Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash ZADOVOLJAVAJUĆE TURISTIČKE BROJKE Ostvareno 79,3 milijuna noćenja, posezona se produljuje

ZADOVOLJAVAJUĆE TURISTIČKE BROJKE Ostvareno 79,3 milijuna noćenja, posezona se produljuje

Dubrovnik tek na šestom mjestu najposjećenijih hrvatskih destinacija

Svjetski je dan turizma, a u Hrvatskoj je danas još oko 200 tisuća gostiju, tek 80 tisuća manje nego rekordne 2019. godine. Sve do kraja listopada hoteli na našoj obali bilježe oko 60 posto popunjenosti. Posezona se produljuje, a na valu dobrih rezultata traju pripreme za ljeto 2022.

Samo je u Dubrovniku trenutno više od 11 tisuća gostiju.

- Odlučili smo putovati krajem ljeta, kada su se stvari malo posložile i odlučili smo doći u Hrvatsku - kaže Fin Migal iz Velike Britanije za RTL.

- Još prošle godine smo razmatrali dolazak u Hrvatsku, ali nismo mogli doći zbog korone. Sada nadoknađujemo propušteno - navodi Aileen Finslaashen iz Nizozemske.

- Posezona se evo iznenađujuće produžila. Nismo ustvari ni očekivali da će možda nakon 1. rujna biti ovoliko gostiju - tvrdi Daniela Zelić koja radi kao turistički vodič. 

Iako turisti i dalje stižu, početak godine teško je nadoknaditi, pa se Dubrovnik ove sezone našao tek na šestom mjestu najposjećenijih hrvatskih destinacija.

- Dakle, imali smo onaj prvi dio sezone i predsezone koji je nažalost u Dubrovniku izostao uslijed situacije koje smo imali s pandemijom. Znamo i da smo jako ovisni o zračnom prometu koji se uspostavio u nekom normalnom obujmu u lipnju - kaže direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić

Dok brojne svjetske destinacije nisu otvarale svoje granice, Hrvatska je bila otvorena za sve. I tako je ove godine ostvarila 79,3 milijuna noćenja.

Rekord je odnio kolovoz, kada se tražio krevet više jer ostvaren je 31 milijun noćenja, što je 93% turističkog prometa odnosu na 2019. godinu.

Iako se svaka sezona planira godinu prije, u neočekivanom turističkom boomu bilo se teško snaći.

- Naravno da nitko nije mogao tada prognozirati kakva će biti turistička godina koja još uvijek traje, nemojmo to zaboraviti. Mi smo već sada prešli 70 posto - kaže ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac

- Razumijem da je teška situacija i epidemiološka i svjetska i kriza je tu, međutim ne smije nam se više nikada dogoditi da nam se sve nabije u dva mjeseca - poručuje direktorica turističke agencije Slavica Grkeš

Dvije pandemijske sezone bile su lekcija održivom turizmu. Kada posezona završi, ostaje se nadati kako sljedeće sezone nitko neće strepiti od koronasemafora

Vaša reakcija na temu