Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RUSI NAPUŠTAJU ZEMLJU 'Ne planiram se boriti u ratu koji nije bio moja odluka'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

RUSI NAPUŠTAJU ZEMLJU 'Ne planiram se boriti u ratu koji nije bio moja odluka'

Tvrde da im pregledavaju mobitele

Raste broj ruskih građana koji su odlučili napustiti svoju zemlju nakon odluke Vladimira Putina da napadne Ukrajinu, u strahu od ekonomskih i političkih posljedica takvog poteza.  

- Nadam se da ću se vratiti u zemlju koju volim, ali potpuno je nejasno što će se sljedeće dogoditi. Moja budućnost mi je oduzeta, ova zemlja više nikad neće biti ista - rekao je Aleksej Trubetski, voditelj škole engleskog jezika u Moskvi. 

Kartu za Šri Lanku kupio je istog dana, piše Guardian

U Rusiji vlasti već naveliko rade na represiji prosvjeda protiv invazije. Više od 7500 ljudi je dosad uhićeno na prosvjedima protiv rata diljem Rusije, prema podacima nezavisne stranice za nadzor OVD-info. Nekoliko nezavisnih medija je također prisilno ugašeno. 

Oni koji iz Rusije odlaze također se boje i ekonomske nesigurnosti koja Rusiji slijedi: ruska valuta i financijska tržišta drastično su pala ovaj tjedan nakon što je Zapad uveo paralizirajuće sankcija, a iz Moskve masovno odlaze zapadne kompanije, uključujući Ikeu, Apple i Nike. 

Google analitika pokazuje da Rusi od prošlog tjedna sve češće u tražilicu upisuju riječ 'emigracija', a otvoreni su i brojni Telegram kanali na kojima zabrinuti građani raspravljaju o načinima kako napustiti zemlju. 

Andrei Kolešnikov, viši suradnik na Carnegie Endowment think-tanku, tvrdi da je ovakav egzodus 'kvalitetne radne snage' očekivan, jer oni osjećaju da 'nemaju budućnost u Rusiji, prenosi N1

- Ovaj egzodus značit će propadanje nacije. Zemlja nema veliki bazen talentiranih ljudi. Bez njih, Rusija se ne može razvijati - rekao je Kolešnikov. 

Masovnu emigraciju pojačavaju glasine da bi vlasti mogle proglasiti izvanredno stanje već ovog petka, kada bi Vijeće federacije, gornji dom ruskog parlamenta, trebao održati izvanredni sastanak. 

Takav potez bio bi bez presedana u modernoj ruskoj povijesti i mogao bi uključivati masovnu mobilizaciju muške populacije, kao i zatvaranje granica, prema službenom dokumentu koji opisuje ovaj zakon. 

- Okupio sam obitelj nakon što mi je prijatelj 'na vrhu' rekao o izvanrednom stanju. Rezervirali smo prvi avion za utorak i otišli u prvu zemlju u kojoj nikad prije nisam bio - rekao je Anton, viši menadžer u velikoj ruskoj kompaniji za plin i naftu. 

- Ne planiram se boriti u ovom ratu koji ionako nije bio moja odluka -dodao je.

Tatiana Stanovaja, poznata ruska politička analitičarka, napisala je na Twitteru u srijedu da bi proglašavanje izvanrednog stanja bio logičan scenarij. 

- Uvođenje izvanrednog stanja dat će ovlasti vlastima da uvedu vojnu cenzuru i povećaju tajnost aktivnosti države i lokalnih tijela - navela je.  

Posljednji put je vijeće održalo izvanredni sastanak 22. veljače, kada je tijelo potvrdilo zahtjev Vladimira Putina za korištenje vojne sile izvan granica države, dva dana prije invazije na Ukrajinu. Vijeće je izjavilo da se službeno sastaju da rasprave paket kriznih mjera kao odgovor na zapadne sankcije. 

Tijekom brifinga s reporterima u utorak, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je spekulacije o uvođenju izvanrednog stanja. Visoki izvor iz jedne od tri velike zračne luke u Moskvi također je rekao da ne vjeruje da je zatvaranje granica vjerojatno. 

- Nitko nas nije informirao ni o čemu. Mislim da to nije vjerojatno. Istovremeno, u ratu smo, vidjet ćemo - rekao je izvor. 

Ali, kako su se glasine širile, u Moskvi se u četvrtak mogla osjetiti panika. 

 Oni koji su željeli otići suočili su se s ozbiljnom oskudicom letova nakon što su zapadne zemlje zatvorile svoje zračne prostore ruskim aviokompanijama. Moskva je odgovorila zatvaranjem svog zračnog prostora većini Zapada. 

Letovi za Erevan, Istanbul i Beograd potpuno su rasprodani za sljedećih nekoliko dana, a jednosmjerna karta za Dubai sada stoji nešto više od 4000 dolara - u usporedbi s 334 dolara u normalnim okolnostima - vidi se iz podataka Skyscannera. Karte za vlak iz Sankt Petersburga za Helsinki su također rasprodane za četvrtak i petak. 

Neki muškarci koji su otišli ranije ovog tjedna govore kako su prošli intenzivno ispitivanje na ruskim granicama. 

Andrej, direktor kina iz Moskve, rekao je da je bio zadržan u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo, odakle je htio sjesti na let za Baku. 

Pretražena mu je prtljaga, a službenik zračne luke pregledao je sve privatne razgovore u aplikacijama na njegovom mobitelu. 

- Uzeo mi je telefon i dobrih sat vremena sve pregledavao. Na svu sreću, izbrisao sam sve razgovore u kojima sam izražavao svoje kritike na ovaj rat

Pitali su me volim li 'zaista' svoju zemlju ako sam protiv rata, zašto želim 'bježati' i zašto sam čitao nezavisne medije kao što je Meduza. - istaknuo je. 

Dodao je kako je to bio jedan od najstrašnijih trenutaka u njegovu životu.

I dok nesigurnost raste, čelnica centralne banke Elvira Nabiulina traži Ruse da ostanu mirni. 

- Definitivno ćemo izdržati sve ovo… prijatelji, moramo zapamtiti, mnogo toga ovisi o nama, moramo zaboraviti svoje nesuglasice i pomoći svojim kolegama - rekla je Nabiulina u jednom od rijetkih pojavljivanja na ruskoj državnoj televiziji. 

Ranije ovog tjedna, Rusija je također uvela nove zakone s ciljem da stimulira IT sektor. Mnogo Rusa koji rade u tom sektoru gledat će kako napustiti zemlju, znajući da će se njihove vještine cijeniti u inozemstvu.  Ali uz sve mjere koje poduzimaju dužnosnici da uvjere narod da je zemlja stabilna, neki na samom vrhu ruske vlade su i sami evakuirali svoje obitelji. 

 - Cijela obitelj je ranije ovog tjedna odletjela u zemlju južno od Rusije. Rečeno nam je da idemo što je prije moguće. Ovdje ćemo čekati dok sve završi - izjavila je kći jednog od najvažnijih ruskih dužnosnika bliskog Putinu, prenosi N1

Vaša reakcija na temu