Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DI JE ZAPELO? Gradske službe napokon su, nakon više od godine dana, same sebi uspjele izdati građevinsku dozvolu
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Gradske službe napokon su, nakon više od godine dana, same sebi uspjele izdati građevinsku dozvolu

Otvaranje Botaničkog vrta na Marjanu planira se za lipanj

Obnovljeni i uređeni Botanički vrt na Marjanu otvorit će u svoja vrata lipnju ove godine, točno godinu i pol dana nakon što su svi radovi dovršeni. Upravo ovog tjedna gradske službe su samoj gradskoj upravi napokon izdale građevinsku dozvolu, nakon što je gotovo šest mjeseci cijeli projekt formalno imao status - bespravnog.

Radi se o jednoj od najnevjerojatnijih priča u Splitu u posljednje vrijeme - a izbor je svakako bio širok.

O cijelom slučaju pisali smo u rujnu prošle godine, a zatim i nekoliko mjeseci kasnije.

Problem se zapravo pojavio na čudesan način: obnovljeni Botanički vrt kao dio velikog europskog projekta 'Marjan, brdo prošlosti - oaza budućnosti' osmišljen je prije gotovo šest godina, u doba bivše gradske vlasti, koja je i započela radove uz tumačenje da za njih nije potrebna građevinska dozvola. 

No, nakon što je u Banovinu zasjela nova garnitura, na teren su izašli građevinski inspektori i zaključili da ipak treba imati dozvolu - i to za nekoliko objekata poput vodenog elementa, biljetarnice, zahoda, skladišta i obnovljene pojate. Uslijedilo je nekoliko mjeseci praznog hoda sve do rujna prošle godine, kada su inspektori ponovno izašli na teren i nakon toga samom gradonačelniku Ivici Puljku ispisali nalog za rušenje Botaničkog vrta u roku od 15 dana. Radilo se o formalnom koraku jer je bilo jasno da će dozvola - koju izdaju upravo gradske službe - na koncu biti ispisana.


Već u tom trenutku glavni projekt bio je izrađen, a zahtjev za dozvolu podnesen.

No pravni limb svejedno je trajalo sve do ovog tjedna, punih šest mjeseci, a nikom razumnom i dalje nije jasno zašto Grad Split samome sebi ne uspijeva izdati jedan relativno jednostavan, nesporan i očekivan službeni dokument.

Sam Botanički vrt izgleda impresivno, radi se o šarenoj zelenoj oazi usred ionako čarobne marjanske šume. Umjesto početno predviđenih 500 biljnih vrsta ondje ih je tri puta više, raspoređene su na 29 polja i u nekoliko staklenika, uređeni su okoliš i pristup, odmorišta i edukacijski prostori. No zbog katastrofalno lošeg planiranja u doba prethodne gradske vlasti cijena investicije drastično je povećana - umjesto procijenjenih 2,5 milijuna kuna na koncu će nas stajati pet puta više, odnosno 13,3 milijuna kuna s PDV-om, a udio novca iz europskih fondova spao je sa 75 na samo 15 do 20 posto.

Između ostaloga, trebalo je urediti novu mrežu za vodovod i navodnjavanje, kako bi biljke uopće mogle preživjeti, pa patom elektromrežu, sanitarni čvor i na koncu cijeli projekt grijanja staklenika radi tropskih i ostalih biljaka koje traže specifičnu klimu.

Kako bilo, cijela ova saga po svemu sudeći napokon se privodi kraju: nakon što je ovog tjedna napokon izdana građevinska dozvola, koja će nakon uobičajenih formalnosti postati pravomoćna negdje oko 15. svibnja, slijedi neobičan korak: na Marjanu će se formalno otvoriti, a odmah potom i zatvoriti gradilište. 

Potom je na redu tehnički pregled Botaničkog vrta, a zatim i izdavanje uporabne dozvole, što bi također trebale biti puke formalnosti.

'Planirani rok otvorenja je lipanj ove godine', potvrdili su za Dalmatinski portal iz splitske gradske uprave. Dobra stvar je da su u godinu i pol dana sa zatvorenim vratima biljke u Botaničkom vrtu njegovane, objekt je uredno održavan, pa sa samim početkom rada ne bi trebalo biti problema.

Cijeli obnovljeni kompleks bit će predan na upravljanje Javnoj ustanovi Marjan, koja je već provela proceduru za zapošljavanje osam novih radnika i s njima bi sve također trebalo teći glatko.

Za razliku od nove promatračnice na Telegrinu u koju će ulaz biti slobodan, ulaznice za novi Botanički vrt ipak će se naplaćivati, kako je predviđeno europskim projektom iz davne 2019. godine. Koliko će one stajati, zasad nije poznato.


DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI:

- lipanj ove godine, kada bi saga o Botaničkom vrtu napokon trebala biti završena, a kompleks otvoren za građane

Vaša reakcija na temu