koja je sezonu Bundeslige završila bez ijednog poraza te su, istovremeno, srušili europski rekord neporaženosti u svim natjecanjima, kojeg je Benfica postavila davne 1965. godine. Osvajanjem elitnog ranga njemačkog nogometa zaustavili su jedanaest godina dugu dominaciju bavarskog diva Bayern Munchena te u svoje vitrine donijeli prvi od tri pehara koja im stoje na raspolaganju. Sljedeći na rasporedu upravo je trofej Europske lige, a na svom putu do finala ovog slavnog natjecanja demonstrirali su svu raskoš svoje moći. Alonsov su sastav u grupnoj fazi natjecanja dočekali Qarabag, Molde i Hacken, a Nijemci su se protiv njih, kolokvijalno rečeno, prošetali. S gol-razlikom 19:3 te s maksimalnih šest pobjeda svima su već tada dali do znanja da su legitiman favorit za osvajanje ovog prestižnog naslova. U osmini finala su se, zbog pomalo nepravednog formata natjecanja, ponovno susreli s azerbajdžanskim prvakom, no ovog puta 'farmaceutima' nije bilo nimalo lako. Qarabag je u obje utakmice vodio s 2:0, a Leverkusen je u oba navrata izveo epski preokret predvođen Patrikom Schickom. Stasiti napadač u Bakuu je poentirao u 92. minuti za 2:2, a u Leverkusenu je s dva pogotka duboko u nadoknadi preokrenuo susret i poslao svoju momčad u četvrtfinale. U tim je ogledima momčad Xabija Alonsa pokazala nepokolebljiv pobjednički mentalitet te ustrajnost i kvalitetu koja ih je krasila kroz cijelu sezonu. Sljedeća prepreka bio je West Ham. 'Čekićari' se u Njemačkoj nisu dobro proveli te su natrag u London otputovali s dva pogotka zaostatka. Leverkusen je netom prije uzvrata osvojio svoju prvu Bundesligu te je unatoč nezaboravnom i emotivnom slavlju iskontrolirao Engleze u uzvratu. Ždrijeb je u polufinalu Leverkusenu dodijelio prošlogodišnjeg finalista Romu, a klub iz vječnog grada dočekala je ista sudbina kao i sve do sad. Bayer je na Olimpicu slavio s 2:0, dok je u uzvratu, ponovno u svom stilu, nadoknadio zaostatak te zasluženo izborio kartu za Dublin. 

S druge strane ih očekuje Atalanta predvođena Gian Pierom Gasperinijem, koja je ove sezone nadmašila sva očekivanja. Treba reći kako ta očekivanja svakako nisu bila toliko visoka kao nekih prijašnjih sezona, uzeći u obzir da su ovog ljeta Bergamo napustili neki važni igrači poput HojlundaMaehlea, Malynovskog te Boge. U tako izazovnom periodu za klub, ponovno je svoju stručnost, predanost i znanje pokazao Gasperini. Uz kostur ekipe, koji se sastoji od igrača poput Pašalića, Koopmeinersa, Djimsitija, de Roona i Lookmana, pridodao je Scamaccu, De Ketelaerea, Kolašinca, Bakkera i Tourea. Gasperini je od Scamacce napravio pravu ubojitu devetku, De Ketelaere je postao 'spiritus movens' ekipe, a Kolašinac jedan od stupova obrane.  U seriji A nisu napravili vanserijski uspjeh, ali su se domogli svog cilja, a to je plasman u Ligu prvaka. Što se tiče Coppa Italije, tu je za njih pogubna bila posljednja prepreka, Juventus. Na Stadio Olimpicu 'stara dama' je bila preveliki zalogaj za momčad iz Bergama, a to je ujedno bilo treće izgubljeno finale pod palicom Gasperinija. Zbog tog podatka među navijačima 'božice' vlada određena doza bojazni i nervoze pred finale Europske lige, ali s obzirom na klubove koje su na svom putu do Dublina eliminirali, možda je ta doza ipak pretjerana. Grupu su, baš kao i njihov protivnik u finalu, s lakoćom izdominirali. Sporting, Sturm Graz i Rakow nisu za Atalantu bili težak izazov te je momčad iz Bergama završila na prvom mjestu bez ijednog poraza. Tako su prošli direktno u osminu finala, gdje ih je dočekao kolega iz grupne faze, Sporting. Prva utakmica u portugalskoj prijestolnici završila je 1:1, dok je Gasperinijeva ekipa u Bergamu slavila preokretom. Nakon što je mrežu Atalantinog vratara Mussa zatresao Goncalves, Scamacca i Lookman vratili su 'božicu' u život i odveli je u sljedeću fazu natjecanja. Tamo ih je čekao, ni manje ni više nego – Liverpool. Nitko u tom ogledu nije Atalanti davao realne šanse za prolaz. 'Redsi' su bili silno motivirani, željeli su da se njihov najuspješniji trener u ovom stoljeću oprosti s europskim trofejom. Međutim, uslijedio je šok na Anfieldu režiran od strane Scamacce i Pašalića. Talijani su u Engleskoj slavili s 3:0, a zatim na svom terenu mirno iskontrolirali Kloppovu momčad i plasirali se u polufinale. Pretposljednja stepenica bio je Marseille. Na kultnom Velodromeu utakmica je završila 1:1, dok Francuzi u Bergamu nisu imali nikakve šanse. Atalanta ih je s uvjerljivih 3:0 izbacila iz natjecanja i zasluženo prošla u finale. 

