Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VAŽAN CERTIFIKAT Počele radionice za izabrane tvrtke u turizmu

VAŽAN CERTIFIKAT Počele radionice za izabrane tvrtke u turizmu

Iznijeli su primjere dobre prakse

U Omišu su počele radionice u sklopu međunarodnog projekta 'Europski turizam postaje zelen 2030' (ETGG 2030), usmjerenog na promicanje i poticanje održivosti u turizmu u organizaciji Županijske komore Split.

Prva u ciklusu radionica za male i srednje tvrtke održana je u eko Hotelu Villa Dvor. Cilj je potaknuti razmjenu iskustava, otvoriti raspravu te sagledati različite aspekte i izazove malih i srednjih tvrtki u procesu ozelenjivanja poslovanja i dobivanja eko certifikata.

Na radionici su se prezentirali neki od najpoznatijih primjera uspješnosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji te autoriteta za održivost.

- S partnerima smo napravili projekt ETGG 2030 u kojem će se 11 tvrtki iz naše županije certificirati čime će se više istaknuti na tržištu. Going green je održivost u svakom smislu - kazao je Joze Tomaš, predsjednik  Županijske komore Split.

Siguran je da će nakon što 11 tvrtki završi certificiranje s eminentnim stručnjacima iz EU pokazati i ostalim tvrtkama u turizmu što sve certifikat znači i koje sve benefite donosi.

- Završna konferencija je u Beču gdje će biti dobri primjeri dobre prakse što je koja država napravila. To će također biti jedan od naših alata gdje ćemo se prezentirati na zahtjevnom europskom tržištu i pokazati što imamo - zaključio je Tomaš.

Kao primjer odličnog održivog turizma izdvaja se hotel Plaža čiji je vlasnik i direktor Domagoj Tomasović prezentirao što su sve napravili na tom putu.

- Ne radi se samo u ulaganjima u energetsku učinkovitost, nego i o puno detalja pa do toga da gostima objašnjavamo kako čuvamo naš okoliš i ostavljamo ga našim naraštajima - krenuo je.

Kompleksan je pojam, obrazlagao je, održivi turizam, zato što nije riječ samo o ekologiji kao što većina ljudi misli.

- Riječ je i o društvenom i ekonomskom aspektu. Primjerice, kupujemo lokalno, radimo s preko 20 naših lokalnih OPG-ova, i uvijek smo za suradnju s našim lokalnim zajednicama da cijela raste. Organiziramo i ture gostima da upoznaju naš grad i okolicu te bogatu kulturno-povijesnu baštinu - opisivao je.

Gosti, naveo je, izrazito cijene takav smjer, čak predlažu i novosti. 

HGK-Županijska komora Split, inače, jedan je od osam projektnih partnera iz šest europskih zemalja, zahvaljujući čemu u projektu sudjeluje 11 malih i srednjih turističkih tvrtki iz Splitsko-dalmatinske županije.

Vaša reakcija na temu