Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
BAŠIĆ NUDI RJEŠENJE SPLITU 'Postavimo javne pop-up WC-ove'

BAŠIĆ NUDI RJEŠENJE SPLITU 'Postavimo javne pop-up WC-ove'

Od toliko putovanja na koja ide naš gradonačelnik, mogao nam je nešto ovakvo s puta 'donijeti' i implementirati u Splitu - poručio je HSLS-ovac

Hrvoje Bašić, predsjednik HSLS Split, predstavio je ideju koja bi mogla riješiti Splitu jedan problem - javni pop-up WC.

- Osim što Split ima premalo javnih WC-a, posebice na broj turista u sezoni, ona četiri javna koja i postoje nije baš lako pronaći. Realno, ne znaju ni svi Splićani koliko ih ima i gdje su, a kamoli turisti. To je činjenica. Prije dvije godine sam prvi put u Haagu vidio ovakve pop-up zahode koji noću izlaze iz zemlje, a ujutro se opet vraćaju u zemlju, kao da nisu tu nikad ni bili. Nekoliko njih rade i preko dana, samo ih trebate pozvati pritiskom tipke. Predstavnik nizozemske Vlade nam je objašnjavao kako je baš tih dana trajala javna rasprava na tu temu u više gradova, počevši od Amsterdama u kojem je bila najveća potreba za takvim rješenjem - zamislite, zbog istog problema koji mi imamo u Splitu! - poručio je Bašić.


Naveo je da su prednosti 'UriLifta' višestruke: može ih se smjestiti bilo gdje na javnim površinama, prilagodljivog su dizajna obzirom na potrebe i okruženje, jednim pritiskom na tipku ispire i dezinficira pod i wc nakon svakog korisnika, značajno manji troškovi održavanja od klasičnog zahoda (nema zaposlenih) i dugoročno su isplativi jer zamjenjuju plastične toi-toi prilikom manifestacija. Dodao je da postoje i modeli 100% pristupačni za osobe u invalidnim kolicima te da je konstrukcija nehrđajućeg čelika otporna na vandalizam, a kao prednost je kazao i da su besplatni za korištenje.

- Od toliko putovanja na koja ide naš gradonačelnik, mogao nam je nešto ovakvo s puta 'donijeti' i implementirati u Splitu. Ali nikad nije kasno, ako ima volje. Nadam se da će je pokazati i prihvatiti ovaj prijedlog. Novac ne bi trebao biti problem, kažu da ga ima i viška. Vjerujem i da bi građani mogli sami predlagati lokacije na kojima bi bili najpotrebniji, pa onda kazne za uriniranje na javnoj površini mogu biti i duplo veće! - zaključio je HSLS-ovac.


Vaša reakcija na temu