Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MUP Hrvatska putovnica postala najmoćnija u regiji

Hrvatska putovnica postala najmoćnija u regiji

Evo u koliko zemalja možete bez vize

Prema VisaGuide Passport Indexu, hrvatski građani mogu posjetiti ukupno 97 zemalja bez vize, uključujući šest zemalja koje zahtijevaju elektroničku autorizaciju putovanja (eTA) i 43 zemlje bez putovnice. Iako Hrvatska ima najvišu ocjenu putovnice (88,28), viza je Hrvatima potrebna za ulazak u 24 zemlje, uključujući i Kubu, Sjevernu Koreju i Ganu, piše T-portal.

Od početka godine Hrvatska se popela na ljestvici jačine putovnica, s 26. pozicije u siječnju na 24. u narednim mjesecima. Do svibnja je nekoliko zemalja ukinulo ili olakšalo vizne uvjete za Hrvatsku, čime je hrvatska putovnica rangirana na 22. mjestu.

Kako VisaGuide rangira putovnice?

VisaGuide Passport Index sustav je rangiranja za putovnice, koji koristi faktor koji se naziva ocjena značajnosti odredišta (DSS) za dodjeljivanje jedinstvene vrijednosti svakoj putovnici. Ocjena značajnosti destinacije (DSS) izračunava se kombinacijom nekoliko razvojnih indeksa za svaku zemlju, kao što su:

- BDP po stanovniku
- Indeks snage
- Indeks turizma
- Indeks ljudskog razvoja

Osim gore navedenih, u izračune se uključuju još ovi faktori i opcije:

- Putovanje bez vize
- Elektronička autorizacija putovanja
- Viza po dolasku
- Elektronička viza (e-Visa)
- Veleposlanstvo ili druge vize koje je odobrila vlada
- Putovanje bez putovnice
- Zabranjen ulazak

Rumunjska putovnica porasla za 3 mjesta od pristupanja Schengenu

Rumunjska putovnica bila je 36. najmoćnija u svijetu u prva tri mjeseca ove godine. Međutim, u lipnju, dva mjeseca nakon djelomičnog ulaska u Schengen, rumunjska putovnica nalazi se na 34. mjestu i omogućuje bezvizni ulazak u 112 zemalja.

Bugarska je, s druge strane, zadržala istu poziciju (39.), s ocjenom putovnice od 85,86 i bezviznim ulaskom u 108 zemalja. Dok za nositelje bugarske putovnice postoje vize za 34 zemlje, oni iz Rumunjske moraju podnijeti zahtjev za vizu za ulazak u 27 zemalja.

Poredak putovnica zemalja Zapadnog Balkana ostao isti

Zapadni Balkan, uključujući zemlje poput Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, nije iskusio velike razlike u poretku putovnica tijekom prve polovice godine.

Srbija ima najjaču putovnicu, 67. je na međunarodnoj razini i svojim građanima omogućuje bezvizni ulazak u 102 zemlje. Općenito, Srbija je zadržala ovu poziciju od siječnja, doživjevši promjenu na ljestvici samo u travnju i svibnju.

Crnogorska putovnica je početkom godine bila 74. najjača putovnica u svijetu. To se promijenilo u nadolazećim mjesecima, a crnogorska putovnica sada je na 76. mjestu, omogućavajući bezvizni ulazak svojim građanima u 96 zemalja.

Sjeverna Makedonija i Albanija zadržale su svoje pozicije u Indeksu putovnica, te se od početka godine nalaze na 78. i 82. mjestu. Dok nositelji albanske putovnice imaju bezvizni ulazak u 90 zemalja, građani Sjeverne Makedonije mogu posjetiti 93 zemlje.

Kosovo, čija je vizna liberalizacija stupila na snagu ove godine, također je bilo na sličnoj poziciji u prvoj polovici godine. S bezviznim ulaskom u 47 zemalja, Kosovo je na 97. mjestu VisaGuide Passport Indexa.

Koja je najjača putovnica na svijetu?

Prema VisaGuide.World, singapurska putovnica najjača je putovnica na svijetu, s ocjenom 91,15 u lipnju 2024. Slijede je talijanska, španjolska, francuska i mađarska putovnica - to je prvih pet najjačih putovnica za 2024. godinu.

Vaša reakcija na temu