Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
INTERVJU Marin Brbić otvoreno o Tudoru, HNS-u, Nejašmiću, Gojunu i što će napraviti ako Hajduk ne osvoji drugo mjesto!

INTERVJU Marin Brbić otvoreno o Tudoru, HNS-u, Nejašmiću, Gojunu i što će napraviti ako Hajduk ne osvoji drugo mjesto!

Predsjednik Hajduka je za Dalmatinski portal dao odgovore na sva aktualna pitanja

Razgovor s Hajdukovim predsjednikom Marinom Brbićem otvorili smo pitanjem koliko mu je teže raditi u drugom mandatu nego što je bilo u prvom...

- Ne bih rekao da mi je teže, niti lakše. Svaki mandat ima svoje specifičnosti i svoje prioritete. U prvom mandatu fokus je bio na financijskom opstanku Hajduka, sad govorimo o razvojnim izazovima. Ako moram izdvojiti detalj koji predstavlja poseban izazov, to je izgradnja pozitivne atmosfere oko kluba, jer osjećam da bi fokus na zajedničke ciljeve umjesto fokusa na razlikama u osobnim stavovima i osobnim simpatijama bio veliki zamašnjak daljnjem razvoju kluba.

Čini li Vam se da je hajdučki puk ranije bio jedinstveniji?

- Da. I to ne malo, nego dosta, ali dosta toga možemo pripisati tom  vremenskom periodu neosvajanja trofeja, iako ima i drugih faktora.

Koliko je trener Igor Tudor ispunio Vaša očekivanja, a koliko su to napravili Mario Stanić i Ivan Kepčija? 

- Budimo realni, sva trojica su s nama tek nešto više od dva mjeseca, ali za sad mogu reći do sam više nego zadovoljan pristupom, angažmanom, energijom. Trener Tudor je sazrio u ovih 5 godina od kada smo zadnji put zajedno radili. Manje je nestrpljiv i puno više analizira situaciju. Njegov trenerski gen nikad nije bio upitan, Tudor je čovjek koji razumije nogomet, a iskustvo koje je stekao ga je učinilo puno boljim trenerom. O Mariju i Ivanu mogu reći sve najbolje. Pozitivno je iznenađenje kako brzo su se obojica uklopila u Hajduk.

Ima li struka apsolutne ovlasti za dovođenje igrača?

- Da, ali uvijek sam ja taj koji uz NO mora blagosloviti financijske uvjete i sve ostalo. Struka je ta koja bira koga će se dovesti. Mislim da smo s dva pojačanja u proteklom prijelaznom roku potpuno pogodili.

Ali niste doveli napadača...

- Bio sam svjedok toga, vrtilo se puno imena. Većina nam je bila financijski nepristupačna, a nismo htjeli dovesti nekoga da samo popunimo broj. Puno puta se to u prošlosti radilo, ali pokazalo se pogrešnim potezom. Svjesno smo ušli u rizik da s postojećim kadrom ofenzivaca pokušamo ostvariti cilj, a to je drugo mjesto i kvalifikacije za Ligu prvaka.

Hajduk je sada pao na četvrto mjesto. Što će se dogoditi ako momčad na kraju bude ispod drugog mjesta? Ostajete li pri tome da odlazite s funkcije ako se ne ostvari taj cilj, kvalifikacije Lige prvaka? 

- Za početak, čvrsto vjerujem da će Hajduk u ovoj sezoni osvojiti drugo mjesto. Imamo još deset kola, konkurenti nisu odmakli, sve je u našim rukama. Držim do svoje riječi i kao čovjek koji cijeli svoj život radi u biznisu svjestan sam odgovornosti ukupnog rezultata organizacije kojoj sam na čelu.

Može li konkretnije: u slučaju neosvajanja drugog mjesta odlazite ili svejedno ostajete?

- Ako do toga dođe, s predsjedničke funkcije ću otići sasvim sigurno. Ali optimist sam i vjerujem da će Hajduk ove sezone ispuniti zacrtani cilj.

Aktualna tema je i slučaj Darka Nejašmića koji je u mjesec dana prošao put od najvrjednijeg eksponata do igrača bez minutaže. U sličnoj situaciji je i David Čolina...

- Sportska politika je u rukama struke - trenera, sportskog direktora, savjetnika za sportsku politiku. Tko će na teren isključivo je u domeni trenera prve momčadi, a svi igrači imaju priliku izboriti se za svoje mjesto u momčadi. Obojica su mladi i kvalitetni igrači i vjerujem da će iskoristiti svoju priliku.

Stvoren je u jednom trenutku bio i 'slučaj viroza', jeste li ispitali okolnosti?

