Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Mediamodifier from Pixabay EK: Svaki dan dokazi o stranim manipulacijama u svrhu potkopavanja demokracija

EK: Svaki dan dokazi o stranim manipulacijama u svrhu potkopavanja demokracija

'Rat Rusije protiv Ukrajine je i globalni informacijski rat'

Svakog dana stižu dokazi o inozemnim manipulacijama informacijama, a Europska unija mora odgovoriti na njih jer je 'situacija ozbiljna', rekla je u ponedjeljak Vera Jourová, povjerenica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost, dodavši kako je stoga ključno jačati javne medije i njihovu neovisnost. 

'Rat Rusije protiv Ukrajine je i globalni informacijski rat', a Europska unija mora uzvratiti u toj borbi, naglasila je Jourova i upozorila na 'ozbiljnost situacije'. 

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu rekla je kako svakog dana stižu 'novi dokazi' o inozemnoj manipulaciji informacijama 'kako bi se napale naše demokracije'. 

Jourová je rekla da su borba protiv dezinformacija i zaštita medijskih sloboda 'dvije strane iste kovanice' te da je stoga za zdrav medijski prostor nužno štititi novinare, njihovu neovisnost i uvjete za rad. 

Pritom su ključni javni mediji, rekla je češka političarka. Naglasila je da oni ne smiju postati 'stranački' mediji i da moraju imati adekvatno financiranje kako bi mogli izvršavati svoju funkciju. Upozorila je da je njihov rad već ugrožen u nekoliko država članica, ne navodeći koje. 

U raspravi je sudjelovala i hrvatska zastupnica pučana Sunčana Glavak koja je rekla da u 'vremenu rastućeg populizma, dezinformacija i lažnih vijesti uloga javnih medija i medijskog pluralizma nikad nije bila važnija'. 

'Dezinformacije su moćno oružje za političke, ekonomske i društvene ciljeve i imaju posljedice na društvenu koheziju', istaknula je Glavak.

Ona je rekla da suočavanje s dezinformacija zahtijeva 'višeslojni pristup u kojem svi akteri imaju svoju ulogu'. 

'Javni servisi, medijski pluralizam i neovisno novinarstvo predstavljaju njegove ključne elemente jer osiguravaju dostupnost točnih informacija, različitih perspektiva i kritičkog izvještavanja', zaključila je.

Vaša reakcija na temu