Taktički pristupi koje će stručnjaci na klupama Atalante i Bayer Leverkusena implementirati bit će ključni u određivanju ishoda ovog silno očekivanog okršaja. Obje momčadi poznate su po svojim različitim stilovima igre, koje će bez sumnje uvelike oblikovati dinamiku utakmice. Bayer Leverkusen će zasigurno krenuti sa svojom standardnom postavom, koja će u početnoj grafici biti prikazana u formaciji 3-4-3, ali s obzirom da je Alonso kroz ovu nezaboravnu sezonu pokazao da teži nogometnom relacionizmu, pristupu koji potpuno prihvaća kaos nogometne utakmice, 'farmaceuti' se tih strateških postavki neće čvrsto držati. Stoga, najveća će odgovornost ponovno biti na Grimaldu, Frimpongu i Wirtzu, najsvestranijim Leverkusenovim igračima. Njihova polivalentnost ove je sezone izluđivala protivnike jer ih je upravo zbog nje gotovo nemoguće predvidjeti. Grimaldo je kroz posljednju godinu pokazao kako je defanzivno discipliniran, ofenzivno ubojit te istovremeno dovoljno inteligentan da kvalitetno može procijeniti kada s bočne pozicije mora ući u sredinu. Wirtz će biti pravi izazov za veznu i defanzivu liniju Atalante jer ga ove sezone još nitko nije uspio pripitomiti. U Alonsovim zamislima on nije isključivo krilni napadač, kako ga se često naziva, već ofenzivni veznjak s nezaustavljivim driblingom i preciznim dodavanjima u prostor. Tu je još i Frimpong, koji svojim pravovremenim napadačkim ekspedicijama zadaje glavobolje protivničkim obranama te olakšava posao svom kolegi na desnom krilu Hofmannu. Ovako bi se moglo pričati o svakom igraču njemačkog prvaka jer je Alonso stvorio jednu izrazito prilagodljivu i polivalentnu momčad. Stoga, jedino što s punom sigurnošću možemo predvidjeti za Nijemce pred ovo finale je da će biti nepredvidljivi. 

Zato je zanimljivo pitanje kakvu Atalantu možemo očekivati. Gasperini ima čvrste principe nogometne filozofije. Teži agresivnom pritisku igrača na igrača, formaciji 3-4-2-1, visoko postavljenoj obrani koja upućuje velik broj progresivnih dodavanja te generalno vertikalnom nogometu. Bit će zanimljivo vidjeti i kako će se Koopmeiners i De Keteleare snaći ispred zgusnutog njemačkog bloka te hoće li Scamacca moći kvalitetno ispunjavati svoj posao 'sidruna' pored tri izrazito fizički moćna stopera. Međutim, unatoč silnim brigama potrebno je istaknuti kako bi baš bivši igrač Hajduka mogao imati veliki utjecaj na utakmicu. Mario Pašalić je izrazito inteligentan igrač, čija je najveća kvaliteta ulazak iz drugog plana te će predstavljati pravi izazov dvojici središnjih veznjaka kojima će Alonso dodijeliti zadatak da ga prate. To će vjerojatno biti Xhaka i Palacios, dva izrazito kvalitetna igrača sredine terena, ali stvarao je Pašalić probleme i znatno većim imenima. Njegov osjećaj za ulazak u prostor nemoguće je naučiti braniti na treningu, tako će dosta ovisiti o tome koliko će Leverkusenova vezna linija biti skoncentrirana i disciplinirana ove večeri. Također se povlači i pitanje o Atalantinoj obrani. Gasperini će se vjerojatno odlučiti za Scalvinija, Djimsitija i Hiena, s obzirom da se kapetan de Roon ozlijedio na Olimpicu protiv Juventusa. To je kvalitetan trojac, ali na njih dolazi ponajbolji napad u Europi, koji je u svim ovosezonskim utakmicama, osim ligaškoj protiv Borussije Monchengladbach, postigao barem jedan pogodak. Izvjesno je, stoga, da Atalanta čistu mrežu nakon regularnog vremena neće imati, ali iznenađenja su moguća. 

Sve u svemu, Leverkusen je s obzirom na prikazano ove sezone legitiman favorit. Za Alonsovu nogometnu filozofiju još nitko nije pronašao rješenje, ali s druge strane stoji iskusni Gasperini, koji će mlađem kolegi na sve načine pokušati zapapriti. Finale je specifična utakmica, u kojoj je apsolutno svaki ishod moguć. To je prilika za Atalantu da okruni dugogodišnji rad svog stratega, a za Leverkusen da nastavi svoju nevjerojatnu priču. Iščekuje nas pravi spektakl u Dublinu, zagarantiran je kvalitetan nogomet, pa neka bolji pobijedi. 

Vaša reakcija na temu