- Sve smo utvrdili, bili u kontaktu s liječnicima i vrlo je jasno da se ta viroza dogodila, ništa nije bilo sporno. Eto, na današnji dan je troje u marketingu s virozom, to je viša sila. Dodao bih da je i Ivan Dolček također imao zdravstvenih problema. Svima njima želim da se nametnu u ovih desetak kola. Zadnje informacije koje do mene dopiru su da Čolina radi super, da se dosta podigao, ali nikad od mene nećete čuti da bi trebao igrati ovaj ili onaj. To je isključivo odluka trenera.

Je li neobičan slučaj da Hamza Barry igra, a još uvijek nije produžio ugovor? U prošlosti se nekim domaćim igračima to nije toleriralo... 

- Pitanje je trenutka i procjene situacije. U ovom trenutku rezultat nam je bitan i trener želi iskoristiti sve raspoložive snage koje ima unutar svlačionice. Mi Hamzu plaćamo, on je još uvijek naš igrač i najbitnije je da u ovom trenutku Hamza igrama na terenu opravdava taj status. Ugovor nije produžen jer se još uvijek nismo usuglasili oko financijskih uvjeta, on po našem miljenju traži puno, ali i dalje svi skupa radimo na tome.

Zašto ste pristali na nagodbu s Krešimirom Gojunom ako mislite da je Hajduk u pravu?

- Nama u Hajduku je bilo najvažnije odbaciti sumnju koja je bačena na Klub optužbama o pokušaju namještanja. Krešimir Gojun je tužio Hajduk Arbitraži HNS-a zbog pitanja opravdanosti otkaza, a ne zbog dokazivanja je li bilo pokušaja namještanja. Podsjećam, otkaz mu je uručen zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela klevete. Kako je svaki sudski spor u svojoj suštini neizvjestan, a posebno je neizvjestan ako ovisite o volji Arbitraže HNS-a, procijenili smo da je najbitnije da je gospodin Gojun svojom izjavom na Arbitraži potvrdio da nije bilo nikakvih nečasnih radnji u tzv. slučaju Šibenik. Prema tekstu u Slobodnoj Dalmaciji objavljenom tih dana to je naposlijetku zaključio i DORH utvrdivši da se radilo o unutrašnjim klupskim borbama za vlast. Međutim, još je važnije da smo u klubu poduzeli sve da se takve situacije više nikada ne ponove pa smo ušli u proces ugovaranja compliance usluge s certificiranim stručnjacima koja će zajamčiti najvišu razinu transparentnosti i usklađenosti sa zakonskim i moralnim standardima.

Posljedice se dan danas osjećaju neki još žale za Gojunom i Oreščaninom? U međuvremenu se dogodila i Gzira...

- Ovo se može staviti i u kontekst vašeg prvog pitanja oko atmosfere uokolo kluba. Gzira je došla kao plod narušene klime na pripremama, trenerova pisma i puno faktora koji su destabilizirali momčad.

Na mjesto voditelja Akademije je došao Boro Primorac. Kako gledate na njegov rad?

- Jako sam zadovoljan. Boro je po cijeli dan u klubu, zajedno s pomoćnikom Androm Fistonićem savršeno funkcionira.

'Bijelima' se otvorila šansa za juniorski naslov, ali pola momčadi je prebačeno u Hajduk II. Ispada kao da nadležne nije briga za tu titulu.

- To je odluka struke kluba. Klubu je važnije da se isprofiliraju igrači za prvu momčad, nego juniorska titula. Računa se da će se igrači bolje razvijati u natjecateljski zahtjevnijem okruženju 2. HNL nego u juniorskoj ligi.

Vratimo se seniorima, s obzirom da drugo mjesto donosi kvalifikacije za Ligu prvaka, koliko se već radi na možebitnom jačanju momčadi za ljeto, odnosno iduću sezonu? 

- Radimo na tome kontinuirano bez obzira na prijelazne rokove i vjerujemo da ćemo u kvalifikacije za Ligu prvaka ući jači nego što smo danas i spremni 'potući' se da igramo Europu i u grupnoj fazi. O imenima ne mogu sada govoriti, ali već se pripremaju pojačanja.

Pojačanja treba platiti. Kako Hajduk stoji s financijama?

- To ćemo ostaviti za Skupštinu, gdje ćemo iznijeti financije za prošlu godinu i budžet za ovu.

Možemo li znati barem načelno kakvo je trenutno stanje?

- U prošloj godini je bilo pozitivno. Zadovoljni smo i nemamo danas nikakvih financijskih problema.

