Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
76. OBLJETNICA: U Splitu je formirana prva Narodna vlada Hrvatske, SRP objašnjava zašto je izabran grad pod Marjanom

76. OBLJETNICA: U Splitu je formirana prva Narodna vlada Hrvatske, SRP objašnjava zašto je izabran grad pod Marjanom

Ovu slavnu povijest naših predaka nikada nećemo dozvoliti da je izbrišu iz kolektivne svijesti naših građana, poručuje Ranko Adorić

Prije 76. godina, točnije 14. travnja 1945., u splitskoj staroj Gradskoj vijećnici na Narodnom trgu (pjaca) održana je povijesna izvanredna sjednica ZAVNOH-a na kojoj je prenesena funkcija na prvu Narodnu vladu Federalne Hrvatske s predsjednikom Vladimirom Bakarićem, sastavljenu od 11 ministara: četiri iz HSS-a koji se nisu kompromitirali, četiri iz KPJ, predstavnika hrvatskih Srba i jedan neovisni ministar. U Vladi su bila i dva ministra iz Splita, narodni heroji Anka Berus kao ministrica financija i Vicko Krstulović kao ministar unutarnjih poslova.

- Split je odabran jer se kao mali primorski grad gotovo plebiscitarno priključio partizanskom pokretu, svaki treći se borio, a svaki deseti dao je i svoj život. Bio je antifašistički, revolucionarni i slobodarski grad, koji je i velikim žrtvama dao značajni doprinos narodnooslobodilačkoj borbi i konačnoj pobjedi nad okupatorima i domaćim izdajnicima - poručuje Ranko Adorić iz SRP-a.

Podsjeća kako je tada i predsjednik ZAVNOH-a, pjesnik i partizan Vladimir Nazor rekao: 'Suđeno je da ta naša Vlada nastane uslijed proljeća… u drevnom starom gradu Splitu… u gradu koji se uvijek opirao okupatorima i pokazao smjelost i odvažnost u najtežim trenucima našeg ustanka'.

Ovacijama je tada popraćen i govor Vicka Krstulovića koji je kazao: 'Ja, kao sin grada Splita, želim istaknuti da je naročito zadovoljstvo, naročito priznanje samom Splitu i čitavoj hrvatskoj Dalmaciji, te svim njenim žrtvama palim u borbi za slobodu, da se ovaj svečani čin, velik za čitavu našu domovinu, odigrava baš ovdje, u Splitu…'

- Na prepunoj Pjaci narod je oduševljeno pozdravio predsjedništvo  ZAVNOH-a i narodne vijećnike prve Vlade, posebno Vladimira Nazora, Vicka Krstulovića i Vladimira Bakarića, a  klicanje, pjesme i slavlje  su se prenijeli na Rivu i trajali sve do kasno u noć. U svojoj dugoj i burnoj povijesti Splita ovaj dan, kao i Dan oslobođenja Splita od fašističkih okupatora 25. listopad 1944., najznačajniji su datumi nakon 1882. kada je u Splitu osnovana Narodna vlast čime je uklonjena dugogodišnja talijanska dominacija gradom - opisuje Adorić.

Nakon rata, dodaje, grad Split se dostojno odužio svojim borcima dajući mnogim ulicama, ustanovama, školama, vrtićima, tvornicama imena po ličnostima i događajima iz tog perioda, te podigao mnoga spomen obilježja.

- Ovu slavnu povijest naših predaka nikada nećemo dozvoliti da je izbrišu iz kolektivne svijesti naših građana. Stoga im vječna slava i veliko hvala za mir, slobodu i progresivni poslijeratni razvoj koje ne mogu osporiti nikakve kvaziznanstvene revizije - zaključuje Adorić.

Vaša reakcija na temu