Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
CVJETKO SPAŠAVA BOTANIČKI VRT Firma šefa splitskog HDZ-a dobila posao za vrijeme mandata Ivice Puljka

CVJETKO SPAŠAVA BOTANIČKI VRT Firma šefa splitskog HDZ-a dobila posao za vrijeme mandata Ivice Puljka

Projekt teži od 11 milijuna kuna sufinancira se iz europske blagajne

Profesor Mirko Ruščić, voditelj Botaničkog vrta, danas je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, otkrio razloge kašnjenja završetka obnove vrta, koja se uz europsku pomoć financira s više od 11 milijuna kuna u sklopu projekta 'Marjan - brdo prošlosti, oaza budućnosti' iz vremena administracije bivšeg gradonačelnika Andre Krstulovića Opare

Korona je, kaže Ruščić sve poremetila, a onda je izvođač radova, tvrtka Tech-gradnja, potražila pomoć i u nastojanju da nadoknadi izgubljeno vrijeme angažirala tvrtku Cvjetko za nabavu biljnog materijala. Cvjetko je, kao što je poznato, tvrtka u vlasništvu Vice Mihanovića, predsjednika splitskog HDZ-a i donedavnog vođe oporbe u Gradu Splitu. 

'Istina je, pa nije to tajna', kaže nam profesor Ruščić o angažmanu Cvjetka. Nije mu poznato na koji je način Cvjetko angažiran, no uvjeren je da je sve odrađeno legalno. 

'Cvjetko je zadužen za nabavu svih biljaka i s obzirom da se radi o raznovrsnom biljnom materijalu, nabavljaju ih u inozemstvu', kaže profesor Ruščić. 

Otkrio nam je i kako se svaki tjedan sastaje koordinacija u kojoj se nalazi i predstavnik Grada Splita, investitora ovog projekta, pa pretpostavljamo da ovaj poslovni angažman nije propustila ni tadašnja vlast na čelu s Ivicom Puljkom, kojem je Mihanović bio glavni oponent. 

Mihanović kaže da je odavna prenio upravljačka prava u tvrtki i da o konkretnom angažmanu nema saznanja. 

'Mogu reći da moja tvrtka uredno posluje na tržištu i da ispunjava sve obveze prema zaposlenicima, državi i dobavljačima', kazao nam je Mihanović. 

Direktorica Cvjetka Ivona Maračić kazala nam je kako ih je Tech-gradnja angažirala kao podizvođače u studenom prošle godine. 

'Dobili smo njihov upit, napravili ponudu i ugovorili posao dobave i sadnje biljnog materijala. Zbog pandemije je došlo do velikih poremećaja i na našem tržištu. I najobičnije bilje teško se nabavlja, a kamoli ne ovakav široki spektar kao što je zatražen za Botanički vrt. 

Isključivo dobavljamo iz Europe, a ponešto i šire. Sve je uvezeno. Zbog poremećaja na tržištu logično je bilo očekivati da će izvođaču biti potrebna pomoć oko biljaka', kazala nam je Maračić. 

Pitali smo je i za vrijednost posla kojeg je dobio Cvjetko. O tome nije htjela s obzirom da se radi o poslu pogođenim s izvođačem radova.

'Javna nabava je provedena u mandatu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, kao i potpisivanje ugovora s izvođačem. Odnos izvođača i podizvođača nije u ingerenciji gradonačelnika', kaže Puljak.

Vaša reakcija na temu