Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Hrvatska podržava napore EU-a za financijsku pomoć Ukrajini
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Hrvatska podržava napore EU-a za financijsku pomoć Ukrajini

Radi se o paketu od 50 milijardi eura

Hrvatska podržava daljnje napore EU-a u pomoći Ukrajini uključujući i paket od 50 milijardi eura za razdoblje do 2027., izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski ministar financija Marko Primorac.

'Hrvatska je podržala daljnje napore u pomoći Ukrajini, radi se o paketu od 50 milijardi eura', rekao je Primorac nakon sastanka ministara financija država članica EU-a na kojima je jedna od dominantnih tema bila daljnja pomoć Ukrajini.

Komisija je 20. lipnja u okviru prijedloga za reviziju Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razdoblje 2021.-2027. predložila paket od 50 milijardi pomoći Ukrajini, od čega 33 milijarde zajmova, a 17 milijardi eura bespovratne pomoći.

'Radi se o tehničkoj pomoći, ali i o instrumentima koji će omogućiti mobilizaciju kako privatnih, tako i javnih izvora financiranja i kapitala kako bi se u što većoj mjeri pomogla i rekonstrukcija Ukrajine i financirale sve one potrebe koje u ovom trenutku potrebno financirati', rekao je Primorac.

Hrvatska je u četvrtak nakon sastanka euroskupine potpisala pismo namjere o sudjelovanju u fondu za pomoć Ukrajini.

'Iskazali smo interes da zajedno s drugim državama sudjelujemo u tom fondu i nadamo se da će on također pridonijeti pomoći u kontekstu obnove, revitalizacije i financiranja Ukrajine', rekao je Primorac.

Ministar Primorac je također izrazio nadu da će španjolsko predsjedništvo do kraja godine uspjeti zaključiti raspravu među državama članicama i postići sporazum o novim fiskalnim pravilima.

Vaša reakcija na temu