Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Jadran Babić  (DEZ)INFORMIRANJE: U organizaciji splitskog Sveučilišnog studija Komunikacija i mediji počela međunarodna konferencija intrigantne teme
Pedeset godina Sveučilišta u Splitu Piše: Dalmatinski portal

(DEZ)INFORMIRANJE: U organizaciji splitskog Sveučilišnog studija Komunikacija i mediji počela međunarodna konferencija intrigantne teme

'Živimo u vremenu informacijske krize'

U Splitu je u četvrtak popodne počela trodnevna Međunarodna konferenciju o medijima pod nazivom Communication& Media Days Split 2024. Svečano su otvoreni u dvorani Sveučilišnog studija Komunikacije i mediji na Peristilu. Upravo je najmlađi studij splitskog Sveučilišta inicirao i organizirao konferenciju koja čije su glavne teme dezinformacije, mobilno novinarstvo, medijska reprezentacija i medijska pismenost. 

Na otvorenju Dana komunikacija i medija Split 2024, održala se panel rasprava 'Disinformation in post-truth society' na kojoj su sudjelovali ministrica kulture i medija dr.sc. Nina Obuljen Koržinek, Zrinka Ujević, voditeljica Ureda Europske komisije u Hrvatskoj, prorektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Nikola Koceić-Bilan, dr. sc. Klaus Fiesinger, regionalni direktor njemačke Fondacije Hanns Seidel za jugoistočnu Europu, prof.dr.sc. Viktorija Car voditeljica studija.

- Cilj je dati važnost novinarstvu, nažalost, novinarska struka je već cijeli niz godina nepravedno i nepošteno degradirana  samo zato što su se u svijet novinarstva vrata otvorila anonimnim pojedincima, raznim organizacijama, lobistima, aktivistima...Pritom se ne radi razlika između novinarskih medija i medija, a to nije dobro i građani su zbunjeni - istaknula je Car.

Zato se vrijeme u kojem živimo naziva informacijskom krizom.
- To je zapravo paradoks da su danas, kada su nam informacije dostupnije nego ikad,  građani zbunjeni jer ne znaju koje su informacije točne ili netočne, odnosno vjerodostojne. Pritom se kredibilitet ne daje novinarima i novinarskim redakcijama, već su svi mediji nekako stavljeni u isti koš - smatra.

Mišljenja je da se nepravedno i novinarske redakcije optužuju za objavljivanje dezinformacija.
- Zato mislim kako je jako važno da razgovaramo da se počne raditi razlika,  da je vrijeme vratiti redakcije profesionalnim novinarima, ljudima s velikim iskustvom koji znaju koji su to profesionalni novinarski standardi, što znači provjeriti informaciju barem dva puta i  što je točna i vjerodostojna informacija - poručila je voditeljica studija.

Ujević je naglasila kako je tema dezinformacije jako važna svakodnevno, a posebice pred europske izbore. Predstavila je kroz panel diskusiju sve ono što Europska komisija čini po ovom pitanju i što svi zajedno rade na razini institucija, uključujući države članice.

- Oformili smo jedan pravni okvir, uspostavljen na način da velike digitalne platforme, a znamo da se upravo najviše dezinformiranja širi u digitalnom prostoru, su odgovorne za uklanjanje nezakonitog sadržaja s njihovog. To je naš novi akt o digitalnim ustrojima, i njegovo nepridržavanje povlači sankcije - izdvojila je Ujević.  

Kroz niz pokrenutih aktivnosti, države članice razmjenjuju informacije s ciljem  podizanja svijesti svakog građanina da može biti sposoban prepoznati, kritički razmotriti što je dezinformacija.

- Radimo na jačanju medijske pismenosti, promičemo kampanje kroz škole i kroz mlade da se razvije svijest o postojanju dezinformacije i da se uključe u izborne procese - navela je voditeljica Ureda Europske komisije u Hrvatskoj.

Koceić - Bilan je ponosan na činjenicu da je mladi i agilan tim doveo studij do jedne razine prepoznatljivosti u tolikoj mjeri da je u ovom trenutku jedan od najtraženijih programa na  Sveučilištu u Splitu. Prorektor je naveo i kako  posljednji podatci s portala Postani student pokazuju da se na jedno potencijalno mjesto kandidiraju  tri maturanta kojima je to prvi izbor.

- To apsolutno sve govori o rejtingu i ugledu koji je studij postigao u tako kratkom vremenu, na čemu možemo zahvaliti ovom sjajnom timu koji ih vodi - pohvala je prorektora.

Jedna od  aktivnosti koje su organizirali je i pokretanje ove sjajne konferencije s vrlo intrigantnom i aktualnom temom.
Što se tiče uloge Sveučilišta kad je riječ o komunikaciji i medijima, naveo je, ona je dvojaka. Jedna je da osiguravaju da što više profesionalnih novinara izlazi s adekvatnom diplomom i artikulira medijski sadržaj.

- Svjedoci smo u zadnjih desetak godina da svašta ljudi pišu, bez odgovornosti. Pretpostavka je da uz mlade kadrove, profesionalne novinare da bi situacija trebala biti puno bolja - obrazložio je. Uz to, druga je uloga Sveučilišta i formiranje intelektualaca koji će i usmenim putem odgovarajuće sadržaje 'stavljati' u medije, što podrazumijeva određenu etičnost i odgovornost.

I ministrica je pohvalila organiziranje konferencije aktualne teme.

- Potrebno je odgovarati u svakom trenutku poplavi dezinformacija kojoj smo izloženi. Rekla bih da se to puno manje događa u profesionalnim, uredničkim oblikovanim medijima, a puno više na društvenim mrežama gdje su informacije koje nitko ne kontrolira. Zato je važno povući jasnu granicu, inzistirati na očuvanju profesionalnog novinarstva i dobro financiranih medija kao jednom od stupova demokracije - zaključila je ministrica koja je i iznijela niz mjera, od zakona do provedbe, kako bi se digla razina kreatora vijesti, ali i jačala medijska pismenost građana da razlikuju informaciju od dezinformacije.

Na konferenciji će, dodajmo,  sudjelovati uvaženi stručnjaci i znanstvenici  iz područja novinarstva i medija koji će govoriti o aktualnim fenomenima, trendovima i izazovima u medijskom okolišu stavljajući naglasak na važnost razvoja profesionalnog novinarstva te promocije znanja i obrazovanja kao preduvjeta svake profesionalne djelatnosti.

Vaša reakcija na temu