Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Splitsko-dalmatinska Turistička zajednica krenula u izradu Akcijskog plana razvoja Zagore

Splitsko-dalmatinska Turistička zajednica krenula u izradu Akcijskog plana razvoja Zagore

'Prvenstveno moramo razvijati turizam po mjeri naših građana, a naše ljude moramo upoznati s mogućnostima i ponudom splitskog zaleđa'

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Splitu i Institutom za turizam jučer je potpisala ugovor o izradi Akcijskoga plana razvoja Dalmatinske zagore - splitskog zaleđa. Ovo predstavlja sljedeći korak u suradnji između navedenih institucija, nakon što je prošle godine u svibnju potpisan ugovor o izradi Strategije za razvoj Dalmatinske zagore - splitskog zaleđa. Strategijom je napravljena sveobuhvatna analiza stanja Zagore, dok bi se Akcijskom planom, čiji se završetak očekuje do lipnja 2024., trebale definirati konkretne mjere i aktivnosti za turistički razvoj Zagore.

Na potpisivanju ugovora prisustvovali su Ivana Vladović, direktorica TZ SDŽ, Vinko Muštra, dekan Ekonomskog fakulteta, Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam, Stipe Čogelja, zamjenik župana SDŽ kao i predstavnici grada Trilja, općina Klis, Dicmo, Otok, Hrvace te predstavnici TZ-ova Sinja, Dugopolja i Vrlike.

- Razvoju Dalmatinske Zagore htjeli smo pristupiti sa znanstveno utemeljene osnove kako bi sačuvali kvalitetu života lokalnoga stanovništva i postigli cjelogodišnji, održivi i ekološki turizam. Prvenstveno moramo razvijati turizam po mjeri naših građana, a naše ljude moramo upoznati s mogućnostima i ponudom splitskog zaleđa. Za provedbu ovako složenoga projekta prije svega ključna je efikasna komunikacija između raznih dionika, počevši od jedinica lokalne samouprave i turističkih zajednica kojima se zahvaljujem što su nam otvorili vrata Dalmatinske zagore - izjavila je Vladović.

Krešić je naglasio kako turizam u Dalmatinskoj zagori uvelike ovisi o domaćim posjetiteljima.

- Jedinice lokalne samouprave na području Zagore kao i lokalne turističke zajednice nakon izrade ovoga dokumenta imat će gotove alate i smjernice za razvoj turizma na svojim područjima. Jasno nam je da turistički potencijali Zagore nisu ni približno iskorišteni koliko bi mogli biti, no moramo znati da nema kvalitetnoga i održivoga turizma bez jake domaće potražnje. U ovom slučaju domaća potražnja dolazi s područja SDŽ i okolnih županija koje gravitiraju tom području, stoga je ključno potaknuti interes domaćih ljudi - istaknuo je Krešić.

Čogelja je naposljetku zaključio kako će Županija pružiti podršku svima u provedbi ovoga projekta, dok su izrađivači strategije (EFST i Institut za turizam) naznačili kako je participativni pristup, što uključuje komunikaciju i mobilizaciju od strane lokalnih dionika, nužan kako bi se usvojeni ciljevi naposljetku implementirali u praksi.

Vaša reakcija na temu