Navijače uvijek zanima koliko je Hajduk ovisan o prodaji igrača?

- U ovom zimskom prijelaznom roku nismo ostvarili ozbiljan transfer. Nismo momentalno ovisni o prodaji, ali dugoročno i o tome moramo razmišljati. No, eventualnim plasmanom u skupinu Europske lige situacija bi se znatno promijenila jer bi rast Hajdukovih prihoda bio puno veći od novonastalih troškova. 

Temu koronavirusa preskačemo jer Hajduk ionako zbog kazne mora igrati dvije utakmice bez gledatelja. No, kako klub komentira kazne koje plaća zbog pirotehnike?

- Hajduk je jedini klub u ovoj zemlji koji zapravo ima navijače, posebice prisutne na utakmicama i oni su svakako naša najveća vrijednost. Shvaćam da je pirotehnika dio njihove tradicije, identiteta i pratećih rituala, ali kao predsjednik kluba moram naglasiti da pretjerivanje s pirotehnikom nam stvara problem, ne samo u smislu plaćanja kazni, nego i u smislu utjecaja na igru. Problem je kad u trenutku kada naša momčad ima dominaciju na terenu zbog bačenih baklji nastupi prekid i protivnik dođe do zraka. Svakako mislim da bacanje baklji u teren i topovskih udara nije u redu. S druge strane i Disciplinski pravilnik HNS-a je nakaradan, jer kao da je pisan protiv klubova koji imaju navijače.

Na Internetu smo u zadnje vrijeme vidjeli istupe nekoliko DPH-ova, također i bivšeg tajnika udruge Naš Hajduk. Imate li komentar na njihove poruke?

- Svatko ima pravo izraziti stav i mišljenje, živimo u demokratskom društvu. Ne bih tu ništa dodavao.

Mnogi vam navijači zamjeraju što je u loži na derbiju bio Zoran Mamić? Je li to uopće moguće izbjeći?

- Prema propozicijama natjecanja svaki gostujući klub ima pravo na određeni broj mjesta za svoje službene predstavnike. Mi ne biramo njihove predstavnike i ne možemo odlučivati tko će ih predstavljati na utakmici. Ne bih volio niti da itko, osim nas samih, nama bira tko će nas predstavljati, a svaki takav izbor u konačnici govori o kakvom klubu je riječ. Ne postoji pravni način da mu mi zabranimo ulaz u ložu jer nam se ne sviđa.

Možete li pojasniti situaciju oko Udruge prvoligaša, jeste li još ranije bili svjesni da ulazite u unaprijed izgubljenu bitku? 

- U životu je bitno imati ideju, dobru namjeru i stav, i siguran sam da je u ovom slučaju Hajduk to i pokazao. Potaknuli smo ideju obnavljanja Udruge prvoligaša u čvrstom i iskrenom uvjerenju da je u pitanju rješenje koje ide na korist svih klubova u Hrvatskoj, i tzv. velikih, a posebice tzv. malih. Vodili smo se činjenicom da sve razvijenije zemlje imaju zasebne lige, izvan neposredne ingerencije saveza, u kojima je nogometni savez uključen kao jedan od dionika zajedno s klubovima, i da nema razloga da i Hrvatska ne ide tim putem. Hajduk je u tom procesu bio maksimalno konstruktivan i dao je svoj doprinos da se stanje u hrvatskom nogometu unaprijedi.

Je li bilo uzalud kad vas nisu podržali drugi klubovi?

- Ne mislim da je to bilo uzalud, jer sada cjelokupna javnost zna tko zastupa koje stavove, ne samo dužnosnici HNS-a, nego i ostali klubovi u Hrvatskoj, uključujući i 'velike' i 'male'. Iako su manje-više svi klubovi prihvatili naše argumente, zauzeli su stav da se to pokuša ostvariti kroz Komisiju za profesionalni nogomet HNS-a, što je nama bilo neprihvatljivo. Očito im nedostaje samopouzdanja i vjere da mogu sami, izvan neposrednih ingerencija HNS-a, graditi priču bolje i uspješnije lige. Tko u svijetu zna kako se zove talijanski nogometni savez? Malo tko, ali svi znaju za Serie A. Nama je nelogično i neprihvatljivo da se rješenje traži kroz komisije HNS-a, jer znamo da se problem ne može riješiti na isti način na koji je i nastao. Zato smo nudili rješenje koje naglasak stavlja na bitno manju ulogu Saveza kao samo jednog od dionika lige, puno veću na klubove, a u konačnici najveću na tim nezavisnih stručnjaka koji bi vodili ligu, neovisno o 'klubaškim' interesima.

