Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Sezona na Jadranu nadmašila je očekivanja

Sezona na Jadranu nadmašila je očekivanja

Kopneni turizam, koji bi sada trebao biti na vrhuncu, bilježi gubitke

Strahovalo se da će zbog korone, figurativno rečeno, turistička sezona debelo zaroniti, no na površinu je ipak isplivala odlična sezona i puna kasa.

'Svakako pozitivne vijesti. Ono što nam se događa je da turisti uz manji broj dolazaka, veći broj noćenja, a i veću, naravno, potrošnju, da se okrećemo onome što je bitno a to je održivi turizam', rekla je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta, javlja RTL.

No kontinentalni turizam, teško se drži. Zadnji val korone pred kraj ljeta donosi strah od putovanja te nove mjere koje na kopnu onemogućuju grupna putovanja.

'Mi često imamo kongrese. Seminare, konferencije. Toga više nema. Nema organiziranih grupa. Nema nekih velikih dolazaka. To su uglavnom individualci', tvrdi Jasmina Krkić-Poznić, vlasnica obiteljskog pansiona.

Jasmina je u svoj pansion uložila svo svoje znanje, vrijeme ali i veliki novac. Nedostatak gostiju ogroman je udarac za nju jer na kontinentu je sada trebalo biti vrijeme najveće zarade.

U ovo vrijeme prije korone ovdje je bila gužva, a danas da se i dva puta okrenete oko sebe vidjet ćete tek jednog, dva putnika.

Da poznati, prekrasni osječki Ginko može pričati, vjerojatno bi se prisjetio razdoblja od prije korone kada su Tvrđom hodale grupe turista. Fotografirali, slušali povjesne priče iz Tvrđe koja je 200 godina starija od jedne Amerike. No danas Ginko stoji sam. Turista nema.

Jasmina radi na tek oko 70 posto popunjenosti u odnosu na doba prije korone. Agencije koje organiziraju grupe, još su u većem problemu i bilježe pad poslovanja od 60 posto. Treba plaćati kredite i radnike, a covid potpore više ne dobivaju jer, paradoksalno, ukinute su zbog sjajne sezone na Jadranu, a njih se trpa u isti koš.

'Mi smo na kontinentu statistička greška. Kako će biti na zimu, ne znam. Nama je jesen period u kojemu mi akumuliramo neka sredstva s kojima onda preživimo do proljeća. Trenutno su prihodi takvi da troškove možemo pokrivati ali akumulirati nećemo ništa', kaže Jasmina.

Jasmina smatra da mjere ne mogu biti iste za Jadran i za kontinent. Iako zabrinuta, ne dozvoljava da to njeni gosti ikada primjete.

Kugin spomenik u osječkoj Tvrđi podsjetnik je na veliku bolest koju smo pobjedili, valja se nadati da će i korona proći isto tako.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare