Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Parlament poziva EU da Ukrajini pruži sve što joj je potrebno da porazi Rusiju
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Parlament poziva EU da Ukrajini pruži sve što joj je potrebno da porazi Rusiju

'Svi saveznici trebali bi je vojno podupirati s najmanje 0,25% svojeg BDP-a godišnje'

U rezoluciji - usvojenoj s 451 glasova za, 46 protiv i 49 suzdržanih - zastupnici u Europskom parlamentu razmotrili su stanje dvije godine otkako je 24. veljače 2022. započela sveobuhvatna ruska invazija na Ukrajinu. Ističući kako je rat iz temelja promijenio geopolitičku situaciju u Europi i šire, kazali su kako je glavni cilj da Ukrajina pobijedi u ratu, upozoravajući na ozbiljne posljedice ako se to ne dogodi. 

Zastupnici su rekli da drugi autoritarni režimi promatraju razvoj situacije u Ukrajini kako bi procijenili vlastiti manevarski prostor za agresivnu vanjsku politiku. Da bi Kijev pobijedio, ne bi trebalo postojati 'samonametnuto ograničenje vojne pomoći Ukrajini', pri čemu Parlament ponovno potvrđuje potrebu da se toj zemlji pruži sve što je potrebno za vraćanje potpune kontrole nad njezinim međunarodno priznatim teritorijem.

Opskrba Ukrajine streljivom, projektilima i sustavima protuzračne obrane

Zastupnici navode da još uvijek postoje velike razlike u razini vojne potpore koju države članice EU-a pružaju Ukrajini i pozivaju na nužna ulaganja u europsku obrambenu industrijsku bazu. To je od presudne važnosti kako bi se zadovoljile ukrajinske potrebe i ponovno popunile iskorištene zalihe u EU-u. Europarlamentarci pritom navode sofisticirane sustave protuzračne obrane, projektile dugog dometa kao što su TAURUS, Storm Shadow/SCALP, različite vrste topništva i streljiva (posebno (155 mm) te bespilotne letjelice i oružje za njihovo suzbijanje, što je posebno važno za Ukrajinu.

Svi saveznici EU-a i NATO-a trebali bi vojno podupirati Ukrajinu s najmanje 0,25% svojeg BDP-a godišnje, smatraju zastupnici. Također pozivaju zemlje EU-a da odmah stupe u dijalog s obrambenim tvrtkama, kako bi se osigurala povećana proizvodnja i isporuka streljiva, granata i projektila Ukrajini, što bi trebalo biti prioritet nad narudžbama iz ostalih trećih zemalja. Osim toga, pozivaju Zastupnički dom SAD-a da bez daljnjeg odgađanja usvoji paket vojne pomoći Ukrajini koji je dugo u blokadi.

Ruska imovina mora biti zaplijenjena

U rezoluciji se naglašava da je hitno potrebno uspostaviti čvrst pravni režim kako bi se omogućilo oduzimanje i korištenje imovine u državnom vlasništvu Rusije koju je EU zamrznuo za obnovu Ukrajine i naknadu štete žrtvama rata. Rusija mora biti obvezna platiti odštetu koja će joj biti izrečena kako bi osigurala da znatno doprinese obnovi Ukrajine.

Zastupnici također pozivaju EU da zadrži i proširi svoju politiku sankcija protiv Moskve i ruske saveznice Bjelorusije. To uključuje zabranu uvoza ruskog urana i metalurških proizvoda u EU, prekid nuklearne suradnje s Rusijom i uvođenje potpunog embarga na uvoz ruskih poljoprivrednih i ribarskih proizvoda te fosilnih goriva i ukapljenog prirodnog plina koji se prevoze morem cjevovodima.

Parlament također osuđuje sve one zemlje, poduzeća, udruge i pojedince koji pomažu Moskvi da zaobiđe restriktivne mjere EU-a, navodeći da bi te disruptivne prakse trebalo kriminalizirati na razini EU-a.

Vaša reakcija na temu