Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DI JE ZAPELO? Zajčeva ulica, ili kako nas administracija vuče za nos
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Zajčeva ulica, ili kako nas administracija vuče za nos

Mjesecima nakon što je trebala biti održana rasprava važna za izgradnju vitalne gradske prometnice, i vještaci i ekipa iz Županije spoznali su da im (opet) nedostaje jedan dokument

Trideset nedovršenih metara, koliko nedostaje da se probije i u funkciju potpuno stavi Zajčeva ulica kao jedna od ključnih gradskih prometnica u smjeru istok-zapad, Split čeka više od trideset godina - a sva je prilika da će ih čekati još dugo, dugo vremena.

Prije pet mjeseci Dalmatinski portal je u sklopu serijala 'Di je zapelo?' opširno pisao o ovoj temi i pokušao provjeriti kako je moguće da se vitalna gradska prometnice desetljećima ne može dovršiti, a tada smo raspetljali da je problem u obiteljskoj kući koja se nalazi na njenoj trasi. Svaki idući korak dovodio je do sve nevjerojatnijih spoznaja.

'Kuća Birčić', naime, zajedno s okolnim zemljištem oduzeta je vlasnicima još 1972. godine i za nju je isplaćeno točno devet desetina naknade, 90 posto. Iz dokumenata se može razbrati da se nije radilo samo o novcu, nego i o drugim nekretninama poput stanova. Preostalih deset posto naknade isplaćeno je, vjerovali ili ne, ove 2023. godine. No, u samoj kući cijelo vrijeme se nastavilo živjeti premda je ona upisana kao gradsko vlasništvo, a još početkom devedesetih podnesen je zahtjev za povrat oduzete imovine.

Koji - opet, vjerovali ili ne - traje do današnjeg dana.

Prvo rješenje doneseno je 2015. godine, potom ga je 2017. godine poništilo Ministarstvo pravosuđa, pa se Grad Split žali Upravnom sudu koji ga 2018. godine odbija, a 2021. godine isto čini i Visoki upravni sud. Postupak potom kreće ispočetka i u tom trenutku Dalmatinski portal počinje detaljno pratiti postavljene rokove, u nadi da će se i u samom projektu dovršenja Zajčeve nešto mrdnuti.

U ožujku ove godine održana je rasprava na kojoj su se sve stranke suglasile da se imenuje vještak Ivan Mijanović koji treba utvrditi jesu li bivši vlasnici namireni kada su im u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća dodijeljeni stanovi umjesto ove kuće, je li zemljište na Križinama privedeno svrsi, može li se eventualno vratiti jedan njegov dio i slično.

Nalaz vještaka očekivao se koncem lipnja, a nova rasprava negdje koncem srpnja.

'Vještak je u rujnu izvijestio da je potrebno izraditi geodetski elaborat vezan uz oduzete nekretnine. O tome su obaviještene sve stranke u postupku, te su pozvane dostaviti prijedlog radi imenovanja osobe vještaka geodetske struke', odgovor je Upravnog odjela za imovinsko-pravne poslove u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Dakle, ne samo da se nalaz vještaka nije dočekao koncem lipnja, nego je tek puna tri mjeseca kasnije on otkrio da mu treba geodetski elaborat, pa će sada proći mjeseci i mjeseci dok se dođe do tog dokumenta.



Zašto geodetski elaborat nije izrađen u protekla tri desetljeća, ili barem zašto on nije naručen u ožujku kada je postupak iznova započeo, izvan je dosega razumnog rasuđivanja. Takva bizarnost vjerojatno je razumljiva jedino hrvatskoj administraciji kojoj se nikad nigdje ne žuri.

Sada će se stranke mjesecima službeno dogovarati kojeg geodeta angažirati, pa mjesecima čekati njegov dokument, pa će on biti dostavljen vještaku koji će opet mjesecima izrađivati svoj nalaz i mišljenje, pa će se mjesecima kasnije valjda napokon sazvati rasprava koju smo očekivali još ovog ljeta.

Sve zbog trideset metara ceste i jedne davno oduzete, plaćene i uknjižene kuće.

DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI:
- što god da stavimo, nije realno da će se ostvariti, no pretpostavit ćemo da bi za izradu geodetskog elaborata i nalaza vještaka moglo biti dovoljno šest mjeseci - dakle, travanj iduće godine


***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu