Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FOTO/VIDEO: VELIKI INTERES Na Filozofskom fakultetu počinje s radom King Sejong Institut
Pedeset godina Sveučilišta u Splitu Piše: Dalmatinski portal

FOTO/VIDEO: VELIKI INTERES Na Filozofskom fakultetu počinje s radom King Sejong Institut

Učenje korejske kulture i jezika dostupno u Splitu

Splitsko Sveučilište bogatije je za King Sejong Institut. Otvoren je na Filozofskom fakultetu, kao kruna suradnje s Južnom Korejom.

Na svečanosti su se uzvanicima obratili dekanica Filozofskog fakulteta, Ina Reić Ercegovac, direktor novoosnovanog Instituta prof. dr. Vedran Barbarić, prodekan za poslovanje i financije Filozofskog fakulteta, profesor Boris Škvorc, dosadašnji voditelj Centra za komparativne i korejske studije te Jo Ihnhee, u ime veleposlanstva Južne Koreje.

Dekanica je istaknula kako osnivanjem Instituta jača suradnja koja je počela prije sedam godina, a kako je sve spontano počelo ispričao je profesor Škvorc.

- Pojavila se mogućnost da netko od profesora ode u Južnu Koreju i ja sam se prijavio. Od prijavljenih kandidata, izabrali su mene - kazao je prof. Škvorc. Nasmijao je opisom kako je zapravo supruga odlučila da se ide.

- Gledao sam oglas na stranicama fakulteta i pitao ženu hoćemo li u Koreju, a ona je rekla da - pričao je profesor kako je počelo. Pričao je o iznimnoj suradnji, a otkrio je i kako Korejci interno se zezaju da su oni kao Hrvati, Kinezi poput Srba, a Japanci nalik Slovencima.

Direktor Barbarić je također naglasio kako se Institut na Filozofskom fakultetu putem suradnje koju je predvodio prof. Škvorc.

Učenje korejske kulture dostupno je svima zainteresiranima starijima od 18 godina, naravno, jer je riječ o visokoobrazovnoj instituciji.

Cilj Instituta, osnovanim u spomen Sejonga Velikog - izumitelja korejske abecede, je širenje korejskog jezika i kulture diljem svijeta. Na ovaj način Filozofski fakultet u Splitu nastavlja vrijednu suradnju s Južnom Korejom koju njeguje još od 2017. godine. Tada je započeo s radom Centar za komparativne i korejske studije čiji rad je dva projektna ciklusa financiran od strane KSPS - Korean Studies Promotion Services. Kroz dosadašnje projekte, ovaj Centar je pružio jako vrijedan doprinos u znanstvenoj analizi i usporedbi hrvatske i korejske kulture, književnosti, filma, medija i drugih kulturoloških tema. Kroz projekte se u više navrata organizirala znanstvena konferencija, izdavao se znanstveni časopis te je realiziran niz umjetničkih projekata koji su sa znanstvenog i umjetničkog aspekta pokazali različitosti i ljepote obje kulture. Također, kroz  projekte su se realizirali su se i tečajevi korejskog jezika i kulture, kroz koje je u posljednje četiri godine prošlo gotovo 300 polaznika. Na tim temeljima, iznikla je želja Filozofskog fakulteta u Splitu da iznađe način da se nastavi suradnja između dvije države te da se tečajevi nastave provoditi u suradnji s izvornim govornicima.

Kroz akreditacijski posjet koji se održao u svibnju na Filozofskom fakultetu u Splitu, tročlano Stručno povjerenstvo je ocijenilo da Filozofski fakultet ima sve potrebne predispozicije da bude prepoznat kao King Sejong Institute, odnosno lokalni institut King Sejong Institute - Split.

Vaša reakcija na temu