Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO Razbijamo predrasude o vožnji autobusima splitskog Prometa

VIDEO Razbijamo predrasude o vožnji autobusima splitskog Prometa

Zašto vas vozač nije pričekao, smijete li ući sa psom, kako do jeftinije karte...?

Svaka medalja ima dvije strane, a mi smo razotkrili onu drugu kada su posrijedi situacije koje izazivaju negodovanje putnika u javnom gradskom prijevozu. Proveli smo dan s nekoliko zaposlenika tvrtke Promet Split - glasnogovornikom Hrvojem Mlikotom, Mladenkom Radić, Lukom Kežićem te vozačima Matkom Sunarom i Zvonimirom Bevandom - kako bismo razbili predrasude s kojima se nerijetko susreću. 

Jeste li ikada doživjeli neki od sljedećih scenarija - autobus vam je 'pobjegao ispred nosa', niste se smjeli voziti jer je s vama bio kućni ljubimac ili pak bicikl, vozač vam nije htio stati negdje gdje nije označena autobusna stanica? Niste jedini, doznali smo i zašto...

'Vozači u trenutku napuštanja autobusnih stajališta gledaju lijevi retrovizor kako bi se uključili u promet, a putnici prilaze s desne - ne mogu ih vidjeti. Nemojmo, dakle, biti ljuti jer im nije namjera da pobjegnu te da vi ostanete na stanici mašući, već to čine u svrhu sigurnog uključivanja u promet. 

Također, razumijemo da putnici žele putovati sa svojim ljubimcima, no to je rezervirano isključivo za pse vodiče za slijepe te, primjerice, pse u košarama. Dva su glavna razloga; prvi je higijena - postoje osobe, osobito starije i djeca, s alergijskim reakcijama, drugi je sigurnost - u vožnji može doći do bojazni od pasa ili pretrčavanja prema vozačima, što može izazvati nesmotrene reakcije.

Stajanje izvan autobusnih stajališta, nadalje, predstavlja zakonski rizik za vozače. Istovremeno, potencijalna je opasnost za putnike. Iz tog razloga postoje one obilježene za siguran ulazak i izlazak iz autobusa', pojasnio je glasnogovornik Hrvoje Mlikota. 

U javnom se prostoru često provlači i priča o povećanim bolovanjima Prometovih vozača. Apsolutno ih je demantirao. 

'Danas ih je na bolovanju 19 od ukupno 327, što je 6%. S druge strane, u cijeloj je Europskoj uniji prosjek 9,8%. Štoviše, angažman Prometovih vozača itekako je zavidan. Apeliramo na putnike da imaju razumijevanja jer odstupanja od voznog reda nikako nisu uzrokovana bolovanjima', istaknuo je Mlikota. 

U videu koji se može pogledati u nastavku odmaknuli smo se i od samih predrasuda. Dobili smo tako, među ostalim, pojašnjenje zašto bi bilo poželjno da vozači automobila propuštaju autobuse neovisno o tome koliko im se žuri kao i zašto je 'pala' odluka o poskupljenju karata. 

'Od 1. lipnja cijene karata kod vozača bit će skuplje za otprilike jedan euro. Međutim i dalje će se moći kupiti za simboličan jedan euro preko web-kanala i mobilne aplikacije. Vozači će tako moći stavljati fokus na sigurnu vožnju te ćemo imati bolji protok putnika', konstatirao je.

@dalmatinskiportal Razbijamo predrasude o vožnji autobusima splitskog Prometa Zašto vas vozač nije pričekao, smije li pas u bus, kako do jeftinije karte...? #promet #autobus #vozaci #viral #fyp #dalmatinskiportal original sound - Dalmatinski portal
Vaša reakcija na temu