Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
JERKOVIĆEV GOL: Hajdukov trijumf na najtežem gostovanju i optužbe bivšeg suigrača protiv Holcera

JERKOVIĆEV GOL: Hajdukov trijumf na najtežem gostovanju i optužbe bivšeg suigrača protiv Holcera

Srušena je neugodna tradicija

Veliku je buru podigao prvenstveni susret Radničkoga i Hajduka u Nišu na današnji dan 1971. godine. Sportski Split je cijeli tjedan slavio titulu prvaka košarkaša Jugoplastike, a provlačilo se i pitanje neadekvatnih uvjeta, s obzirom da 'bijeli' nisu imali igralište za trening. Tako su uoči važnog gostovanja vježbali u dvorani kolega košarkaša i na igralištu Dalmatinca, a odigrali su i prijateljski susret protiv Junaka u Sinju, gdje su pobijedili sa 3:2, ali i ostali bez najboljeg strijelca Petra Nadoveze, koji je zadobio lakši potres mozga i liječnici ga nisu pustili na put.

Tradicija utakmica u Nišu, od kada je Radnički ušao u Prvu ligu, za Hajduk je bila katastrofalna. Od osam utakmica su upisali sedam poraza i jedan remi. Stoga i ne čudi što je trener Slavko Luštica u najavi kazao kako bi i bod bio dobar, dok je prvotimac Radničkog Ilija Dimoski izjavio:

- Vjerujemo da ćemo baš mi skinuti Hajduk s prvog mjesta!

No, 'bijeli' su se s ovog jako teškog gostovanja vratili s punim plijenom. Strijelac jedinog pogotka u 24. minuti je bio - Jurica JerkovićBranič Joško Gluić je spasio jednu loptu, stigao je na liniji gol-auta pa je vratio za Veselina Zrilića, koji je asistirao Jerkoviću, a ovaj je s osam metara snažnim udarcem poslao u mrežu.

Tako je Jerković, koji se našao pod paljbom kritika nakon prošlog kola, ali je i zabio za reprezentaciju protiv Nizozemske, donio Hajduku jako važnu pobjedu. No, nije tu bio kraj priče.

Iz Niša su potom krenule optužbe, najprije žalba kluba na poništeni gol zbog zaleđa, iako su suci tvrdili da je nedozvoljena pozicija svirana prije nego što je lopta upućena prema mreži 'bijelih', a potom su se preko beogradskog lista 'Politika' dogodile izrazito neugodne optužbe vratara Radničkog Miodraga Kneževića za pokušaj lažiranja, što je nagnalo na sastanak upravu 'bijelih' na čelu s Titom Kiriginom.

Vratar niške momčadi je u spornom kontekstu spomenuo nekakvog predstavnika dalmatinskog poduzeća, ali i svog bivšeg suigrača Dragana Holcera, koji je u Hajduk stigao upravo iz Radničkog, a u Niš je doputovao prije momčadi.

Ogorčeno i iznenađeno vodstvo Hajduka je brzo reagiralo, a Holcer je za Slobodnu Dalmaciju izjavio:

- Deprimiran sam i uzbuđen poslije Kneževićeve optužbe. To je atak na mene kao sportaša i čovjeka. Uvijek sam cijenio Kneževića i zaista ne znam iz kojih je pobuda i u ime koga iznio potpuno neosnovane optužbe. Knežević je jedan od rijetkih igrača Radničkog koji je odigrao sve dosadašnje utakmice protiv Hajduka. Navikao na sigurne pobjede, on, čini se, nije mogao sportski podnijeti prvi poraz u Nišu.

Još je dodao:

- Od kada igram u Hajduku bezbroj puta sam bio u Nišu. Tamo mi žive majka i sestra, te imam mnogo prijatelja. Trebao sam riješiti neke privatne probleme. I dalje ću odlaziti u Niš i nikome neću dopustiti da to povezuje s kojekakvim prljavim poslovima.

Zanimljiv je i podatak da je taj vratar Knežević po završetku sezone prešao u beogradski Partizan, koji je u ovom trenutku imao jednak broj bodova kao Hajduk i borio se za prvo mjesto.

Holcer je velika Hajdukova legenda, jedan od najboljih centarhalfova svih vremena. Nakon Bajde Vukasa je on bio drugi igrač sa strane koji je ponio Hajdukovu kapetansku traku, što najbolje govori koliki je bio njegov nogometni autoritet i koliko ga je poštivala splitska publika. Kažimo i to da je uz Jerkovića bio najbolji na toj žestokoj utakmici u Nišu, gdje je Radnički stalno napadao, ali je Hajduk iz kontri imao čistije prilike. Tako je i priča ovog teškog gostovanja imala treće poluvrijeme, a kasnije će ostati sljedeće pravilo: samo kada Hajduk pobijedi u Nišu, uzima prvenstvo! Tako je barem bilo kod sva četiri naslova prvaka iz sedamdesetih.

No, mi smo sada još usred teške bitke u 1971. godini. Gostujućom pobjedom na Čairu su 'bijeli' zadržali prvo mjesto, ali nisu odmakli na tablici jer je do trijumfa došao i Partizan. U sljedećem kolu je na rasporedu veliki derbi, Hajduk igra na Starom placu kontra trećeplasiranog Dinama.

Radnički (N) - Hajduk 0:1

Niš - igralište na Čairu. Gledatelja 8.000. Sudac: Nusret Selimović (Sarajevo). Prvenstvena utakmica 22. kola. Strijelac Jerković u 24. minuti.

RADNIČKI (N): Knežević, Rajković, Dimoski, Antić, Ilić, Dovedan, Bogdanović (Halilović), Janković, Cvetković, Alimpić, Panić.

HAJDUK: Vukčević, Džoni, Gluić, Boljat, Holcer, Lemešić, Hlevnjak, Jovanić, Zrilić, Jerković, Pavlica.


Vaša reakcija na temu