Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RAT U UKRAJINI 'Među ruskim ratnim zločinima je i otmica djece'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

RAT U UKRAJINI 'Među ruskim ratnim zločinima je i otmica djece'

Sve je više dokaza

Postoji sve više dokaza da ruske snage sustavno čine ratne zločine u svakoj regiji Ukrajine u kojoj se nalaze, rekao je danas visoka dužnosnica američkog State Departmenta, prenosi Index.

'To uključuje namjerne i disproporcionalne napade na civilnu populaciju te elemente civilne infrastrukture, zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika, ali i pokušaje da se ti zločini prikriju. Bilježimo i niz izvještaja o egzekucijama, mučenjima i seksualnom nasilju', rekla je Beth Van Schaack, američka dužnosnica iz ureda za globalnu pravde State Departmenta.

Rusija, naime, namjerno cilja ukrajinsku energetsku infrastrukturu kako bi ostavila civilnu populaciju bez struje i grijanja, što bi mogao biti ratni zločin.

Van Schaack je rekla da je 'teško odrediti koji pojedinačni napad se može smatrati ratnim zločinom', dodajući kako 'svaki pojedinačni napad treba zasebno evaluirati ovisno o tome nalaze li se u blizini vojne mete ili se radi o isključivo civilnim objektima'. No, rekla je kako 'postoji konzistentan obrazac napada na civilne elemente infrastrukture'.

Dužnosnica je naglasila i rusku 'konstrukciju goleme transnacionalne infrastrukture operacija filtracije, kroz koju su dosad prošle tisuće ukrajinskih građana', što je 'kršenje međunarodnog prava'.

'Postoje uvjerljivi izvještaji koji opisuju fizičko i fizičko zlostavljanje, uključujući i egzekucije, u sklopu operacije filtracije i prisilnog preseljenja tisuća ukrajinske djece, koja su oteta i prisilno udomljena u Rusiji', navela je.

Vaša reakcija na temu