Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
CENTAR Županija mora napokon upisati vlasništvo unutar Park šume Marjan

CENTAR Županija mora napokon upisati vlasništvo unutar Park šume Marjan

Bezvlašće je dovelo do propadanja šume, poručio je Skoko

Županijski vijećnik stranke Centar Igor Skoko i član predsjedništva stranke Nenad Uvodić uputili su službeni zahtjev županu Blaženku Bobanu kojim traže da Županija upiše vlasništvo nad česticama u park-šumi Marjan. Pozivaju ga da na idućoj sjednici Skupštine Splitsko-dalmatinske županije donese novo Rješenje s popisom katastarskih čestica na zaštićenom području unutar park-šume Marjan odnosno da dopuni prethodna rješenja iz 1964. i 1988. godine.

- Time će se ostvariti poseban pravni režim na katastarskim česticama unutar park-šume Marjan te će se jasno definirati da je riječ o zaštićenom području park šume. Nakon toga, sukladno Zakonu o zaštiti prirode, Županija na tim česticama mora upisati svoje vlasništvo te konačno početi njime upravljati. Sve ovo Županija je mogla napraviti još od 1994. godine, kada je navedeni Zakon stupio na snagu – pojasnio je Nenad Uvodić te dodao kako je Županija, prema važećoj zakonskoj regulativi, trebala postati vlasnikom park-šume Marjan i mogla to pravo 'spustiti' još 2002. godine na Grad Split.

Naočigled svih građana i ljubitelja park-šuma na Marjanu propada. Ulaganje u sanaciju u višemilijunskim iznosima nije pomogla šumi već je izazvala dodatnu štetu, a u kolikom točno iznosu USKOK tek treba utvrditi. Nebriga tijekom i nakon sanacije potkornjaka je uništila mladu šumu, programa sadnje nema, a 'slučajno' bezvlašće u park-šumi Marjan se kontinuirano nastavlja,dodaju iz Centra.

- Ovo bezvlašće je dovelo do propadanja šume na Marjanu, ali i omogućilo ilegalnu gradnju. Radi li se o slučajnim propustima ili namjernom zanemarivanju vođenom privatnim interesima pojedinaca? Krajnje je vrijeme da se zavrzlama oko vlasništva park-šume Marjan riješi, a šumom počne upravljati sukladno zakonima. Upis vlasništva Županiji bi omogućio da napravi novi plan upravljanja šumom, i ukinuo mogućnost bilo kakve ilegalne gradnje. Trebalo bi preispitati i odluku o upravljanja park-šumom. Naime, ako je Županija vlasnik park šume, ona bi odlučuje o predaji njenim upravljanjem Javnoj ustanovi, a ne Grad Split. Zašto Grad Split financira rad Javne ustanove za upravljanje park-šumom, kada je nejasno vlasništvo? Ustanova ničim nije opravdala svoje postojanje, a najpoznatija je kao mjesto za zapošljavanja, te konstantni generator skandala i afera – zaključio je Igor Skoko.

Vaša reakcija na temu