Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ANTE POPOVIĆ 'Neslanovac doživljava tektonske promjene, naš novi park bit će jedinstven u cijelom istočnom dijelu Splita'
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

ANTE POPOVIĆ 'Neslanovac doživljava tektonske promjene, naš novi park bit će jedinstven u cijelom istočnom dijelu Splita'

Ulice u kvartu namjeravaju pretvoriti u jednosmjerne kako bi dobili prostor za nogostupe i parking mjesta

Dalmatinski portal u sklopu projekta 'Naš grad' donosi informacije iz splitskih gradskih kotareva i mjesnih odbora, gdje su nam sugovornici čelnici tih jedinica. Ante Popović, predsjednik Vijeća GK Neslanovac, nam je krajem kolovoza rekao da bi želio da pratimo ova tri projekta: izgradnju prometnica unutar UPU-a Dujmovača - Smokovik zapad, zazelenjivanje kvarta i postavljanje nogostupa na ulicama. 

Nakon četiri mjeseca Popović promjene naziva - tektonskima!

- Neslanovčani ove promjene prate s velikim zadovoljstvom i odobravanjem - rekao nam je uvodno, a potom obrazložio po točkama.

- UPU Dujmovača - Smokovik zapad ogromno je zapušteno područje na sjeveru Neslanovca uz željezničku prugu na urbanizaciji kojega naša nezavisna lista radi desetak godina. Izgradnjom prometnica tom će se području gdje živi dvadesetak obitelji osigurati pristojni i uvjeti života dostojni 21. stoljeća (cesta, kanalizacija, odvodnja oborinskih voda, javna rasvjeta) - naveo je Popović.

Nedavno je, kaže, dovršena projektna dokumentacija koja je početkom prosinca predana na ishodovanje lokacijske dozvole. 

- Nakon pravomoćnosti lokacijske dozvole očekujemo izradu parcelacijskog elaborata na temelju kojeg bi Grad Split krenuo u proces otkupa zemljišta. Nismo zadovoljni što u proračunu za 2024. nisu izdvojena novčana sredstava za otkup zemljišta, čime će se prekinuti kontinuitet realizacije ovog projekta koji je za Neslanovac izuzetno važan. Ipak se nadamo da bi se sredstva mogla osigurati već u prvom rebalansu gradskog proračuna u 2024. što bi taj prekid skratilo na par mjeseci. Od ovog područja očekujemo da postane nova industrijska zona gdje bi se parcelirana zemljišta mogla iznajmiti na duži rok ili prodati zainteresiranim poduzetnicima. Zanimljivo je i drago nam je napomenuti da je Neslanovac od prije nekoliko godina dom jakoj IT industriji, koja bi mogla i dodatno ojačati uređenjem sada zapuštenog područja Dujmovača - Smokovik zapad. Dodajemo da u tom području Grad Split ima nekoliko tisuća kvadrata svoje zemlje.

Što se tiče 'Zelenog Neslanovca', navodi da taj njihov projekt traje već desetak godina.

- Cilj nam je što je više moguće ozeleniti Neslanovac, kao pokušaj odupiranja višedesetljetnoj bjesomučnoj betonizaciji Splita. Namjera nam je posaditi drvorede u kvartovskim ulicama gdje to bude moguće. Već neko vrijeme radimo na provedbi prometnog elaborata, a o tome će biti riječi u trećoj točki. Mjesecima u suradnji sa stručnim službama 'Parkova i nasada' radimo na ostvarenju naše druge davne ideje i želje za parkom koji će služiti kao mjesto susreta svih generacija Neslanovčana, a gdje ćemo integrirati i spomenik našim poginulim braniteljima.


Već su se neke stvari i konkretizirale...

- Izrađeno je idejno rješenje parka poginulim braniteljima kao najvećeg projekta ozelenjavanja Neslanovca kojeg planiramo prijaviti na javni poziv kojeg Grad Split raspisuje za gradske kotareve i mjesne odbore, a vrijednost projekta je oko 135.000 eura. Ovaj spomen park poginulim braniteljima bit će doista jedinstven u cijelom istočnom dijelu Splita. Osim toga, planirali smo i dogovorili sadnju stabala na nekoliko mini lokacija, što bi se trebalo realizirati u prvom kvartalu 2024. godine.

Što se tiče izgradnje nogostupa, situacija je sljedeća:

- Krajem 2022. godine uspješno je izrađen prometni elaborat za GK Neslanovac kojim ćemo urediti promet u kretanju i mirovanju, a predvidjeli smo i izgradnju nogostupa u svim ulicama. To će se postići nužnim pretvaranjem ulica u jednosmjerne, kao što vidimo već po cijelome gradu (Bačvice, Brda, Blatine …). Takvim novim prometnim režimom osigurat će se prostor za označena parkirna mjesta za mnoštvo vozila koja sada stoje parkirana na sve moguće načine, često ugrožavajući sigurnost svih sudionika u prometu, kako pješaka tako i vozača. Što nam je najvažnije, osigurat će se zakonom propisani pločnici koji će omogućiti sigurno kretanje pješaka, a pogotovo naše djece.


Naglašava i da će izgradnja nogostupa na Neslanovcu omogućiti Gradu Splitu značajnu uštedu jer više neće biti potreban prijevoz djece do škole Prometovim autobusima. 

- Zato očekujemo da će 2024. gradska uprava u dogovoru s nama krenuti u izgradnju nogostupa u dijelu Mostarske te na ostalim ulicama urediti promet kako je definirano prometnim elaboratom. To znači označavanje parkirnih mjesta na ulicama, što će osigurati strukturirano i sigurno parkiranje u skladu s prometnim propisima, a također i omogućiti sadnju stabala koja će oplemeniti ulice Neslanovca i pridonijeti ugodnijem kretanju pješaka i vozila - zaključio je Popović.

Vaša reakcija na temu