Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Završna konferencija projekta FitSplit - u prepunoj dvorani otkriveni planovi za budućnost splitskog RCK

Završna konferencija projekta FitSplit - u prepunoj dvorani otkriveni planovi za budućnost splitskog RCK

Projekt vrijedan 9.864.689,68 eura

'Ovih dana često smo na završnim konferencijama, ali rijetko kada s ovolikim brojem ljudi', istaknuo je Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije na završnoj konferenciji projekta uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, popularno zvanog FitSplit, koja je održana u srijedu u prepunoj sali hotela Amphora u Splitu.

Kroz projekt vrijedan 9.864.689,68 EUR / 74.325.504,37 HRK, kojeg je u stopostotnoj vrijednosti financirala Europska unija sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, u protekle tri godine održan je niz događanja i programa u svrhu modernizacije strukovnog obrazovanja.

'Naglasak RCK-a je na cjeloživotnom učenju. Sa sadašnjih brojki od 100 polaznika u vrlo kratkom vremenu doći ćemo na 500 polaznika godišnje. Kroz projekt smo izradili nove kurikulume i standarde zanimanja, njih čak 15 od kojih svaki na petstotinjak stranica.

Implementirali smo i virtualnu tehnologiju, a do kraja godine stiže nam i 3 milijuna eura vrijedna oprema za novu školsku zgradu s hotelom i restoranom, a koja se kroz komplementarni projekt infrastrukture gradi ispod Marjana. Radovi bi trebali biti gotovi do ranog ljeta i čvrsto vjerujem da ćemo novu školsku godinu dočekati u novoj suvremenoj zgradi', istaknuo je Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Split koja je nositelj ovog značajnog projekta.

Župan Boban naglasio je ulogu ravnatelja u uspješnoj realizaciji projekta te pohvalio cijeli tim koji je sudjelovao na projektu. Jedna od projektnih aktivnosti bila je izrada digitalnih alata za atraktivniju i kvalitetniju nastave, a župan se među prvima okušao u virtualnom serviranju stola.

'U tom trenutku povukla me misao kako idemo u pravom smjeru, kroz digitalnu Dalmaciju implementiranu na najvišoj razini turističkih usluga. Na taj način promoviramo županiju kao destinaciju te istovremeno obučavamo mlade kako bi kroz suvremene tehnologije podigli svoje kompetencije i tako bili što bolji domaćini našim gostima. Kada dođe rujan 2024. godine dobit ćemo nešto jedinstveno na istočnoj strani obale Jadrana – reprezentativne objekte u koji će graditi budućnost turizma', istaknuo je Boban.

Podršku projektu od njegovih samih početaka pružila je i Turistička zajednica grada Splita.

'Radujemo se krajnjem cilju, a to su uspješni mladi ljudi koji će kreirati sliku turističkog tržišta. Zahvaljujući ovakvim profesorima, mentorima i učenicima, ne trebamo se plašiti za budućnost našeg turizma', poručila je direktorica TZ-a Alijana Vukšić.

Daljnju podršku uime ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa izrazila je Andreja Uroić Landekić, voditeljica Odjela za promociju strukovnog obrazovanja, koja je naglasila kako je u 25 RCK-ova u Hrvatskoj uloženo čak 260 milijuna eura.

'Škola iz Splita pokazala je posebnost i može biti najbolji primjer kako povezati gospodarstvo i obrazovanje, što je veliki izazov. Ovo je tek vaš početak', poručila je Uroić Landekić.

Prema riječima Tončija Glavine, državnog tajnika u Ministarstva turizma i sporta, ovakvi projekti duboko mijenjaju način na koji obrazujemo kadrove.

'Vlada i Ministarstvo uložili su preko 13,8 milijuna eura sredstava s kojima će ovaj RCK biti jedan od šest centara izvrsnosti u kojima ćemo stvarati najbolje kadrove za turizam. Jako sam sretan da je upravo ovaj centar bio najbolje ocijenjen na ograničenom pozivu kojeg je raspisalo Ministarstvo te mu je dodijeljen najveći iznos bespovratnih sredstava', rekao je Glavina na konferenciji na kojoj su uz nastup klape Iskon prikazana i dva zanimljiva dokumentarna filma o tijeku projekta i promociji zanimanja.

Uzvanici, njih gotovo 200, bili su oduševljeni konceptom konferencije, koja je dokazala kako je Turističko-ugostiteljska škola Split izabrala pravu krilaticu projekta - FitSplit, što je akronim riječi Future in Tourism.

Dio planova otkrio je panel pod nazivom 'Budućnost i održivost RCK-ova', na kojem su uz Glavinu, Uroić Landekić i Bilića sudjelovali Stipe Čogelja, dožupan Splitsko-dalmatinske županije, Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, te Ivo Tunjić, načelnik Odjela za kurikulum, razvoj i praćenje u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO). Zaključeno je kako je sinergija najbolji recept za uspješnu budućnost turizma RH.

Bogati trodnevni program

Završna konferencija projekta održana je po završetku drugog izdanja inovativnog trodnevnog 'Match race' natjecanja na kojem su učenici srodnih RCK-ova iz cijele Hrvatske pokazali svoje vještine u tri discipline: Tourism, Cooking i Cocktail. Bogati program upotpunila je i prva panel rasprava na temu 'Regionalni centri kompetentnosti - jučer, danas, sutra' na kojoj su se u utorak sastali ravnatelji RCK-ova s predstavnicima ASOO-a i Ministarstva turizma i sporta.

Zahvala suradnicima

Ravnatelj Bilić zahvalio je svom timu, brojnim suradnicima i projektnim partnerima: Splitsko – dalmatinska županija, Srednja škola Braća Radić, Srednja škola Bol, Srednja škola Blaž Jurjev Trogiran, Hotel Split, GRADN HOTEL LAV, Hrvatska gospodarska komora, Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, Sveučilište u Splitu i HL DVORAC.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Turističko-ugostiteljske škole Split.


Vaša reakcija na temu