Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Završeno je Europsko prvenstvo klase Melges 24 u organizaciji Jedriličarskog kluba Split

Završeno je Europsko prvenstvo klase Melges 24 u organizaciji Jedriličarskog kluba Split

Odaziv natjecatelja bio je jako dobar

Nakon osam održanih plovova, uspješno je završeno Europsko prvenstvo u klasi Melges 24 u organizaciji Jedriličarskog kluba Split. Čitav događaj je dao posebno ozračje u Lučici pod Marjanom, prekrasni prizori jedrilica, okićen klub, druženje, šušur...

Odaziv jedriličara na regatu je bio jako dobar te je u obračunu pod jedrima sudjelovalo 250 jedriličara iz 10 država i s dva kontinenta. Otvaranje jedrenja u ponedjeljak je ponudilo uvjete umjerenog maestrala, pregršt sunca. Regatavalo se s južne, vanjske strane Čiova. Flota je uspješno odjedrila prva dva plova u uvjetima koji su bili kao izmišljeni za uživanje u jedrenju.

Najbolji uvod u regatu je ostvario CRO 867 koji je u prvom plovu izborio prvo mjesto, da bi u drugom plovu imao nešto lošiji rezultat i uzeo 14. mjesto. Drugi plov je prvi ciljnu liniju presjekao Dark Horse (USA 870), kvalitetna američka ekipa kormilara Cuylera Morrisa, koja je na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u San Franciscu zauzela visoko 10 mjesto. 

Utorak je ponudio uvjete idealne za izležavanje na suncu, ali ne i za jedrenje. Lagani vjetar koji je mijenjao smjer, nije dopustio održavanje valjanje regate te su se natjecatelji bez uspješno odrađenog plova vratili na kopno. Na kopnu zato nije nedostajalo života i šušura, a flota se družila u klupskim prostorijama i spremala brodove za srijedu.

Treći dan je ponudio uvjete jačeg vjetra. Jaka je tramuntana, s udarima i preko 25 čvorova, osigurala odlične uvjete u Kaštelanskom zaljevu, koji se zadnjih godina prometnuo u vrhunsku jedriličarsku destinaciju, nažalost nedovoljno iskorištenu. Flota je uspješno odjedrila čak tri plova te se s ukupno pet odjedrenih plovova otišlo na kopno. Dobrog raspoloženja nije nedostajalo. Pred flotom je bilo još dva dana jedrenja i nada kako će se uspjeti odraditi cijeli program jedrenja od deset plovova. Nakon trećeg dana je Razjareni (CRO 867) preuzeo prvo mjesto i istaknuo svoju želju za pobjedničkim postoljem. Jedno prvo mjesto u 3. plovu, te 5. mjesto u četvrtom plovu su ga zakovali na vrhu. Na drugom mjestu ukupnog poretka se smjestila ALTEA (ITA 722) kormilara Andrea Raccelija, uigrana ekipa koji se mogu pohvaliti titulama svjetskih i europskih prvaka u klasi Melges 24 i koji su godinama u vrhu klase.

Nakon tri dana suhog vremena, četvrtak je donio jako jugo praćeno s još jačom kišom. Regatno polje smješteno u Kaštelanskom zaljevu je zadavalo ozbiljne izazove s jugom koje je dosezalo snagu i preko 25 čvorova. Kiša je čitav dana padala, ali ni takvi sumorni uvjeti, prikladniji sjevernim morima, nisu skidali osmjehe s lica preko 250 jedriličara, te je uspješno odrađeno još tri plova. Nakon ukupno osam odrađenih plovova formirala lista pretendenata na postolje. Prvih pet posada se bodovno udaljilo od ostatka flote. 

Najspremnija posada četvrtog dana je ponovno bila posada Razjarenog (CRO 867), koja je s jednim osmim mjestom te dva prva mjesta zauzela vrh i napravila bodovnu razliku od ostalih posada. Ante Česić nije dopustio iznenađenja, te se osamio na vrhu ljestvice sa 19 bodova nakon osam održanih plovova. Od drugog do petog mjesta, u samo nekoliko bodova razlike, garantiralo je jedriličarski spektakl za posljednja jedrenja u petak. Na drugom mjestu se smjestila ALTEA-a, koja ima 30 bodova nakon 8 plovova. U stopu ih prate MATARAN 24 (CRO 649) kormilara Ante Botice sa 33 negativna boda, Dark Horse (USA 870) sa 34 negativna boda (Cuyler Morris), te ekipa Ivana Kljakovića Gašpića UNIVERSITAS NOVA (CRO 760) sa 35 negativnih bodova. Sa 58 negativnih bodova MELGINA (ITA 854) Paola Brescija drži 6. mjesto. 

MATARAN 24 je ujedno i vodeći u CORINTHIAN poretku (amaterske posade), dok je CHINOCK (HUN 850) na drugom mjestu Corinthian razvrstanja i 7. ukupno.

Eol nije htio dati šansu za dramu u petak, probudio se čudljive naravi, mijenjao je smjer, bio sramežljiv. Posade su čekale na moru do 16 sati kad je regatni odbor podignuo zastave Kodeks iznad A i poslao poruku floti kako mogu krenuti na kopno.

Time je fešta mogla započeti, domaća posada Razjareni (CRO 867) je poskakala u more, slaveći titulu Europskih prvaka. Ovom pobjedom su se okitili i titulom pobjednika Europskog kupa (serije od 13 natjecanja u raznim europskim jedriličarskim destinacijama) te time potvrdili ovogodišnju dominaciju. Altea je preuzela medalje za drugo mjesto, a Mataran 24 za treće mjesto, ali i pehar za ukupnog pobjednika u kategoriji Corinthian.

Vaša reakcija na temu