Je li priča zaključena time?

- U svakom slučaju, kao što sam već rekao, mi nećemo više potencirati tu temu, jer imamo sasvim dovoljno posla baviti se sobom da budemo bolji i jači, i sigurni smo da imamo potencijal za rast i napredak, a drugi neka odlučuju za sebe. Ako klubovi u međuvremenu prihvate i argumente i odgovornost te ponude neko kvalitetno rješenje, daj Bože i kvalitetnije od našeg, na tragu razvijenijih zemalja i uspješnijih liga od naše, Hajduk će to prvi pozdraviti. Ali ne možemo prihvatiti da nam HNS priča o 'novim vjetrovima' i promjenama, a istodobno u Komisiju za profesionalni nogomet imenuje Zorana Mamića. Traže povjerenje javnosti i svih, a na taj način zabiju sebi autogol.

Kako danas gledate na sastanke koje ste imali s predstavnicima HNS-a uoči utakmice Hrvatska - Mađarska. U javnosti prevladava dojam da Hajduk ništa nije postigao...

- Mislim da je nekorektno nabijati na nos ikome želju da rješava probleme, bez obzira je li u tome uspio ili ne. Hrvatska je ne tako davno bila u ratu i bezbroj puta sjela za stol s onima koji su na nas pucali. Sjedanje za stol nije značilo slabost ili popuštanje nego pokušaj rješavanja problema, bez obzira što nijedan od tih sastanaka nije donio rješenje. Ono što smo postigli tim sastancima je da smo razbili famu da Hajduk nije spreman za razgovore, dokazavši da smo konstruktivni i zainteresirani rješavati probleme, kao što je i druga strana pokazala kako ona i s koje pozicije tome pristupa. Bez obzira na pojedine medije, javne interpretacije i komentare određenih ljudi putem društvenih mreža, ostajem čovjek dijaloga i traženja rješenja, jasno braneći vrijednosti i interese Hajduka. A rješenje će doći. Prije ili kasnije.

Komisija za suce?

- Oni su nam ponudili čovjeka, ali da se Komisija proširi s pet na sedam ljudi. Naš je zahtjev bio i strani povjerenik za suce. Ništa se tu ne bi promijenilo s tim jednim članom.

Kako ćete se postaviti prema eventualnoj sljedećoj utakmici Hrvatske u Splitu?

- Mislim da je nužno u startu raščistiti jednu stvar - hrvatska reprezentacija nije isto što i skupina dužnosnika Saveza. Problem koji Hajduk ima s ponašanjem visoko pozicioniranih dužnosnika Saveza ne utječe na naš doživljaj reprezentacije. To je naša reprezentacija, koja predstavlja našu domovinu za koju smo se borili i nikome nećemo dozvoliti da nam je oduzima, pa ni gospodi iz HNS-a. Nije problem reprezentacija, nije problem ni HNS, problem su samo ljudi koji već godinama sjede u tom HNS-u koristeći ga za partikularne interese određenih interesnih skupina. 

Za kraj, kakva je situacija s izgradnjom Kampa i kad bi se trebao početi raditi Hajdukov muzej?

- S Kampom napredujemo, ali s obzirom da je u turističkoj regiji kao što je Dalmacija zemljište na posebnoj cijeni, nužno je raditi u tišini, korak po korak. Imamo nekoliko opcija unutar kojih rješavamo pitanje vlasništva, a usporedo razvijamo modele financiranja i upravljanja. U tijeku je izrada studije predizvedivosti koja nam treba ponuditi odgovore što ćemo sve imati u kampu i kako ćemo to financirati. Ta studija će biti završena polovicom travnja. Imamo lokaciju koja nam je prvi 'pick', ali ne mogu još reći da je to to. Vjerujem da ćemo do polovice ljeta imati lokaciju. Pozivamo i dalje navijače da se učlanjuju jer sredstva idu namjenski za Kamp. Što se tiče Muzeja, radimo na tome da dobijemo sredstva iz europskih fondova. Ako to bude pozitivno, mi bismo do kraja godine počeli s radovima. Tamo ćemo tražiti mogućnost za ugostiteljski objekt, a intencija je da se i Fan-shop prebaci, čime bi se dobila cijela jedna nova priča na istočnom dijelu stadiona. Dodao bih još da na Sjevernoj tribini kod ulaza pomičemo ogradu da možemo postaviti dva šanka kako bi naši navijači i na tom dijelu stadiona za vrijeme utakmice imali pristup ugostiteljskim sadržajima, odnosno ponudi hrane i pića.

Vaša reakcija na temu