Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
 NOVI SINGL ŠPURIJUSA 'Splite, volim te'

NOVI SINGL ŠPURIJUSA 'Splite, volim te'

Glazbu potpisuje Ivica Božić, a tekst Leo Murgić i Karlo Silić

Na današnji datum (26. listopada) prije 45 godina Dioklecijanova palača je službeno uvrštena u UNESCO popis svjetske baštine, a prije 80 godina partizani su konačno oslobodili Split i taj dan se slavi kao Dan oslobođenja grada Splita. Upravo na ovaj datum Špurijus objavljuje singl 'Splite, volim te'. Glazbu potpisuje Ivica Božić, a tekst Leo Murgić i Karlo Silić. Za produkciju je zadužen Darko Grubišić.

Riječ je o pjesmi koja je snimljena davne 2009. godine i s kojom se Špurijus prijavio na Splitski festival, ali su zbog ključne riječi u refrenu ostali uskraćeni za predstavljanje pjesme. Nakon 15 godina basist grupe Ivica Božić - Jojo surfajući po bespućima interneta naletio je na isječak iz reklamnog dokumentarnog filma 'Wings to Yugoslavia' aviokompanije 'Pan American World Airways' ('Pan Am') iz 1964. godine gdje se između ostalih turističkih destinacija prikazuje i njegov rodni grad Split.


- Oduševljen snimkom odmah je kontaktirao gospodina Radeva s web stranice 'MyCentury.tv' koji mu je ustupio autorska prava za ovaj unikatni video grada pod Marjanom. Prema riječima gospodina Radeva Jugoslavija je bila jedina komunistička zemlja u Istočnoj Europi u koju su avioni kompanije 'Pan Am' letjeli za vrijeme Hladnog rata, te je tako dolaskom turista nastala i ova snimka. Kulturna ikona 20. stoljeća, 'Pan American World Airways', ili 'Pan Am', bila je najveća međunarodna aviokompanija u SAD-u, od svog osnutka 1927. do raspada 1991. godine - kažu nam iz Špurijusa.

Špurijus su splitski punk rock sastav. Na sceni su od 1998. godine i imaju kultni status u Dalmaciji. Čine ga Boris Tudor, Ivica Božić Jojo, Ante Sabalić Saba i Domagoj Božinović. Ove godine objavili su singlove 'Dobar čovjek' na kojem je gostovao dr. Pop iz Atheist Rapa te 'Direktan prijenos' s gostovanjem Mladena Badovinca iz TBF-a. Bend uskoro možete vidjeti uživo na velikom koncertu Atheist Rapa koji će se održati 29.11. u zagrebačkom klubu Boogaloo.

Vaša reakcija na temu