Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com FORUM ŽENA SDP-a: 'Pristup pobačaju i dalje je osjetljivo pitanje kojim se bave muškarci u haljinama'

FORUM ŽENA SDP-a: 'Pristup pobačaju i dalje je osjetljivo pitanje kojim se bave muškarci u haljinama'

'Zalažemo se za uvođenje visokih novčanih kazni za odgovorne osobe u bolnicama koje ne osiguravaju dostupan pobačaj na zahtjev'

Iako je pobačaj u Hrvatskoj zakonski dopušten, praksa u hrvatskim bolnicama pokazuje sasvim suprotno, poručuju iz Foruma žena SDP-a. Liječnici i liječnice u javnim bolnicama diljem Hrvatske zbog priziva savjesti u nekim sredinama doveli su do uskrate ovoga prava, dodaju SDP-ovke.

'Dok je u prethodnom sazivu Sabora u hitnom postupku doneseno više od trećine zakona, Vlada pod vodstvom Andreja Plenkovića, pravdajući se pod izlikom da je prekid trudnoće 'kompleksno, etičko, medicinsko, znanstveno, svjetonazorsko i pravno pitanje', nema nikakav problem s tim da već sedam godina ignorira Ustavni sud i konačno donese novi zakon koji će regulirati pravo na prekid trudnoće', poručuju članice Foruma žena SDP-a, povodom Međunarodnog dana sigurnog pobačaja.

Nadalje, dodaju, strogo zabranjen u nekim zemljama, ograničen u drugima, pristup pobačaju i dalje je 'osjetljivo' pitanje kojim se, ponajviše, bave muškarci u haljinama.

'Porazna je činjenica da 39.000 žena, u prosjeku, godišnje izgubi život zbog nesigurnog pobačaja, dok milijuni drugih imaju zdravstvene komplikacije. Iako je pobačaj u Hrvatskoj zakonski dopušten, praksa u hrvatskim bolnicama pokazuje sasvim suprotno. Liječnici i liječnice u javnim bolnicama diljem Hrvatske zbog priziva savjesti u nekim sredinama doveli su do uskrate ovoga prava. Iako je Hrvatski sabor, prema odluci Ustavnog suda iz ožujka 2017., novi zakon trebao donijeti u roku od dvije godine, održavanje tanke parlamentarne većine s onima koji se silno vole baviti tijelima i životima žena, očito je važnije od poštivanja odluka Ustavnog suda', smatraju SDP-ovke.

Podsjećaju 'da zabrana pobačaja nije moguća i da nitko u Hrvatskoj, iako se klerikalne i desničarske organizacije svojski trude realizirati narativ o majci kao najvećoj vrednoti hrvatskoga naroda, ne može i ne smije zabraniti ženama da odlučuju o prekidu trudnoće'.

- Forum žena SDP-a Hrvatske inzistira na žurnom donošenju novoga zakona koji će regulirati pravo žene na dostupan, besplatan i siguran prekid trudnoće. Zalažemo se za podizanje perioda u kojemu se pobačaj može učiniti - s 10 na 12 tjedana od začeća, kao i za uvođenje visokih novčanih kazni za odgovorne osobe u bolnicama koje ne osiguravaju dostupan pobačaj na zahtjev, kako bi se izbjegla dosadašnja praksa koja onemogućava ženama da ostvare svoje zakonsko pravo na pobačaj. Andrej Plenković je u više navrata pokazao 'hrabrost' kada je u pitanju očuvanje njegove pozicije. Bilo bi osvježavajuće da, za promjenu, pokaže hrabrost i kada je u pitanju nešto što je može ugroziti. Da ga sad vidimo...', zaključuju u Forumu žena SDP-a.

Vaša reakcija na temu