Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DI JE ZAPELO? Natječaj za uređenje Hrvojeve ulice kasni dva mjeseca, no eto ga idućeg tjedna
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Natječaj za uređenje Hrvojeve ulice kasni dva mjeseca, no eto ga idućeg tjedna

Zona uz istočne zidine Dioklecijanove palače zamišljena je kao 'nova Marmontova ulica'

Bio je najavljen za rujan, no natječaj za uređenje Hrvojeve ulice bit će raspisan idućeg tjedna - dakle, s otprilike dva mjeseca zakašnjenja. Samo uređenje ipak ne bi trebalo kasniti budući da je njegov početak ionako bio planiran za iduću jesen.

Plan za Hrvojevu u Banovini namjeravaju javno objaviti ovog petka, zajedno s najavom 'proširenja pješačke zone u centru grada', odnosno šminkanja još nekih prostora oko same jezgre. Natječaj će u ovom slučaju trajati dva mjeseca, potom slijedi mjesec dana za žiriranje i odabir najboljeg rješenja, a zatim i izrada dokumentacije kako bi uređenje započelo u rujnu iduće godine.

Dalmatinski portal je još ovog ljeta objavio detalje budućih zahvata na Hrvojevoj ulici: nakon što je ona 'očišćena' od gotovo stotinu štandova trebala bi postati važan dio pješačkog prstena oko centra grada, neka vrsta protuteže Marmontovoj ulici. U programu izrađenom po napucima konzervatora ne planiraju se nikakve strukture, a prednost će se po svemu sudeći dati projektima koji na najmanje nametljiv način u njega ukomponiraju rasvjetu, klupe i ostalu urbanu opremu. Moguće je i poželjno zasaditi zelenilo, ali odmaknuto od samih zidova Palače.

Najveći dio zahvata zapravo će biti popločavanje Hrvojeve ulice, a razmjerno je sigurno kladiti se da će pri tome biti korišten kamen.

Sama ulica ima površinu od tri i pol tisuće četvornih metara, a u istom zahvatu planirano je i uređenje kantuna Ulice kralja Tomislava, odnosno prostora između kule u Hrvojevoj i Đardina veličine tisuću i pol kvadrata.

No zašto samo raspisivanje natječaja ovaj zahvat kasni puna dva mjeseca, ako je još ovog ljeta sve bilo spremno?

Odgovor leži u jednom drugom natječaju, onome za projektiranje dvaju velikih objekata KBC-a Split koji je ne tako davno izazvao velike kontroverze: nakon dovršetka procedure ispostavilo se da je jedan od natjecatelja bio u sukobu interesa pa ga je komisija naknadno isključila, sve po propisima arhitektonskih organizacija, no on je podnio tužbu Visokom upravnom sudu koji mu je dao za pravo jer je navodno prekršena sasvim drugi zakon, onaj o javnoj nabavi.

Pa se stvar ekstremno zakomplicirala, dok projektu prijeti kašnjenje i gubitak sredstava iz europskih fondova. 

Kako se to i u svom slučaju ne bi dogodilo, natječaj za Hrvojevu neće provoditi Društvo arhitekata Splita (DAS) nego sama gradska uprava, po Zakonu o javnoj nabavi koji u jednoj svojoj stavci predviđa mogućnost 'projektnog natječaja' - dakle onoga u kojemu presudan faktor nije cijena nego odluka ocjenjivačkog suda.

A u tom tijelu, kako doznajemo, većinu će činiti upravo arhitekti koje će nominirati DAS, dok će Grad Split imati jednog predstavnika. Navodno dogradonačelnika Bojana Ivoševića.

Procedura bi dakle trebala biti potpuno jednaka kao da je raspisan punokrvni arhitektonski natječaj - radovi se predaju u anonimnoj formi, o njihovoj vrijednosti odlučuje ocjenjivački sud - a izbjegla bi se mogućnost da ga netko osporava na sudu.

'U ovom slučaju provoditelj natječaja bit će Grad Split, no procedura je uglavnom identična. Tako je odlučeno dok se ne riješe nesuglasice između naših internih pravilnika i propisa o javnoj nabavi', diplomatski odmjereno nam je potvrdila predsjednica Društva arhitekata Splita Daša Gazde.

Hrvojeva ulica zajedno s njenom kontaktnom zonom izvjesno je i jedini dio Pazara koji će u idućih nekoliko godina dobiti novo ruho. Premda se već godinama spekuliralo i o raspisivanju natječaja za preuređenje kompletnog Pazara, zasad se to neće dogoditi. 

Previše je komplicirano.


DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI:
- raspisivanje natječaja za Hrvojevu ulicu, najvjerojatnije idućeg tjedna
- izbor pobjedničkog rada, do 1. ožujka 2024. godine
- rujan iduće godine, kada treba započeti uređenje Hrvojeve


***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu