Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / Twitter Rusi raketirali Lavov
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Rusi raketirali Lavov

Slovaci su se organizirali, nude veliku pomoć

Rusi su jutros raketirali i kod grada Lavova. Projektili su ispaljeni na Centar za međunarodni mir i sigurnost kod Lavova, a radi se o vojnoj bazi i trening-centru. Brojne izbjeglice odlaze iz Ukrajine put zapada, u Slovačku, Poljsku, Mađarsku... 

Sa slovačko-ukrajinske granice javio se reporter 24 sata Denis Mahmutović.

- Tu se nudi različita vrsta pomoći, osim hrane, smještaja, transporta, ovdje se pruža i duhovna utjeha. Nalazimo se u kapelici, a pokraj nas je tu i jedna djevojka koja nudi psihološku pomoć. Sve je puno volontera koji dan i noć rade. Jako je pohvalno od Slovaka koji odmah dočekuju izbjeglice na granici, nude im pomoć, djeci darivaju igračke. Tu je i jedan klaun koji pokušava djeci izmamiti osmijeh na lice, animira ih, pleše i stoji na rukama - kaže Denis.

- Tu je jako puno žena i djece. Časne sestre nude slatkiše djeci. Ljudi se upravo bude iz šatora. To je improvizirana spavaonica za one koji nastavljaju put dalje. Počeo je doručak, a volonteri ga dijele. Svi se griju na plinske grijalice, kreveti su već uredno složeni, volonteri rade punom parom. Napravili su i malu igraonicu za djecu s paletama i projektorom da puštaju crtiće onim najmlađima. Otkad smo sinoć stigli, primijetili smo kako je cijela operacija ovdje dobro napravljena, nema smeća, nema zastajkivanja - dodaje.

- Došli smo iz Zaporožja, mjesta u kojem je granatirana nukelarna elektrana. Prespavali smo ovdje i krećemo dalje put Njemačke, tamo imamo prijatelje - priča nam jedna obitelj.

Vaša reakcija na temu