Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Bogdan Klarić FOTO Međunarodno ugledni znanstvenici na kongresu STEcoMed2024 u Splitu

FOTO Međunarodno ugledni znanstvenici na kongresu STEcoMed2024 u Splitu

Počeo središnji dio Festivala održivosti

Svečano je otvoren prvi međunarodni znanstveni kongres o održivosti mediteranskih ekosustava - službenog naziva '1st International Congress for Sustainable Ecosystems in the Mediterranean area - STEcoMed2024' - koji se odvija kao središnji dio Festivala održivosti. 

Na dvodnevnom kongresu sudjeluje velik broj međunarodno uglednih znanstvenika koji predstavljaju znanstvene radove, istraživanja te studije provedene diljem svijeta, ne samo Mediterana. Pristigli su i studenti iz različitih zemalja. Dobrodošlicu im je uime organizacijskog odbora poželjela izv. prof. dr. sc. Maja Krželj, pročelnica Odjela za studije mora. Istaknula je pritom kako je posrijedi prvi kongres ovoga tipa na Sveučilištu u Splitu te kako je posebno ponosna što je organiziran u sklopu obilježavanja 50. obljetnice njegova osnutka. 

'Dotaknut ćemo se različitih tema u područjima poljoprivrede i prehrane, ribarstva, akvakulture, zagađenja mora, klimatskih promjena, bioraznolikosti, turizma, digitalizacije u agronomiji i proizvodnji hrane, zaštite okoliša, gospodarenja otpadom... Oko 80 sudionika iz različitih zemalja, s različitih kontinenata spremno je podijeliti svoja iznimna znanja i iskustva. 

Ovaj je kongres jedinstvena platforma kako za dijeljenje znanja tako i za raspravu o strategijama te interdisciplinarnu suradnju s ciljem napretka Mediterana u budućnosti - ekološkog i društvenog. Pred nama je uzbudljiv program. Pored znanstvenog segmenta, očekuje vas i zanimljiv kulturni sadržaj, i to potpuno besplatan', iznijela je, među ostalim, profesorica Krželj. 

Trenutak službenog otvaranja pripao je prof. dr. sc. Igoru Jerkoviću, prorektoru za znanost i kvalitetu. Ukazao je koliku važnost održivost predstavlja Sveučilištu u Splitu. 

'Ulažemo napore u ostvarivanje UN-ovih 17 ciljeva održivog razvoja te svake godine izvještavamo o postignutom napretku na tom polju. Na temelju tog izvješća kao i preostalih aktivnosti koje provodimo trenutno smo najbolje rangirano hrvatsko sveučilište na listi Times Higher Education Impact Ranking, što dokazuje našu predanost', naveo je prorektor Jerković. Napomenuo je ujedno kako su otvoreni za suradnje, nove ideje i istraživačke projekte. 

U tom je kontekstu ukazao na njegovu vrijednost i na napredak u proteklih pet desetljeća.

 'Suvremeno smo sveučilište kojem je internacionalizacija jedan od ciljeva, što pokazuje i nekoliko studijskih programa na engleskom jeziku kao i značajan broj Erasmus studenata svakog semestra. Obrazovanje nam je na prvom mjestu, ali nam je iznimno važno i istraživanje. Sukladno tome, proteklih pet godina brojimo niz kvalitetnih radova objavljenih u vrlo respektabilnim međunarodnim znanstvenim časopisima. Također, dio smo SEA-EU alijanse, u čijem okviru razvijamo zajedničke studijske programe na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini', iznio je okupljenima. 

Kongres se nastavlja i u četvrtak na splitskom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. 

U planu je još pregršt drugih aktivnosti u sklopu Festivala održivosti - jedinstvenog projekta suradnje unutar akademske zajednice - kojem je Sveučilište u Splitu domaćin naizmjenično sa suorganizatorom Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Riječ je, inače, o trodnevnoj manifestaciji koja stavlja naglasak na zeleni (poljoprivreda, ekologija, otpad, zdravi uzgoj, prerada i konzumacija prehrambenih namirnica), plavi (morski resursi, ribarstvo) i žuti (energija, turizam) aspekt održivosti.

Vaša reakcija na temu