Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
CReAIT Trogir predstavio četiri inovativna inkluzivna rješenja

CReAIT Trogir predstavio četiri inovativna inkluzivna rješenja

Iskorak u pristupačnosti osobama s invaliditetom

U sklopu Interreg projekta CreAIT koji je uključivao suradnju Trogira i talijanskog grada Fermo, te socijalnih poduzeća CEDRA Split i COOSS Marche, predstavljeni su mikro-projekti implementirani na dvije lokacije u Trogiru, a koji doprinose pristupačnosti i inkluzivnosti turističke ponude.

Projekt je imao zadatak definirati nove načine i recepte za inkluzivni i pristupačni turizam te je u sklopu njega svaki od gradova partnera imao specifične zadatke. Zahvaljujući zajedničkim naporima, doneseno je nekoliko inovativnih rješenja. U Trogiru su to:

1. Ineraktivni panoramski prikaz s tornja Kule Kamerlengo i 360 iskustvo navigacije na zaslonu

2. 3D maketa Kule Kamerlengo s olovkom za reprodukciju audio zapisa o Kuli

3. Taktilna olovka za audio reprodukciju za odabrane eksponate Muzeja Grada Trogira

4. Povijesna video priča 'Katarinina kuća' na ekranu s titlovima, u Muzeju Grada Trogira

Ova rješenja plod su dva ciklusa radionica na kojima su ključni dionici – osobe s invaliditetom, predstavnici udruga, turističkog sektora i djelatnici kulturnih ustanova zajednički osmislili načine na koje se može jednostavno i bez velikog budžeta premostiti barijera nepristupačnosti i isključivosti ranjivih skupina iz turističkog iskustva.

Implementacijom ovih rješenja Trogir je dobio trajnu turističku ponudu, a plan je nastavkom suradnje tu ponudu proširiti, upravo na zahtjev i po potrebama krajnjih korisnika.

Vaša reakcija na temu