Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Marin Tvrdić DI JE ZAPELO Hoće li oko izmjena GUP-a nada napokon pobijediti iskustvo?
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO Hoće li oko izmjena GUP-a nada napokon pobijediti iskustvo?

Rokovi za izmjenu najvažnijeg gradskog dokumenta ponovno su probijeni

Izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) napokon će biti predstavljene i upućene na javni uvid najkasnije do konca srpnja - potvrđeno je Dalmatinskom portalu. To bi, ako se ostvari, moglo značiti da će izmijenjeni GUP stupiti na snagu otprilike koncem ove godine.

Radi se zapravo o njegovim 'sanitarnim', hitnim i nužnim izmjenama koje je gradonačelnik Ivica Puljak optimistično najavio čim je nogom kročio u Banovinu.

'U roku od godine dana izmijenit ćemo Generalni urbanistički plan, čime ćemo spriječiti daljnju devastaciju prostora i omogućiti pokretanje javnih investicija, a potom slijedi izrada potpuno novog GUP-a', izjavio je Puljak još u dalekoj 2021. godini.

Ispostavit će se da će mu samo za prvi korak umjesto jedne trebati pune četiri godine - a o 'potpuno novom GUP-u' zasad se ni ne razmišlja ozbiljno. 

No i ovaj postojeći trebao bi uvesti koliko-toliko reda u devastirani splitski prostor, nakon što je postojeći GUP u posljednjih dvadesetak godina uglavnom unosio - nered.

Sada će se znatno strože propisati pravila i onemogućiti njihovo dvostruko tumačenje pa diljem grada više ne bi trebale nicati nakarade koje su zahvaljujući kreativnim tumačenjima propisa imale dvije ili tri etaže viška, niti zgrade koje se nalaze doslovno na metar ili dva udaljenosti od susjednih, kao što je recimo slučaj s jednom novogradnjom doslovno u dvorištu nebodera na Kmanu.

Povećat će se minimalne udaljenosti, proširiti koridori za ceste i infrastrukturu, bolje zaštititi zelene površine i smanjiti građevinska područja unutar Park šume Marjan. Pravila za izdavanje građevinskih dozvola, ukratko, bit će jednostavnija i svakako jasnija, bez mogućnosti da ih se interpretira u skladu s potrebama investitora ili dobrom voljom gradskih urbanista.

Izmjene GUP-a imaju veliki naglasak na javnim sadržajima, prije svega na školama, vrtićima, tržnicama i javnim garažama. Uvjeti i pravila njihove gradnje će se 'preispitati', što u praksi znači da napokon biti omogućena njihova realizacija na mjestima na kojima je dosad bila zakočena, često iz potpuno bizarnih razloga. Primjerice, po odredbama postojećeg GUP-a na nekim javnim garažama bilo je nemoguće dograditi još jednu etažu, premda je to zdravorazumski najlogičnije rješenje.

U posljednji trenutak u aktualne izmjene GUP-a uvršteni su i planovi novog Hajdukovog stadiona i stambeno-poslovnog kompleksa na Brodarici. No, dakako, tek treba vidjeti kalo će sve ove izmjene izgledati u realnosti, odnosno na papiru.

U serijalu 'Di je zapelo' u više navrata pratili smo gotovo pa nevjerojatnu sagu oko izmjene najvažnijeg gradskog dokumenta, koja ni po čemu zapravo nije sporna. U sutonu mandata Andre Krstulovića Opare sve je dogovoreno s Društvom arhitekata Splita i trebala je tek jedna odluka Gradskog vijeća kako bi procedura i započela - no znajući da je HDZ-ov koalicijski partner Željko Kerum bio protiv, tadašnja oporba predvođena Marijanom Puljak iz čisto politikantskih razloga uskratila je podršku, premda su i javno i privatno priznali da se radi o dobrim i korisnim izmjenama. Lokalni izbori, naime, bili su na vidiku.

'To ćemo mi pokrenuti nakon izbora', samouvjereno je govorila Puljak.

Gradska administracija njenog supruga najprije je nakon neobičnog javnog natječaja sklopila ugovor s urbanističkom tvrtkom 'GIS Plan', s kojom su se potom godinu dana gotovo javno svađali da bi posao na koncu bio raskinut. Odlučeno je da ga preuzme novoosnovani Zavod za urbanizam, no trebalo je čekati nekoliko mjeseci da se ta ustanova formira, ekipira, dobije licence i slično.

Ravnateljica Janja Novaković, s kojom smo razgovarali u prosincu, u neobičnom stilu odbijala je izreći bilo kakav rok za dovršetak posla, premda je bilo jasno da velikog posla tu zapravo više nema. 'Većina parametara već je pročišćena i presložena, kartografski dio gotovo je dovršen, radi se intenzivno i GUP je u visokom stupnju gotovosti', rekao nam je tada glavni gradski urbanist Teo Vojković.

Sama Novaković potom je dala ostavku, a onda u Zavodu za urbanizam još odradila i otkazni rok. Nedavno je za vršitelja dužnosti ravnatelja postavljen Dražen Pejković.

'Nacrt je u finalnoj fazi i vjerujem da ćemo ga za mjesec i pol do dva mjeseca poslati na javni uvid i javnu raspravu', rekao nam je početkom ovog tjedna sam Pejković.

Po proceduri nakon toga slijedi obrada pristiglih primjedbi, zatim izrada konačnog prijedloga za koji se traži suglasnost Ministarstva prostornog uređenja, a na koncu i usvajanje na Gradskom vijeću.

Premda insajderske informacije govore da se posao oko izmjena GUP-a doista približava kraju, poučeni dosadašnjim iskustvom zadržat ćemo dozu skepse. Jer kada smo u srpnju prošle godine pisali o ovoj temi, rok za početak javne rasprave bio je 31. prosinca 2023. godine. 

A kada smo u prosincu provjerili dokle se došlo, ispostavilo se da su rokovi pomaknuti za još dva do tri mjeseca

I oni su dakako probijeni, no u slučaju splitskog GUP-a možda zbilja postoji treća sreća, odnosno nada možda ipak prevlada nad iskustvom.

ROKOVI KOJE ĆEMO PRATITI: 
- 1. kolovoza ove godine, do kada bi izmjene GUP-a trebale biti upućene na javni uvid i javnu raspravu
- 31. prosinca ove godine, do kada bi trebale stupiti na snagu. 


Audio verzija članka može se poslušati ovdje: 



***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu