U subotu, 13. svibnja Breljane i njihove goste očekuje dan za prste polizat. tada se, naime, održava prvi Brela food&wine festival! Održava se u organizaciji Turističke zajednice općine Brela.
'Manifestacija se službeno otvara 13. svibnja s početkom u 10 sati, a u 10.30 sati na programu je radionica Blitvenjaka pod budnim okom Vedrane Vele Puharić, Podgorke koja je prava čuvarica jela biokovskog kraja, a koja će nas ovom prilikom, poput kakve čarobnice, naučiti kako u ovom jedinstvenom kolaču, sa sastojcima poput cimeta, vanilin šećera i grožđica, sljubiti - blitvu! Gastro uzbuđenjima tu nije kraj - na naše oduševljenje, svega pola sata kasnije, cocktail majstor Jure Vojković spravljat će jedinstvene koktele od biokovskog bilja', najavljuju organizatori.
Putevima ukusnih delicija krenut će i mjesni restorani i konobe, oni će nuditi omiljenu dalmatinsku marendu spravljenu sa namirnicama o' stađuna i ostala tradicijska jela po promotivnim cijenama. Tradicionalnu dalmatinsku marendu već od 11 sati ujutro nudit će restorani: Burin, Hrast, Šampion, Arca, bistro Lungomare i konoba Feral.
Isto tako će i izlagači, duž cijele Rive, uz stručnu prezentaciju, nuditi svoj slasni pršut i sir, maslinovo ulje, likere, domaća vina i razne druge delicije.
'Tako ćemo na izlagačkom dijelu moći kušati prave dalmatinske fritule obrta 'Ispeci pa reci', nagrađeni hrvatski gin 'Poetica destilerije', džemove, maslinovo ulje, pikantne salate s chili paprikom “OPG-a Marija Radonić', domaći sir TO Sirko i pršut OPG-a Žigo, kušati slanu ribu zadruge 'Okus mora i miris zemlje', te slasne OPG Erceg likere i jagode', dodaju organizatori.
Posjetitelji će također moći kušati vina vrhunskih hrvatskih vinarija: Hilić iz Kune Pelješke, Zmaj Duboković iz Jelse, Šafran iz Brezovačkog Huma, Opus iz Komarne, Vinarije Gašpar, Jerković i Franić iz Vrgorca, vina OPG-a Erceg iz Podprologa.
Od 11.30 sati, Breljanima u goste sa svojim meštrima o' kužine stiže Grad Opuzen, a u tanjurima posjetitelja naći će se slasne autohtone delicije iz neretvanskog kraja!
U prvom redu to je Neretvanski brudet - ovo jelo od jegulja i žaba, čije je umijeće pripreme zaštićeno nematerijalno kulturno dobro, mnogo je više od jela samog - ono predstavlja stoljetni način života i privređivanja puka doline Neretve, te je neodvojiv dio dalmatinskog gastro identiteta, dok je u večernjim satima red na pravu poslasticu - nastup klape Berulia!
'Po svemu sudeći, očekuje nas fešta za nepca za pamćenje kojoj želimo dugačku i sjajnu budućnost - da postane prepoznatljivi brend mjesta i pokazatelj dodatne ponude izvan glavne sezone, te epitetom sjajnog gourmet & wine iskustva', zaključuju organizatori.