Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VELIKI JUBILEJ Solin je i ove godine domaćin Međunarodnog kongresa povijesnih gradova

VELIKI JUBILEJ Solin je i ove godine domaćin Međunarodnog kongresa povijesnih gradova

Okuplja predavače iz turističke i arheološke struke

Solin je i ove godine domaćin jubilarnog 10. ‘Međunarodnog kongresa povijesnih gradova', koji je otvoren jutros u hotelu President, a održava se do 25. listopada.

Tema kongresa je zaštita i interpretacija povijesnih atrakcija i lokaliteta kroz primjere iz inozemstva s posebnim naglaskom na destinacijski menadžment.. Organizator je Turistička zajednica grada Solina, hotel President Solin i Grad Solin uz partnere Feničansku rutu - Kulturnu rutu Vijeća Europe.

- Počet ćemo s izlaganjem projekta Quest na temu pripreme studenta za rad u destinacijama kulturnog turizma. Pričat ćemo o muzejima kao alatima održivosti destinacije, slušat ćemo izlaganje našeg predavača sa Sveučilišta Malta, ali isto tako i predavača s Cipra, odnosno iz grada Larnaka, koji će prezentirati taj grad i njegovu bogatu povijesnu baštinu. Nakon toga bit će i zanimljiva panel diskusija, da čujemo kako naši gosti promišljaju o zaštiti valorizacije baštine. Posebno nas veseli što kao populacijski najmlađi grad u Republici Hrvatskoj, potičemo studente na razmišljanje valorizacije baštine, pa ćemo imati izlaganja studenta u kontekstu kreativnih turističkih proizvoda, koje ćemo prigodno i nagraditi - najavila je Jelena Stupalo, direktorica Turističke zajednice grada Solina.

Kongres okuplja predavače iz turističke i arheološke struke poput Libertas Međunarodnog sveučilišta, Sveučilišta Malta, Larnaka Archives – Phivos Stavidres Cipar, Grada Solina, agencije Stippelli Viaggi, Feničanske rute, agencije Boho Travel Art te Sveučilišta Novia iz Finske. Osim predavanja, program uključuje i brojne panel diskusije na temu kulturnog turizma kojoj će sudjelovati panelisti iz javnog i privatnog sektora. U okviru kongresa dodijelit će se međunarodna kulturno turistička nagrada 'Plautilla'.

- Koristim ovu priliku da čestitam svim dobitnicima nagrade 'Plautilla', koju dodjeljujemo sedam godina zaredom kako bismo potaknuli arheološku struku na što bolju zaštitu i valorizaciju baštine. Vjerujem da će ovaj kongres iznjedriti još novih saznanja i nova iskustva. Kroz ovih deset godina, imajući u vidu predavače s gotovo svih kontinenta, učvrstili smo veze između povijesnih gradova, ali i stvorili lijepu platformu kako bi se naši povijesni gradovi razvijali se na održiv način i bili nositelj budućnosti - poručila je Stupalo koja je najavila dolazak preko 100 sudionika koji će ova dva dana sudjelovati u brojnim predavanjima i raspravama.

Među predavačima je i Senka Vlahović, vlasnica Turističke agencije Boho Travel Art iz Omiša.

- Moja tema je super zanimljiva - storytelling, interpretacija te igrifikacija u kreiranju doživljaja sa svrhom zaštite baštine grada Omiša. Trebamo interpretaciju i storytelling da bi približili našu povijest o kojoj ne pričamo dovoljno. Potrebno ju je prezentirati na zanimljiv način tako da educiramo ne samo posjetitelje koji dolaze u grad Omiš, nego i lokalno stanovništvo  - istaknula je Vlahović.

U okviru kongresa na temelju izlaganja studenata, dodijelit će se nagrada za inovativni turistički proizvod u domeni valorizacije kulturne baštine. Radi se o novčanoj nagradi od 700 eura uz zlatnu plaketu za osvojeno prvo mjesto kao i INA kartica za gorivo u vrijednosti 100 eura, vikend paket u grupaciji President hotels (za dvije osobe) i srebrna plaketa za osvojeno drugo mjesto te novčana nagrada od 150 eura te brončana plaketa za osvojeno treće mjesto.

Dalibor Ninčević, solinski gradonačelnik je poručio kako kongres ima važan značaj za Solin, koji je idealno mjesto za organizaciju takvog događaja.

Vaša reakcija na temu